Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jakiś czas temu wymieniałem przepływomierz i jak się okazało (przez mój brak koordynacji ruchowej i zaawansowaną ślepotę) wpadła mi podkładka do rury prowadzącej do turbo. Nie zauważyłem tego kompletnie dopiero później wszystko wyszło na jaw. Oczywiście turbo poszło do regeneracji. Przy odbiorze turbo wdałem się w rozmowę z sprzedawcą i powiedział mi, że możliwym jest aby resztki łopatek i podkładki trafiły do silnika i w najgorszym przypadku doprowadziły do zarysowania cylindrów. Z tego co wiem to większość paprochów a jak nie wszystkie powinny zatrzymać się w chłodnicy lub w misce olejowej ewentualnie na sitku popy olejowej.

Z racji tego że moja wiedza może być nie kompletna chciałbym się dowiedzieć czy faktycznie resztki turbo mogą trafić do komory spalania i ją zarysować?

Ewentualnie czy mógłby by dostać się jeszcze w jakieś niepożądane miejsce i czy da się to sprawdzić bez rozbierania silnika?

Dodam że silnik do seryjny 320d M47TUD20 150KM

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Układ olejowy nie ma nic wspólnego z dolotem ... no chyba że turbina puści olej. Jeśli cos wydostanie się z turbiny czyli kawałek łopatki to na 90% zatrzyma się w InterCoolerze no chyba że będzie na tyle drobne to COŚ że poleci dalej do silnika.

Na wstępie rozebrałbym cały dolot... a jeśli jeszcze nie robiłeś klapek to również kolektor bym ściągnął przy okazji.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano
Układ olejowy nie ma nic wspólnego z dolotem ... no chyba że turbina puści olej.

Nie dopisałem, że turbo bryzgnęło olejem.

Jeśli cos wydostanie się z turbiny czyli kawałek łopatki to na 90% zatrzyma się w InterCoolerze no chyba że będzie na tyle drobne to COŚ że poleci dalej do silnika.

No właśnie zastanawiam, się jak sprawdzić czy to COŚ może być w komorze silnika, żeby nie było wątpliwości.