Skocz do zawartości

318i Zerwany (wyrobinony) gwint przewodu paliwowego- POMOCY!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Problem mam straszny z wkręceniem przewodu paliwowego do listwy wtryskowej. Odkręcił się bez problemu ale z wkręceniem go z powrotem to już Wielki Problem. Mecze się już drugi dzień i nic mi nie wychodzi. Nakrętka przewodu paliwowego wkręca się do pewnego momentu w ten otwór gwintowany na listwie paliwowej a potem odbija(odskakuje) i tak w kółko. Jest na to jakaś rada? Patent? Pilnie potrzebuje pomocy bo auto stoi a nie mam nikogo kto by mi pomógł oprócz was.
Opublikowano
Po mojemu to krzywo nakrecales nakretke i sciales ten gwint/zerwales. Albo go poprawic (narzynka i/lub gwintownik) niestety nie wiem jaki tam jest gwint wiec ci w tym nie pomoge. A jak nie to wymontowuj cale to dziadostwo i do fachowca zawieź
Opublikowano

Odskakiwanie jest spowodowane krzywym nakręcaniem nakrętki.

Przy wyjmowaniu przewodu po odkręceniu,musiałeś go podgiąć,stąd ten efekt.

Poszukaj gdzie przewód jest mocowany i poodkręcaj opaski by przewód był luźny i będzie można go prowadzić w odpowiednie miejsce (nie będzie prężył).Ewentualnie podegnij go w odpowiednią stronę.

Odpowiednia strona to jest przeciwna do tego w którą stronę pręży przewód,gdy wkładasz go w "prowadzenie".

Opublikowano

Udało się!!!

Metoda złotego młotka jest po prostu niezawodna:) Oto info dla potomnych jak sobie poradzić z odskakującą nakrętką.

1. Wykręcić dwie śruby mocujące listwę wtryskiwaczy.

2. Podważyć listwę w stronę przewodu tak aby wejście do listwy (dynks) był na równo z metalowym wężem.

3. Wkręcamy nakrętkę do moment aż będzie stawiać opór.

4. Teraz bierzemy młotek i śrubokręt płaski i delikatnie stukamy w nakrętkę tak jakbyśmy chcieli ją wbić do otworu paliwowego do którego wkładamy wąż paliwowy.

5. Po kilku stuknięciach próbujemy kręcić dalej aż nakrętka się wkręci do końca.

6. W razie nie powodzenia cofamy się do punku 2 i próbujemy do skutku.

7. Jeżeli metoda ta nie skutkuje to niestety chyba gwint jest zerwany i zostaje nam tylko wymiana listwy lub węża paliwowego.

Mam nadzieje że się komuś to przyda.