Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam szanowne towarzystwo,

Chciałbym zasilić szeregi użytkowników marki BMW, choć jestem nowym użytkownikiem Waszego forum to należałem do jednego z klubów samochodowych i znam siłę wsparcia forumowiczów.

Chciałem się Was zapytać co sądzicie o BMW120d w automacie ogólnie jak i o tej z podanej aukcji: http://moto.allegro.pl/bmw-120-d-bixenon-automat-177km-i2444196211.html .

Na moje oko wygląda dobrze, ale chciałem zasięgnąć rady zanim się porwę na przejechanie 250km po to żeby przekonać się że to jakiś składak.

Oczywiście przed kupnem i tak zamierzam zabrać go na randkę do ASO.

Jakieś sugestie co do tego konkretnego egzemplarza?

Edytowane przez JeGanG
Opublikowano

Ja obecnym autem jeżdżę 6 lat, zrobiłem przez ten czas 70kkm.

Choć ostatnio jeżdżę coraz więcej, to i tak w roku nie robię więcej jak 12k, ponad połowę roku ujeżdżam o2o.

Nie każdy mieszka w samochodzie.

Opublikowano

Tutaj masz rozkodowany VIN.

Popatrz czy na zdjęciach się zgadza z "fabryką"

Patrząc po VIN - czyżby autko przypłynęło zza wielkiej wody?:)

Dane pojazdu

Art.

Wartość

Numer podwozia WBAUD91030PA59205

Kod typu UD91

Typ 120D OL (EUR)

Typoszereg E E87 (MUE)

Seria 1

Rodzaj konstrukcji SH

Układ kierowniczy LL

Drzwi 5

Silnik N47

Pojemność skokowa 2.00

Moc 130

Napęd HECK

Skrzynia biegów AUT

Kolor BLACK SAPPHIRE METALLIC (475)

Tapicerka STOFF NETWORK/F8 CRANBERRYROT (AUF8)

Data prod. 2008-04-02

Składanie Wyposażenie

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S1CAA SELEKTION COP RELEVANTER FAHRZEUGE Dummy-SALAPA

S1CBA CO2 UMFANG Zakres CO2

S1CDA BRAKE ENERGY REGENERATION Brake Energy Regeneration

S205A AUTOMATIC GETRIEBE Automatyczna skrzynia biegów

S249A MULITFUNKTION FUER LENKRAD Wielofunkcyjność dla kierownicy

S255A SPORT-LEDERLENKRAD Kierownica sportowa ze skóry z poduszką

S2KHA LM RAEDER V-SPEICHE 229 BMW light alloy wheel, V-spoke 229

S2PAA RADSCHRAUBENSICHERUNG Zabezpieczenie śrub kół

S3APA GRAUKEIL-FRONTSCHEIBE Szyba przednia z klinem szarym

S428A WARNDREIECK Trójkąt ostrzegawczy i apteczka

S431A INNENSPIEGEL,AUTOMATISCH ABBLENDEND Lusterko wewn. ściemniane automatycznie

S473A ARMAUFLAGE VORN Podłokietnik przedni

S493A ABLAGENPAKET Zespół schowków

S494A SITZHEIZUNG FUER FAHRER/BEIFAHRER Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera

S502A SCHEINWERFER-WASCHANLAGE Spryskiwacze reflektorów

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S507A PARK DISTANCE CONTROL (PDC) Park Distance Control z tyłu (PDC)

S520A NEBELSCHEINWERFER Lampa przeciwmgłowa

S522A XENON-LICHT Światło ksenonowe

S534A KLIMAAUTOMATIK Klimatyzacja automatyczna

S540A GESCHWINDIGKEITSREGELUNG Tempomat

S663A RADIO BMW PROFESSIONAL Radio BMW Professional

S6FLA USB-AUDIO-SCHNITTSTELLE Złącze USB-/Audio

S7NHA BMW SERVICE INCLUSIVE 5/100 Technika serwisowa BMW

S818A BATTERIEHAUPTSCHALTER Główny wyłącznik akumulatora

S853A SPRACHVERSION ENGLISCH Wersja językowa, angielski

S863A SERVICE KONTAKT-FLYER EUROPA Spis dealerów, Europa

S880A ENGLISCH / BORDLITERATUR Literatura pokładowa, angielski

S8SEA 4-SITZIGKEIT Wersja 4 miejscowa

S8SPA COP STEUERUNG Sterowanie COP

Składanie Wyposażenie seryjne

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S321A EXTERIEURUMFAENGE IN WAGENFARBE Zakr. wyp. zewn. w kolorze pojazdu

S411A FENSTERHEBER,ELEKTRISCH VORN/HINTEN Siłownik szyby elektryczny przedn/tylny

S4BZA INTERIEURLEISTEN TITAN HELL LISTWY WEWN. TYTANOWE JASNE

S548A KILOMETERTACHO Licznik kilometrów

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano

Jak na moje oko wyposażenie się zgadza.

Dzisiaj jeszcze postaram się podjechać do BMW sprawdzić historie serwisową.

Auto sprowadzone z czech, podobno od pierwszej właścicielki.

Po czym sugerujesz że zza wielkiej wody? W oznaczeniu typu jest EUR.

Opublikowano
Pobieżnie rzuciłem okiem na rozkodowanie i zasugerowałem się wersją językową :)

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano

Witam!

W dniu dzisiejszym byłem obejrzeć auto i chciałem ostrzec wszystkich którzy chcieliby kiedykolwiek kupić ten egzemplarz, jak i uczulić każdego kto cokolwiek chciałby kupić od tego sprzedającego żeby zachowali szczególną uwagę.

Jestem z Wrocławia, sprzedający pochodzi z Kalwarii pod Krakowem, po serii telefonów, przy okazji których sprzedający zapewniał mnie o tym że auto jest ABSOLUTNIE bezwypadkowe i przyjechało na kołach w stanie tak jak to widać na zdjęciach, zdecydowałem się pojechać i obejrzeć to "cudo"

Oczywiście najpierw sprawdziłem historie w ASO i w sumie na oko wyglądało że jest w porządku. Nie jest.

Podjechałem do sprzedającego z miernikiem lakieru i zmacałem całe auto, międzyczasie sprzedający opowiedział mi bajkę że Pani z Czech kupiła sobie nowe i to sprzedała. :| Jednym uchem wpuściłem i drugim wypuściłem.

Moją uwagę zwróciły 4 rzeczy, brak klina na szybie, choć po VINie wynikało że był (wszystkie szyby oryginalne), dziwny osad na kołach widoczny po wewnętrznej stronie i na piastach (strasznie skorodowane, jakby je ktoś kwasem potraktował, sprzedający stwierdził że to od chemii do mycia kół) i grubsza powłoka na prawym nadkolu, co sugerowało jakieś poprawki lakiernicze. Sprzedający stwierdził że wie o tym bo też sam obmacał miernikiem auto, powłoka była także grubsza na słupkach, a lakier w tym miejscu jakiś "inny". Ponadto silnik był ciepły, co było usprawiedliwianie codziennym użytkowaniem auta (mimo że sprowadzone w celu sprzedaży, od kwietnia zarejestrowane)

Dobra, pojechaliśmy sprawdzić auto do serwisu (tutaj chciałbym podziękować serwisowi AOH z Krzywaczki koło Krakowa, dzieki któremu nie wpakowałem się w kupno szrota).

Na miejscu znalazłem jeszcze ślady pasty polerskiej, sprzedający stwierdził że każde auto przed sprzedażą "odświerza".

Po pół godzinie wizualnych oględzin i podpięciu pod komputer, jak się domyślam, kierownik serwisu oznajmił:

-całe auto ma świerzą powlokę lakierniczą,

-cały przód był demontowany,

-lewa lampa wymieniona (prawa 2008, lewa 2010),

-kanapa tylna nie zgadzała się z wersją fabryczną,

-kierownica wymieniana,

-20km wcześniej kasowane były wszystkie błędy z komputera (5 pozycji, nie chciał mi się już zapamiętywać co dokładnie, sprzedający zaczął się mieszać w zeznaniach i wyszło że w zasadzie to on jednak nie używa go na codzień)

-felgi są z zewnątrz wyczyszczone, ale osad w środku i na piastach przypomina jakby był po gaszeniu, lub zalaniu jakąś żrącą chemią,

-słupki pokryte były dziwnym lakierem, tak jakby jeszcze pod spodem była jakaś inna warstwa,

-przednia szyba była wymieniana.

Juz nie widziałem sensu dalszego badania pod kątem mechaniki, sprzedający tak szybko spierniczył z warsztatu że ledwo to zarejestrowałem.

Diagnoza jest taka że auto albo stało w pobliżu ognia, albo samo stało w płomieniach.

Jest to SZROT przed którym chcę ostrzec każdego kto chciałby go kupić, do tego w dość wysokiej cenie.

Po reakcji sprzedającego i po tym jak zaczął mieszać się w zeznaniach wnioskuję że o wszystkim wiedział, natomiast nie spodziewał się że pod hasłem "przegląd" kryję się nie zwykłe sprawdzenie klocków hamulcowych i poziomu oleju, ale ocena pod kątem wypadkowości i diagnostyka komputerowa.

http://images39.fotosik.pl/1644/db721afee6af72b2m.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Malinowo, wszystko pięknie opisane i nawet aukcja dla potomnych :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Przez takich "cwanych" sprzedających trzeba właśnie na oględziny jeździć "uzbrojonym" w co tylko się da :mrgreen: .