Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam techniczne pytanie. Instaluje do autka rozbudowany system audio oparty o procesor dzwięku do którego miał wchodzi cyfrowy sygnał ze zmieniacza ale tutaj pojawia się problem bo zmieniarka (fabryczna z instalacji z tv/navi ale BEZ DSP) nie daję sygnału cyfrowego.

Teraz pytanie czy dzieję sie tak bo została źle przerobiona (wyprowadzone zostało gniazdo toslink- świeci ale nie gra :( - tutaj fachowiec robił i mówi, że mało prawdopodobne aby się pomylił.

Czy też nie gra bo w systemie nie ma DSP więc nie ma potrzeby aby zmieniacz dawał cyfrowy sygnał bo jak wiadomo fabryk gra po analogu ?

Ostatnie już pytanie - czy da się oszukać auto przez zakodowanie, że takie urządzenie jest w systemi czy musi tak rzeczywiście istnieć ?

bo niestety nie mam nikogo kto ma e39 z DSP w okolic (wrocław) bo wtedy można by było łatwo sprawdzić czy to wina źle zrobionego zmieniacza cz też wina braku DSP.

Pozdrawiam i liczę na jakąś pomoc w moich rozterkach ....

Opublikowano

Żeby DSP po dołożeniu było widoczne trzeba dodać wpis do wyposażenia auta i zakodować na nowo klucz ZCS. Natomiast nie powinno się kodować jeśli fizycznie sprzętu w aucie nie ma.

Kolega Manolito77 jest z Wrocka i ma fabrycznie DSP więc możesz z tematem uderzyć do niego...

http://www.auto-scanners.com/PIC/bmw-icom-a2-b-c-792L_1.jpg
Opublikowano
Żeby DSP po dołożeniu było widoczne trzeba dodać wpis do wyposażenia auta i zakodować na nowo klucz ZCS. Natomiast nie powinno się kodować jeśli fizycznie sprzętu w aucie nie ma.

Kolega Manolito77 jest z Wrocka i ma fabrycznie DSP więc możesz z tematem uderzyć do niego...

Nie trzeba nic kodować lub inaczej ja nie musiałem nic kodować dokładając dsp.Opis na tym forum(system dsp-sukces).Po za tym każda zmieniarka ma wyjście cyfrowe obok analogowego. Jeśli potrzebujesz pomocy zapraszam na pw.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jest aktywne bo to zwykle złącze cyfrowe coś jak "coaxial"
Opublikowano

skoro jest aktywne no to mój magik, który wyprowadził mi z tego optyka musiał coś źle zrobić bo oczko świeci ale nie idą żadne informację. Jesteś pewnie, że w systemie bez DSP wyjście cyfrowe jest aktywne i na pewno jest tam sygnał ?

Chciałem to wyjaśnić przez włożenie mojego przerobionego zmieniacza do auta, które posiada DSP wtedy wszystko było by już jasne - podłączyłbym zmieniacz a optyka do mojego procka jakby grało to znaczy, że sygał bez DSP nie idzie ale jak by nie grało to znaczy, że zmieniacz jest źle przerobiony ehhhh same problemy

Opublikowano
W samym czytniku cd jest aktywne natomiast w DSP trzeba by zobaczyć czy przypadkiem nie jest to domyślnie wyłączone