Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Kupiłem 2 dni temu E61 530d 231KM. Samochód stoi na felgach V-spoke (nr oryginału: 6777348) rozmiar felgi 8JX17. Mam założone opony 245/45R17. Auto wygląda na nich rewelacyjnie, ale nie ukrywam, że jest twardo. Pytanie do kolegów czy opona 225/50R17 będzie odpowiednia na te felgi? Oraz czy taka zmiana będzie miała wpływ na komfort? Edytowane przez macpraw
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kupiłem 2 dni temu E61 525d 197KM. Samochód stoi na felgach V-spoke (nr oryginału: 6777348) rozmiar felgi 8JX17. Mam założone opony 245/45R17. Auto wygląda na nich rewelacyjnie, ale nie ukrywam, że jest twardo. Pytanie do kolegów czy opona 225/50R17 będzie odpowiednia na te felgi? Oraz czy taka zmiana będzie miała wpływ na komfort?

Opona bedzie dobra,ale poprawa komfortu bedzie niezauwazalna,takie jest moje zdanie.Twardo to jest przy 245/35/19 :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam założone opony 245/45R17. Auto wygląda na nich rewelacyjnie, ale nie ukrywam, że jest twardo.

A nie masz przypadkiem Run Flat założonych ? Jesli tak to zmiana na zwykłe wyraźnie poprawi komfort.

Opublikowano

Z tyłu są Run Flat, z przodu nie.

Ważne dla mnie jest czy na felgę o szerokości 8'' wejdzie bez problemów opona 225/50. Wiem, że 8'' to 21 cm a opona 225 ma 22,5 i nie powinno być problemów, ale kalkulator internetowy nie dopuszcza takiej kombinacji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tyłu są Run Flat, z przodu nie.

Ważne dla mnie jest czy na felgę o szerokości 8'' wejdzie bez problemów opona 225/50. Wiem, że 8'' to 21 cm a opona 225 ma 22,5 i nie powinno być problemów, ale kalkulator internetowy nie dopuszcza takiej kombinacji.

Wg. tej tabelki dopuszcza ten rozmiar ale idealne były by 235/50. http://www.felgi-opony.com/Aktualnosci/Szerokosc_opony__a_szerokosc_felgi_,3,32,15.html

PS. Nie powinno się zakładac takiego mix-a że przód jest zwykły a tył RFT bo to zupełnie inna charakterystyka opon i przez to pogarszają się właściwości jezdne.

Opublikowano
Wiem, że nie może być takiego połączenia, dlatego szukam od razu nowych opon. Już zdecydowałem. Kupiłem 245/45 Run Flat. Może będzie trochę twardo, ale jestem wygodny i wolałbym nie ryzykować wymiany koła na drodze...