Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam taki niewielki problem iż na wolnych obrotach wyczuwam delikatne drgania gdzie obroty są trzymane równo, chciał bym by mi napisał ktoś kto już sie z tym spotkał bo ja tu obstawiam na poduszki silnika, to jest nie duży koszt i w kazdej chwili mogę je zmienić tylko jeśli to nie one to po co. I czy wymieniac odrazu od skrzyni?? dodam że mam E39 535i 98r Aut. Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wjedź na jakiś kanał, przyjrzyj się dokładnie wszystkim poduchom, zobacz w jakim stanie są gumy, weź jakiś łomik i ponaprężaj wszytkie poduchy, jak wygląda sparciała guma pewnie wiesz, może jakaś śruba się poluzowała....

Jak z silnikiem i skrzynią wszystko ok, to zostają tylko podyszki.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
silnik i skrzynia pracują dobrze, kiedyś ktoś mi mówił że jak było coś robione i silnik jest naprężony to tak będzie trzęsło, a te poduszki są olejowe??? wie ktoś??? bo jak olejowe to łatwo poznac jej uszkodzenie....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
silnik i skrzynia pracują dobrze, kiedyś ktoś mi mówił że jak było coś robione i silnik jest naprężony to tak będzie trzęsło, a te poduszki są olejowe??? wie ktoś??? bo jak olejowe to łatwo poznac jej uszkodzenie....

Znalazłem właśnie aukcje na allegro takich poduszek, nie wyglądają na olejowe. poniżej link

http://allegro.pl/poduszka-silnika-poduszki-bmw-e39-535-540-v8-i2489425382.html

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Jak masz od kogo to podmień cewki zapłonowe. Możesz podmieniać 2 szt i się bawić w przekładanie labo wszystkie na raz. Na początku padania cewek czuć tylko na wolnych obrotach trzęsienie a w czasie jazdy nei brakuje mocy.
Opublikowano
no bo właśnie tak jest silnik chodzi równo i idealnie wkręca się na obroty, świece zmienione, cewki suche. w tą sob wskoczę na kanał i poszarpię tymi poduchami i zobaczę, Dzięki za porady;) :cool2: :cool2:
Opublikowano
te drgania nie mają nic wspólnego z obrotami itp , i czy silnik ciepły czy zimny , po prostu wystepują różnie??? jak tak to zobacz czujnik na listwie wtryskowej wyciąg wtyczke przeczyśc przedmuchaj podegnij minimalnie styki ,
Opublikowano
u mnie za drgania odpowiadał nieszczelny dolot, obroty były rowne o dziwo wkręcał się na obroty ale czuć było drgania w aucie, po wymianie gumy od dolotu jak ręką odjął.
Opublikowano
no bo właśnie tak jest silnik chodzi równo i idealnie wkręca się na obroty, świece zmienione, cewki suche. w tą sob wskoczę na kanał i poszarpię tymi poduchami i zobaczę, Dzięki za porady;) :cool2: :cool2:

Cewki zawsze będą suche i nawet nie muszą być spękane. Wiem po sobie. Miałem na 4 i 6 cylindrze do wymiany i było to samo. Jeszcze po wymianie póki nie skasowałem błędu nie było poprawy.

Opublikowano
Cewki zawsze warto sprawdzić. A co do lewego powietrza kolego to sprawdź czy nie łapie Ci na kolanku które idzie do przepustnicy. Ja do tego doszedłem przypadkiem jak rozbierałem przepustnicę do umycia. Roboty nie ma dużo. Trochę silikonu załatwiło sprawę :D
Opublikowano
eee silikon komplet na allegro idzie kupić za 120zł do m52 około - robiłem w zeszłym miesiącu, gumy nowe oczywiście, tutaj pewnie ceny będą podobne
Opublikowano
eee silikon komplet na allegro idzie kupić za 120zł do m52 około - robiłem w zeszłym miesiącu, gumy nowe oczywiście, tutaj pewnie ceny będą podobne

Hmm kolego tylko, że w m62 na łączeniu przepustnicy z kolankiem nie ma żadnych uszczelek :duh: Przed przepustnicą to jest. Więc na tym łączeniu miałem lewe. Silikon do silników załatwił sprawę.