Skocz do zawartości

E46 320i 150km stukanie podczas zmiany biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam taki problem że jak zmieniam bieg i puszczam sprzęgło to słychać z tyłu takie głuche uderzenie,oraz gdy jadę powiedzmy 80 km/h i wcisnę gwałtownie gaz słychać też głuche uderzenie ale już mniej niż podczas zmieniania biegów ostatnio sprawdzaliśmy zawieszenie dyfra itp i wszystko jest bardzo dobre, mechanik powiedział że to może być wina półosi bo mają luz, samochód był na kanale zostawiony na luzie, i gdy poruszył lekko wałem to półosie też się ruszają, a podobno ma się ruszać tylko troche sam wał bez półosi czy to prawda?? łacznik elastyczny wału sprawdzony, i mam takie ekstra pytanie kto ma benzyne e46 mi się wydaje że mam za krótkie biegi, bo na trasie gdy jadę 100 km/h na biegu 5 to odbroty są 3 tys a gdy 140 km/h to już ponad 4 tys obrotów czy wszystkie benzyny taka maja?
Opublikowano
Ja tez mam silnik 2 litry i indentyczne obroty/predkosc jak ty. A tez na poczatku zastanawialem sie czy przypadkiem inna skrzynia nie jest wlozona.. :)
Opublikowano
tuleje są dobre, mechanik jeden powiedział mi że to przez półoski i żebym je wymienił na inne,a drugi znowu mówi o dyfrze że jest do wymiany....
Opublikowano

mam identycznie tak jak ty ,moja beta e46 1.9 sedan 1998r, 3 razy bylem na podnosniku u mechanika zeby sprawdzil znajomy i nic nie wyczul . Dopiero gdy sam wzialem łapke i zaczalem sprawdzac wszytsko po kolei dokladnie dokladnie dkoladnie kazda gume kazda tuleje plywajaca , poduchy pod tyl razem 4 i wszytsko do wymiany :) z wierzchu wyglada bardzo dobrze ale ruszajac pod danym kontem mozna zobaczyc ze po pekane i prosi sie o wymiane , Ja przymierzam sie do kupna nowych tulei wszystko co gumowe koszt czesci do mnie wynosi 650 zl z firmy Lemforder oraz 4 poduchy tyl Mayl HD koszt wymiany 200 zl razem 850 zl , czesci ma ktos chyba tutaj z forum zajmuja sie sprzedaza wylacznie do BMW polecam mila obsluga i w miare szybko :)

A i jeszcze , czytalem wiele takich teamtow po forach wlasnie z tymi stukami bo strasznie to drazni i w 97 % to jest wlasnie zawieszenie z tylu , czyli te gumy ,a w bmw zazwyczaj jak padnie jedna to trudno sie dostac co do niektorych tulej ,trzeba rozebrac jedna zeby wymienic drugie , dlatego ja juz bede robil wszystko aby byl spokoj a kazdy inny jak chce ;p

Polosie moze zostaw ostatecznie na koniec ,chyba ze naprawde masz straszny luz ;p

Opublikowano
Kolego żebyś się nie zdziwił , jak wpakujesz 850 zł a efekktu jak nie było tak nie będzie. Ja ten temat też przerabiam od 3 lat. A co jeden fachman to inna diagnoza . Podpora wału, łącznik gumowy, zawieszenie dyfra, tuleje pływające, sprzęgło. Niektórzy na tym forum piszą zanim zapytasz poszukaj, głupie docinki aby tylko posta napisac. 90 % posiadaczy bmw boryka sie z tym problemem, a lekarstwa na ten problem jeszcze nikt nie podał. Więc wymiana częsci bez efektu mija się z celem, nie sztuką jest wymienic pół samochodu i powiedzieć problem rozwiązany tak naprawdę nie wiedząc co go bolało. Ten sam problem dotyczy chrobotania przy odpalaniu silnika m43 przez pare sekund dopuki ciśnienie oleju się nie wytworzy. Pozdrawim i życze powodzenia.
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czesto ten problem (szczególnie w autach z silnikami R6) jest spowodowany zuzyciem skrzyni biegów po prostu. Czasem zmiana oleju w skrzyni pomaga na te głuche stuki.
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
a wiec koledzy chcialbym was poinformowac ze dokonalem wymiany dowch tulej plywajacych , dwie tuleje wachacza wzdluznego i poduszke mostu , i teraz jazda jest piekna zmiany biegow elegancko jazda na biegu 5 puszczenie gazu i nagle dodanie spokoj !!!!! Wina lezala po stronie poduchy mostu Koszt 60 zl za czescie podane wyzej zaplacilem 288 zl z przesylko oraz robocizna bo troche bylo z geometria kol 300 zl razem 588 zl taki mialem koszt tego , czesci kupilem www.czescidobmw.pl goraco polecam przesylka kurierem , czesci orginalne lemforder febi lyb meyle sam wybierasz co kupujesz . Ja mam juz spokoj z tymi stukami teraz jest przyjemna jazda ;)