Skocz do zawartości

Bmw e39 530d - ile km przejedzie na rezerwie ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pewne problemy ze wskaźnikiem paliwa raz sie zapala rezerwa raz gaśnie, nie wierze że za 80zł przy cenie paliwa 5.5 robie 70km. Ile km moge zrobić przy normalnej jeździe w mieście troche poza miastem w 530d na rezerwie ???
Opublikowano
Radzilbym wiecej jak 70-80 km nie robic, szkoda pompki w zbiorniku
"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
Opublikowano

A nie wiesz ile Ci pali ten samochód, nigdy nie sprawdzałeś?

Trudno powiedzieć ile przejedzie na rezerwie, bo jak sam widzisz ta rezerwa się zachowuje różnie. Nie wiem czy w każdym e39, ale u mnie też tak jest, że zapala się i gaśnie czasem nie wiadomo dlaczego.

Za 80 zł zatankujesz ok. 14 litrów, więc powinieneś na pewno przejechać na tym więcej, niż 80 km. A ile dokładnie to zależy od stylu jazdy, dróg, stanu silnika itd. Sprawdź po prostu ile Ci pali i będziesz wiedział. A jeżdżenia na kropelce nie polecam.

Opublikowano
Mam ten samochod dopiero od 3 tygodni i nie zdazylem go jeszcze poznać, po zatankowaniu za 80zł wskazówka pokazywała ponad 15 litrow w zbiorniku, po 30 km spadła juz do połowy 0-15 rezerwa zapaliła się po 60km, stad moje pytanie ile jestem w stanie przejechac na rezerwie ;)
Opublikowano

Nie ma co kombinować z rezerwą w dieslu. Lepiej mieć cały czas paliwa tak,że jak się tylko zapali lampka od rezerwy to dotankować.

Ja kiedyś na próbę chciałem sprawdzić ile przejadę i po zatankowaniu nie mogłem odpalić samochodu. Zapowietrzył się...

tak mi się zdarzyło tylko raz i to był ostatni raz.

A lampka migać będzie w zależności jak jedziesz czy dynamicznie czy powoli. ;)

wszystko jest ok więc nie masz się czym martwić. ;)

Opublikowano
Rezerwa pali się jak jest chyba 8l. Zatankuj do pełna rób po 100km i tankuj znowu do pełna. Bo chyba za bardzo kasy nie masz by wyjeżdżać do końca i znowu tankować do pełna jak się bawisz w 80zł. JA nawet junkers tankuje za więcej za każdym razem :)
Opublikowano
jakos tak sie złozyło ze mialem akurat przy sobie 80zł i zauwazylem to ze zbyt szybko zapalila sie rezerwa ;) ok dzieki zatankuje do pełna i sprawdze po 100km ile mi pali. pozdro
Opublikowano

JA tak zrobiłem. Zalałem pod korek , zrobiłem 100km i zalałem do odbicia, wlałem wtedy 8,57l paliwa ;)

tyle wyszło ze spalania.

Opublikowano
Bo to taka średnia zużycia tego silnika :) W mieście powyżej 10 wyjdzie w samej trasie mniej od tych 8,5l. Ale rezerwa w e39 jest bardzo kapryśna :) U mnie niedawno się zapaliła wlałem 30l i teraz pokazuje cały czas 45l.
Opublikowano
Ja w swoim 535i miałem coś takiego że jechałem już na rezerwie i po ost 1km na "zasięgu" w ogóle mi to zniknęło... i powiem wam że jeszcze jakieś 6km i to z 4 miastem dojechałem do pierwszego cpn-u ale to muskając gaz, tak więc się da jechać już po zgaśnięciu "zasięgu" ale ja tego wiecej robić nie będę, jak wyżej koledzy piszą szkoda pompy by waliła powietrzem. Pzdr
Opublikowano
Ja w swoim 535i miałem coś takiego że jechałem już na rezerwie i po ost 1km na "zasięgu" w ogóle mi to zniknęło... i powiem wam że jeszcze jakieś 6km i to z 4 miastem dojechałem do pierwszego cpn-u ale to muskając gaz, tak więc się da jechać już po zgaśnięciu "zasięgu" ale ja tego wiecej robić nie będę, jak wyżej koledzy piszą szkoda pompy by waliła powietrzem. Pzdr

Gratulacje za pomysłową eksploatację. Pompa niekoniecznie musi siąść od razu. Na pewno w jakimś stopniu naruszyłeś już jej strukturę, teraz może odmówić posłuszeństwa w najmniej spodziewanym momencie. I nie bądz zdziwiony.