Skocz do zawartości

dziwne halasy po zgaszeniu zimnego silnika?!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, w mojej E39 520d zaobserwowalem nastepujace zjawisko.

Gdy gasze zimny silnik, wlacza sie jakas turbina. Dzwiek podobny do startujacego odrzutowca-to nie zart (trwa to okolo 3 min., czas trwania, zalezy od stopnia rozgrzania silnika). Po tej turbince, jest takie jakby buczenie. Zjawiska te nie sa jakies bardzo glosnie, ale znaczace. W innym samochodoach nigdy tego nie mialem.Po pewnym czasie, wszystkie te halasy ustaja. Halasy te wydobywaja sie jakby spod maski, blizej deski rodzielczej.

W ASO na tescie silnika zadnych bledow nie bylo.

Mozecie mi pomoc, dowiedziec sie o co z tym chodzi?? Czy macie w swoich Bumkach takie cos?? :roll2:

dzieki i pozdrawiam

Opublikowano

to raczej normalne zjawisko

to rozne klapy sie zamykaja, silniczki od klimy itd i wlasnie cykaja sobie pod deska rozdzielcza jak zgasisz silnik

ale to raczej jest ciche

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

Tak jak wyżej pisał Kolega...

W każdym aucie to wsytępuje...U mnie jest widoczne jak jedziesz w trasie a potem zostawiasz auto w garażu, przez parę minut chodzi jeszcze wiatrak i chłodzi motor...

Wydaje mi się że wszystko jest ok :cool2:

Poszukujemy tunerów !!

Forum samochodowe, forum motoryzacyjne, forum tuningowe

http://samochody.kei.pl/zdjecia/logo_phpBB2.gif

Randki: dates

Opublikowano

Panowie, wydaje mi sie, ze to nie jest wiatrak. Po pierwsze to zjawisko ma miejsce przy zimnym silniku, krotkotrwalem jezdzi. Pojawilo sie to raczej jak juz bylo dosc zimno(listopad).

Na poczatku to jest jakby swist turbiny odrzutowca, ktory naraska, by pozniej ucichnac. Potem jest inny halas. Po paru mintow w zaleznosci od rozgrzania silnika ustaje.

Co wy na to ??

Opublikowano

Witam,

zamykaja sie doplywy powietrza, aby w ziemie zimne powietrze nie wpadalo do srodka a w lecie nadmiernie gorace.

Tak mi sie wydaje ale nie wiem czy na 100 % tak jest w twoim przypadku.

Pozdrawiam

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.