Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

myślałem że doczekam do środka tygodnia aż dotrę do mechanika albo na kanał ale nie wytrzymałem i zapytam ...

od paru dni dziwnie słychać było od strony silnika na wyższych obrotach, tak samo dziwny odgłos przy schodzeniu z wyższych - z prawej strony silnika jak siedzi się w środku

a dziś spokojnie sobie pojechałem za miasto, jak chciałem przekroczyć 180 km/h to zaczęło coś wyć, jakby dokładnie od 180km/h w zwyż - też z prawej strony

było to na 4ce bo kręciłem pod dane w wykresu żeby przegonić to co pozamulam po mieście, popróbowałem dalej i to samo, na 5tym biegu też

ale takie wycie że odpuściłem - bojąc się że dalszą żwawą jazdą coś uszkodzę

i teraz pytanie co to może być? co mi wpadło do głowy to :

- wywalone łożysko lub łożyska, bo tarcze mi biją sakramencko - zbierałem na zestaw od 330 ( zawsze coś ważniejsze było )- i wywaliły łożysko

- sprzęgło brałem pod uwagę ale w sumie ciągnie od dołu, a moment mam najwyższy przy niższych obrotach i nie ma problemu

- cybant, łącznik elastyczny, łącznik tłumika - różnie nazywają - przez to że właśnie buczy ostatnio - ale nie śmierdzi i buczałoby przy niższych km/h

dalej pomysły mi się skończyły ...

może ktoś ma jakieś pomysły albo wpadnie na coś to z góry dzięks

a, oleju nie ubywa, myślałem że mi znów wąż od ic spadł ale wtedy nie ma mocy i dymi, a tu moc jest i nie dymi

Opublikowano

Może sugestie będą nie do końca trafione ale :

- autko na podnośnik/lewarek itd. i przydało by się trochę namachać przednimi kołami;

- sugerowałbym przyjrzeć się bliżej układowi pasowemu również, ściągnąć paski i sprawdzić rolki tu i tam :wink: (może koło pasowe/tłumi drgań "siada" + wysokie obroty silnia + jeszcze większe "biednych mniejszych roleczek" :mrgreen: ).

P.S. Eeeeee te za-wirusowane furki :wink: .

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

widzę kolega też już po wirusie ... ciekawe jak efekty

co do tematu ... na 90% jest to wibrujące luźne wygłuszenie pokrywy silnika ( maski ) - lakiernik jej nie przykleił a jest już zbyt miękka i nie siedzi tylko jest luźna

podkleję ją, bujnę się gdzieś na trasę i sprawdzę

teraz jak latałem to buczała(o) przy 180, 195, 210 nie wiem czemu ale nie buczała ( wibrowała non stop ) chyba że to coś innego