Skocz do zawartości

320i 24V znawcy zapraszam kilka pytan czeka !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich !

Mam kilka pytan odnosnie tego auta i tego silnika. Moze z pytaniami bede sie powtarzal ale za bardzo nie mam czasu zeby przeszukiwac tak obszerne FORUM. Widzialem kilka temetow podobnych ale ja mam troche inne pytania :

- Kupilem auto z niemiec jezdzil na oleju polsyntetyku 10w/40 w ksiazeczce pisze i na silniku jest naklejka, od roku czasu wlewam juz olej 15w/40 mineral ELF-a zmienialem juz go 4 razy bo duzo jerzdze auto ma przejechane oryginalnie 320000 tysiecy km. w zimie i w zimny wieczor lata przy odpaleniu stukaja popychacze przez moment 5 sekund gora czy jak mienie na olej polsyntetyk przestana stukac ? i czy jak zmienie olej nic mi sie nie stanie jak przeskocze z mineralnego na polsyntetyk?

Kochani mam jeszcze kilka pytan do was ale tymczasowo wylecialy mi z glowy jak mi sie przypomna to napisze. Spiesze sie mam nadzieje ze mi ktos powazny pomoze dziekuje z gory !!! pozdrawiam !

jak kochac to Ksiezniczke jak krasc to Miliony jak jezdzic to tylko BMW ;)
Opublikowano

No ja nie rozumie czemu wlałeś mineralny olej :mad2: :mad2: wlewaj półsyntetyczny jak najszybciej!!

Ze względu na przebieg proponuje Valvoline MaxLife

http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano
Zmiana oleju nie była dobrym posunięciem jak już wspomniał NIKI. A co do popychaczy to niekoniecznie zmiana oleju wszystko naprawi.
Opublikowano

to ze popychacze stukaja pierwsze 5 sec - mozna to uznac za norme .....

jednak - w silnikach z hydrauliczna regulacja lancuchow , zaworow itp - minimum jest olej polsyntetyczny - kto doradzil ci zmiane na mineralny olej ????? zmieniaj jak najszybciej na jakiegos dobrego polsyntetyka !!!!!!!!!!!

Opublikowano
bmw orginalnie leje 5w30 ja mam castrol ale i tak przestawie sie na mobila i nie wiem co lepsze przebieg niewielki 136000km
Opublikowano
Dziekuje Slicznie wszystkim mam nadzieje ze mi pomogliscie wzleje jak najszybciej to mozliwe polsyntetyk ! Dziekuje !
Opublikowano
mam jeszcze jedno pytanie do wszystkich pisze mi tu kolega zeby zalac moj silnik w aucie tym olejem Valvoline MaxLife widzialem tylko taki na allegro u nas we wsi takiego nie ma co myslicie o mobil 1 10w/40 albo o castrolu 10w/40 ?? czy jakis inny ogolno dostepny jest dobry ?? prosze o szczera rade bo jak juz mienie olej to taki chce lac caly czas dziekuje z gory !!
Opublikowano
to znaczy powiem ci tak w bmce leją castrol a mechanicy mowią mobil jak bede wymieniał wleje mobila ale 5 w30 miałem ten olej w alfie 33 1,7 boxer gdzie u wszystkich sypały sie panewki a u mnie na szczeście nic sie nie sypało w silniku moze oprosz samorególatorów niestety wszystko inne poza silnikiem sie sypało :) moj mechanik twierdzi że nie koniecznie 5w30 bo to gesty olej. dlatego myśle że 10w40 mobila bedzie ok, ja i tak zostane przy mobilu 5w30 ponić najlepiej się w nim sprawują popychacze i dłużej chodzą bez klekotania tak mi mówili mechanicy i kierowcy bmek w warszawie.
Opublikowano
Do swojej 520 24v wlałem Mobila1 półsyntetyk 10 na 40 od wymiany oleju brała po 0,5 na 200km (deptana do odcinki) a odkąd przestałem dolewać na full i deptać nic nie bierze :roll2: Przy tych mrozach gra popychaczy przez pierwsze pare sekund to chyba norma :roll:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
pod koniec tego tygodnia w sobote zmieniam oszczelke miski olejowej bo lekko przepuszcza (bardzo lekko) i wymieniam ten swoj olej mineralny elfa na mobil super s 10w/40 mam nadzieje ze dobrze mi radzicie i bedzie juz lepiej dla mojego silniczka wleje 6.5 litra bo tyle pisze w ksiazcze oczywiscie z uwzglednieniem stanu oleju na bagnecie ;))) dam znac czy jest lepiej i czy tykaja zaworki z rana pozdrawiam ! :norty: :cool2: :jawdrop:
Opublikowano
Ja tam bym nie lał mobila po elfie - bo mobil ma bardzo wysoki wspólczynnik czyszczenia z nagarów(liczba zasadowa) a elf mineralny mniejszy współczynnik (postaram sie odnalezc link na ten temat)- raz tak zrobiłem (tez jezdzilem na elfie) i potem miałem benzyniaka pracujacego jak diesel dopoki nie zmieniłem oleju na inny. Mobil to dobry olej ale jak sie jezdzi na nim od oczatku do konca. Takie jest moje zdanie.
Opublikowano
Wstrzymalem sie z wymiana oleju bo juz mam metlik w glowie !!! za duzo roznych opinii powiem to jeszcze raz rok temu jak sprowadzilem auto w ksiazce serwizowej jak i na silniku byla kartka ze lany byl olej 10w/40 nie wiem jakiej firmy od tego czasu zmienialem jakies 4 razy olej elfa 15w/40 co 7-8 tysiecy kilometrow chcialbym teraz wlac Mobil Super S 10w/40 jedni mowia bron boze bo wyplucze mi silnik jedni mowia lej nic sie nie wstanie dodam ze auto ma przejechane 324 tysiace km. niech jeden konkretnie to mi opisze ?
Opublikowano

witam

nie wiem kto kazal ci lac olej elfa mineralny do bmw, ale w kazdym badz razie jezeli wlejesz teraz mobila super s to faktycznie moze troche ci silnik wyplukac.

polecam wlac mobila 15w/40 przejechac 2000 km i dopiero wtedy wlac 10w/40

ale to moje skromne zdanie

pozdrawiam

Opublikowano
dobry pomysl a jakbym zrobil kupilbym jakis olej tani w tesco albo w sklepie z czesciami 10w/40 przejechalbym sie kolo 500 km. i wylalbym go i filtr oleju wymienil i wlal tego mojego mobila super s 10w/40 co myslisz o tym wyplucze go i wyleca smieci razem z tym tanim olejem ?
Opublikowano

Lej ten półsyntetyk jak najszybciej

Ty masz M50 a tam pełna chydraulika - nie wytrzyma długo na minerale.

4 wymiany na mineralu to nic - nic ci nie wypłuka.

Przekłada sie z tym olejem - ja bym nie zwlekał 1 sekundy.

Te silniki co ty masz jezdzą co najmniej na półsyntetyku a zalecany jest full syntetyk jak juz a nie zaden minerał.

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
Ja polecam Castrola 10W/60. To najlepszy olej do BMW. Dory na zimę i na lato. Jezdiłem na Mobilu 5W/50 i zaczęły mi stukać poychacze. Zmieniłem na tego Castrola (Niemieckiegow bańkach 5l) i stukanie ucichło. Jest to olej syntetyczny ale swoją gęstością dorównuje spokojnie olejom półsyntetycznym przy tym jest idealny do jazdy na wysokich obrotach (zwłaszcza w BMW). POLECAM
Opublikowano
u mnie na wsi nie ma takiego oleju Valvoline maxlive półsyntetyk ;(
Opublikowano
buuu u mnie na mojej wsi nie ma takiego oleju Valvoline maxlive w sklepach ;(