Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Gdzieś na forum czytałem, że jak auto bierze olej to trzeba zacząć od odpowietrzenia układu korboweg. Mam pytanko jak to zrobić. Proszę o instrukcje. Silnik 1.6 m40

Opublikowano
Nie, nie chodziło o wentylację :) Napewno była mowa o układzie korbowym. zresztą chyba wentylacja i olej nie mają nic ze sobą wspólnego? Podobno gdzieś na silniku jest odpowietrznik ale nie wiem gdzie.
Opublikowano

Dzwony biły, ale nie w tym kościele :mrgreen:

Silnik może żreć olej przez układ odpowietrzenia skrzyni korbowej (potencjalnie wybuchowe opary są odprowadzane z wnętrza silnika pod tłokami przewodem do układu dolotowego, dalej zasysanego do silnika i tam bezpiecznie spalane). Z tym że zwykle jest to objaw sporego zużycia silnika (M40 >300 tkm).

Jeżeli silnik jest "młody", sprawcą dużego zużycia oleju będą raczej wyjechane uszczelniacze zaworów.

BTW, wynik rzędu <1 l oleju / 10,000 km nie budziłby mojego niepokoju.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tego co wiem to skrzynia korbowa odpowietrza sie sama przez uklad odpowietrzania ale uzytkownik raczej nie ma na to wplywu :)

W każdym silniku jest odpowietrzanie układu korbowego... "rura" zawsze kończy się w okolicach dolotu.

Kai