Skocz do zawartości

Jaki olej do mojego BMW - wszystkie modele i silniki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Model: E60

Silnik: M47TU2

Przebieg: 187 000

Styl jazdy: normalny

Użytkowanie: 70% trasa, 30% miasto

Zużycie bieżące na l/1000km: nieznane (niedawno kupiony)

Instalacja LPG: nie

DPF: tak

Dotychczas: Castrol Edge 5w30 C3

Od poprzedniego właściciela wiem, że jeździł na tym oleju ostatnie 40 tyś kilometrów więc chciałem przy nim zostać, dlatego dzisiaj kupiłem cały zestaw filtrów i Castrola.

Lecz nie zwróciłem uwagi, jaki to jest Edge i kupiłem 5w30 LL zamiast C3. Mogę go zalać? Czy lepiej oddać i wymienić na C3 (jeśli będzie) lub na inna firme?

EDIT

Naczytałem się, że ten Castrol to niezły szajs, więc podjechałem wymienić na Motula 8100 X-clean+ 5w30 (mieli na miejscu) Dobry wybór? Przed wymianą obowiązkowo płukanka?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Lepiej jak zastosujesz płukankę.
Opublikowano
Lepiej jak zastosujesz płukankę.

Głównym powodem wymiany oleju jest wzrost jego poziomu przez DPF z połowy do minimalnie ponad max.

Olej napędowy działa jak płukanka więc chyba płukanke mam z głowy :P :P

Opublikowano

Witam,

Panowie stoję przed wyborem oleju do swojego BMW F36 428xi. Przebieg 128tys. Prosilem o marki premium stąd zaproponowano mi nastepujące oleje.

LM Top Tec 4100 5W40

Millers XF Longlife 0W40

Motul 8100 X-clean 5W40

Ravenol SSL 0W40

BMW Twinpower Turbo LL-01 5W30

Prosze o pomoc bo za duzy wybor jak dla mnie.;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ravenol VMP 5w30 polecam.
Opublikowano

Witam mam bmw e91 320d 163KM dpf M47N2 2006r przebieg nie całe 300tys nie kręcone obecnie leje valvoline 5w30 SYNPOWER c3 XL-III i chciałem spytać czym on się różni od SYNPOWER 5w30 mst?

A teraz chciałbym zalać coś lepszego myślałem nad RAVENOL 5W30 VMP lub Pmo 5w30 c3 który bardziej polecacie?

Na valvo zmieniałem co 10 tys czy jak zmienię na pmo lub ravenol i olej będę wymieniał np. Co 15 tys to będzie okej? 15 tys zrobił bym w około 9 msc

Opublikowano

Panowie, błahe pytanie ale znajduje rożne wartości. od 5.2 do 6l

Ile wchodzi oleju do 530Xi G30 ?

Wczoraj byłem na przeglądzie gdzie w bagażniku miałem 7l oleju - auto dostałem z jedynką mocno naruszoną. Tak jakby mu weszło 6.3 litra + ceramizer.

Sadziłem ze odda mi 1 całą + naruszoną na ewentualne dolewki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam mam bmw e91 320d 163KM dpf M47N2 2006r przebieg nie całe 300tys nie kręcone obecnie leje valvoline 5w30 SYNPOWER c3 XL-III i chciałem spytać czym on się różni od SYNPOWER 5w30 mst?

A teraz chciałbym zalać coś lepszego myślałem nad RAVENOL 5W30 VMP lub Pmo 5w30 c3 który bardziej polecacie?

Na valvo zmieniałem co 10 tys czy jak zmienię na pmo lub ravenol i olej będę wymieniał np. Co 15 tys to będzie okej? 15 tys zrobił bym w około 9 msc

Ravenol to uznana marka tak że śmiało możesz zalać VMP 5w30 i jeśli ten przebieg nie będzie miastowy to możesz wymieniać co 15 kkm.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wczoraj byłem na przeglądzie gdzie w bagażniku miałem 7l oleju - auto dostałem z jedynką mocno naruszoną. Tak jakby mu weszło 6.3 litra + ceramizer.

Podaj vin.

Opublikowano

Ravenol to uznana marka tak że śmiało możesz zalać VMP 5w30 i jeśli ten przebieg nie będzie miastowy to możesz wymieniać co 15 kkm.

A jeżeli miasto 70 % trasa 30% to co ile!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To radzę zmniejszyć interwał, przynajmniej o 3 kkm. W mieście olej najbardziej dostaje po tyłku dlatego szybciej traci swoje właściwości.
Opublikowano

Podaj vin.

WC18805

Opublikowano
Jaki olej polecacie do m550d, 185tkm nalotu ? Obecnie trzecia zmianę oblatuje na valvo XL-3 5w30, choć chciałbym teraz zalać czymś lepszym i najlepiej 5w40. Może Millers ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podaj vin.

WC18805

5,25 L.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jaki olej polecacie do m550d, 185tkm nalotu ? Obecnie trzecia zmianę oblatuje na valvo XL-3 5w30, choć chciałbym teraz zalać czymś lepszym i najlepiej 5w40. Może Millers ?

5w40 nie znaczy lepszy, możesz wybrać Ravenol lub Amsoil które są w większości na bazie syntetycznej.

Opublikowano

5w40 nie znaczy lepszy, możesz wybrać Ravenol lub Amsoil które są w większości na bazie syntetycznej.

No to w takim razie który wybrać ? Czemu nie 5w40 zamiast 5w30 w jednostce która pracuje w dość wysokich temperaturach powinien być lepszy w40...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to w takim razie który wybrać ? Czemu nie 5w40 zamiast 5w30 w jednostce która pracuje w dość wysokich temperaturach powinien być lepszy w40...

To zależy od tego w jaki sposób eksploatujesz samochód, jeśli więcej w mieście to lepiej sprawdzi się Xw30 natomiast jeśli robisz trasy to możesz lać Xw40 oczywiście z specyfikacją LL04.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie przejmować się nadprogramowym litrem oleju + 0.3L ceratec ?

Lepiej będzie jak spuścisz ten nadmiar bo to nie jest zdrowe dla silnika.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nadmiar oleju nie zrobi krzywdy pod warunkiem ze wal korbowy nie uderza w lustro oleju. A ze ciezko to sprawdzic to ja byl odlal do tego ile powinno byc. Niby mają miski olejowe dosc spory margines by pomiescic za duża ilosc oleju no ale po co sprawdzać

🙃🙃

• Członkowie klubu
Opublikowano

A tak z ciekawości, bo u mnie jeszcze można fizycznie sprawdzić bagnetem, więc nie sprawdzałem kompem - jak jest za dużo oleju, to przy sprawdzaniu poziomu w menu idrive nie zostanie to wykryte? W teorii jest sporo za dużo, nie 100ml, żeby nawet chyba komp uznał za OK...

W Hondzie i Peugeot udało się wlać więcej niż miało wejść wg. danych, jak dobrze zlany był stary olej, więc...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Osobiście uważam ze w40 będzie lepszy nawet i w mieście niż w30.

Nie wiem jednak który wybrać, RAVENOL jest tylko RUP SAE 5W-40 (a niby zalecany vmp), z AMSOILA - European Car Formula 5W-40, no chyba że iść w PENRITE ENVIRO+ 5w40 ?