Skocz do zawartości

Jaki olej do mojego BMW - wszystkie modele i silniki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

OK Dużej różnicy nie ma i nie ma sprawy, bo jak to mówią ,że temat olejowy to "TEMAT RZEKA" Wcale nie uważam ,że PMO to złe oleje tylko wg. mnie producent sam" strzelił sobie w piętę " zmieniając po cichu skład i długo utrzymując stare dane .JA osobiście wolę dołożyć 30-40 zł i mieć smarowidło, które jest przebadane w niezależnych laboratoriach , a teraz na własnym przykładzie wiem ,że się sprawdzilo :D

Maniak57_BMW

Nie wychwalam żadnego Eurola 5w30, bo FS Ow30 jest nowoczesnym olejem i zostawia 5w30 daleko w tyle i nie ma o czym gadać -ot normalne średniaki ale PMO też d...nie urywa i obiecywało co innego a co innego oferuje i tylko to mi się nie podoba a który lepiej sprawdzi się w danym silniku, to już każdy musi ocenić sam. ( np EUROL Fluence 5w40 ma pour point -51st a Pmo- 42 st więc gdzie lepsza baza i więcej PO???)

Opublikowano

Nie ma co się spinać, obie marki są na wysokim poziomie i nie oszukujmy się obie wyglądają lepiej niż Catrole, Motule i inne wychwalane i kupowane przez 90% spoleczeństwa.

A co do zawartości baz PAO w PMO i Eurolu w 5w40 to przecież doskonale wiesz, że temperatura płyniecia nie jest jedynym wyznacznikiem. Patrząc na widma to z widm wynika, ze PMO ma minimalnie więcej PAO, ale są to różnice kilku %. A to, że temepratura płynięcia jest inna, to w tym przypadku kwestia dodatków.

Jesteś mimo wszystko mocno stronniczy, bo na tym forum, z którego bierzesz dane o Eurolu masz też dane o PMO i wystarczyło wejść i porównać widma, tam jak byk wychodzi, że są to bardzo podobne oleje z lekko przewagą PMO w kwestii PAO. Nawet NOACK mają prawie identyczny w okolicach 9, więc dajmy spokój i jak już porównujemy technicznie oleje to bądźmy obiektywni.

Opublikowano

Wyszło jak wyszło(wcale nie chodziło mi o porównywanie poszczególnych oleji) a tylko o poinformowanie ,że dany olej sprawdził się w moim silniku, mimo iż nie posiada oficjalnej normy a ja nie bardzo cenie producentów, którzy podają niezbyt precyzyjnie dane swoich produktów.

Pozdrawiam

Opublikowano

Gdyby Eurol FS 0w-30 miał aprobatę LL-04 nie było żadnych dywagacji, jednak z jakiegoś powodu jej nie ma, więc nie każdy będzie ryzykował. Z PMO może być problem z powtarzalnością, skoro producent zmienia skład nie informując z wyprzedzeniem. Zostaję Ravenol, ale tutaj cena jest wyższa. Więc poszukiwania trwają :-). Celowo nie wspominam o AMS, Royal...itp. gdyż tutaj cena jeszcze bardziej odstrasza.

Jest jeszcze alternatywa w postaci dobrego HC GTL + Arch 9100.

Opublikowano (edytowane)

Przecież powód jest tutaj; "Każdy producent olejów używa innych pakietów dodatków uszlachetniających, które są produkowane na świecie przez Oronite, Ethyl etc.. Pakiet oraz skład produktu Eurol Syntence FS 0W30 jest oparty o pakiet dodatków, które nie posiadają imiennego zatwierdzenia BMW LL-04. Biorąc pod uwagę jednak normy C3 oraz SAE 0W30, którą posiadają również oryginalne oleje BMW LL04 0W30 możemy polecić w/w olej do Pana pojazdu mimo braku zatwierdzenia."

-wątek o olejach do BMW serii F

A RAVENOL też robi rożnie;http://www.oil-club.pl/viewtopic.php?f=73&t=205

Ja po raz kolejny zalewam dziś EUROL FS ale tym razem z AR9100 :D (mam zamiar zrobić również analizę w wtedy będzie wszystko jasne)

Edytowane przez MADO
Opublikowano
Gdyby Eurol FS 0w-30 miał aprobatę LL-04 nie było żadnych dywagacji, jednak z jakiegoś powodu jej nie ma, więc nie każdy będzie ryzykował. Z PMO może być problem z powtarzalnością, skoro producent zmienia skład nie informując z wyprzedzeniem. Zostaję Ravenol, ale tutaj cena jest wyższa. Więc poszukiwania trwają :-). Celowo nie wspominam o AMS, Royal...itp. gdyż tutaj cena jeszcze bardziej odstrasza.

Jest jeszcze alternatywa w postaci dobrego HC GTL + Arch 9100.

Niestety każdy producent zmienia skład, częściej bądź radziej. Kiedyś już pisałem, że w przypadku PMO było to podyktowane wprowadzeniem nowej serii, a że nie chcieli dublować dwóch linii z dużą iloscią PAO to jedną musieli obniżyć a drugą zostawić na tym poziomie (czy tam nawet podnieść)

Jeszcze nie wymieniłeś Penrite, to też oleje z duzą ilością PAO, ale tez cena podchodzi pod 200 zł :(

Odnosząc się do tego linku widać, że Ravenol też mocno żongluje dodatkami i składem. I tak samo można powiedzieć, że nie można ufać temu producentowi bo ciągle zmienia skład a do tego nikogo o tym nie informuje. Ale skoro producent jest w stanie utrzymać parametry na takim samym poziomie i zmieniają sobie skład to dla nas odbiorców jakie to ma znaczenie.

Opublikowano

Doradźcie proszę jaką konfigurację wybrać?

Sam Ravenol VMP 5W30, czy

Shell Helix Ultra Professional AM-L 5W30 + Archoil 9100

Odwieczne pytanie iść bardziej w dodatki, czy bazę? Chociaż ten Shell jest na bazie GTL+PAO, która jest lepsza od normalnego HC.

Opublikowano

Z tym dwóch zdecydowanie Ravenol.

Jeśli Shell ma PAO,to pytanie ile, bo nie sądze aby to była jakaś ogromna wartość., zapewne kilka(naście %)

A co do dodaktów. Ten dodatek obniża temperaturę oleju poprzez zmniejszenie tarcia, jeśli jeździsz samochodem ostro, albo na torze to wtedy ma to ogromny sens. A przypadku zwykłego jeżdzenia to moim zdaniem nie jest to konieczność. Możesz kupić, ale nie jest to jakiś wymóg.

Opublikowano (edytowane)

Do bobwoj

API SN ,ACEA C3

SPEŁNIA; -VW 504/507

-MB 229/31 MB 229/51

- BMW LL-04

- PORSCHE C30

-GM DEXOS2

https://sklep.kingsoft.com.pl/produkt/olej-silnikowy-extreme-5w-30-gti-5-litrow/

A wracając do RAVENOL VMP to celuj w wersje z USVO -droższe ale ponoć już z ustabilizowanym skladem

z tańszej opcji zamiast SHELL można TOTAL QUARTZ INEO LL z ART (produkcja po 10.2017) już z nowym pakietem dodatków INFINEUM (tak jak EUROL FS) + AR 9100 i powinno być cacy. :D

Zbiera dobre opinie na oil club de i ru; https://oil-club.de/index.php?thread/982-total-quartz-ineo-long-life-5w-30/

Zalewałem go 2 razy i złego slowa nie powiem.A tu jako ciekawostka analiza zużyciowa w GOLF TDI po 16000km; https://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php/topics/4458519/Total_Quartz_Ineo_5w30_-_%2713_V

Edytowane przez MADO
Opublikowano

Post autor: DIMA312 » 22 gru 2018, 18:43

Total Quartz Ineo Long Life 5W-30

Shell Helix Ultra Professional AV-L 0W30

Shell Helix Ultra ECT C2 C3 0W30

Eurol FS 0w30

Wszystkie wydają się mieć ten sam pakiet dodatków (Infineum)

Opublikowano

Jaka jest różnica pomiędzy HELIX ULTRA PROFESSIONAL 5w30 AM-L a 5W-30 HELIX ULTRA 5W-30 ECT C3?

czy najlepiej ori bmw twinpower turbo 5w30 do E90 N47? Jest w fajnej cenie na czescidobmw.pl

trasy gównie miasto

Opublikowano

Nie wchodziłem w specyfikacje, ale po opisie widać, że ten pierwszy nie jest C3. Czyli można zakładać, że różnią się zawartością siarki i popiołów. DPFa masz? Jeśli nie to C3 nie jest wymogiem.

A co do tego który olej wybrać, ja nie jestem zwolennikiem żadnego z nich więc nie polecę Ci zadnego. Oba to takie średniaki klasy Motula czy Vavloline, więc od biedy mogą być oba, ale zawsze można znaleźć coś lepszego ;)

Opublikowano
Jaka jest różnica pomiędzy HELIX ULTRA PROFESSIONAL 5w30 AM-L a 5W-30 HELIX ULTRA 5W-30 ECT C3?

czy najlepiej ori bmw twinpower turbo 5w30 do E90 N47? Jest w fajnej cenie na czescidobmw.pl

trasy [bAD] miasto

SHELL HELIX ULTRA PROFESSIONAL 5w30 AM-L to olej dedykowany do BMW i MERCEDES

SHELL HELIX ULTRA 5w30 ECT C3 - olej o, że tak można powiedzieć " szerszym" przeznaczeniu

Oba to C3 i mają LL- 04 Całkiem solidne produkty (tak jak kolega mariusz.pasterski pisze)ze średniej półki.

Olej ORI BMW TWINPOWER to też SHELL, więc który nie wlejesz powinno być ok.

Opublikowano

Panowie w innym wątku na tym forum znalazłem post użytkownika częścidobmw.pl powołujacego się na test na YT że oryginalny olej BMW zdeklasował konkurencje.

Cyt:"

- Oryginalny BMW TWINPOWER TURBO LL-04 5W-30 w opakowaniach 1 litr

https://czescidobmw.pl/partscatalogue/wyniki-wyszukiwania,12-83212405948.aspx?

W/w olej w niezależnym teście dostępnym w poniższym linku zdeklasował oleje takich producentów jak Liqui Moly, Millers, Motul oraz Valvoline:

W opisie filmu znajduje się link do tabeli z wynikami dla kilkudziesięciu różnych olejów."

Wg. tego testu olej BMW jest lepszy nawet od Revanol VMP, który ma przewagę PAO, oraz Shell Am-L który miał być taki sam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W silniku panują zupełnie inne warunki dlatego taki test trzeba traktować z przymrużeniem oka, poza tam testowany był świeży olej i nie wiadomo jak szybko stracił by swoje parametry.
Opublikowano
Nawet gdyby miał stracić swoją przewagę po czasie to dlaczego i tak na starcie jest lepszy od olejów z przewagą PAO, które są uważane za lepsze? Po za tym z testu wynika, że mimo że Shell jest producentem to olej BMW wyróżnia się na tle innych olei Shella na plus.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiadomo czy jest lepszy bo do tego potrzebne są odpowiednie warunki. W pracującym silniku wyniki z pewnością były by inne.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w przydomowym garażu żaden test nie będzie odzwierciedlał warunków pracującego silnika pod obciążeniem, nie wspominając o różnych warunkach eksploatacji. Producenci olejów mają większą możliwość przeprowadzenia testów ale dla nas jest to nie osiągalne. My możemy jedynie obserwować kulturę pracy silnika, straty oleju wynikające z odparowania, czystość wnętrza silnika po zdjęciu pokrywy zaworów, opiłki na śrubie spustowej w misce olejowej itd. dlatego ja osobiście przestałem przepłacać za oleje z dużą ilością PAO takie jak (Amsoil) i od 6 lub 7 lat stosuje Valvoline synpower MST 5w30 i nigdy nie miałem żadnych problemów chociaż jeżdżę w lecie do krajów gdzie temperatury na zewnątrz wynoszą ok. 35-38 stopni C, maksymalnie robię 15kkm na interwale a silnik w środku jest czyściutki bo widziałem podczas wymiany rozrządu + zero opiłków na magnesie śruby spustowej w misce olejowej.