Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie,

Nie jezdzilem a sie popuslo :/

Ubywa mi plyn chłodniczy w dość znacznych ilościch (1l na 20 km). Sprawdziałem i kapie pod silnkiem (kapie po pokrywie). Nie mam możliwości ogladniecia na kanale obecnie. Kapanie gdzies z okolic tyłu silnika tak by wygladalo. Dywaniki suche, pompa wody ma 1 rok, etrmostat ERG z oringiem 3 lata, uklad byl odpowietrzany, oleju nie przybywa, nie kopci na bialo.

Prosze o porady co to moze byc (ewentualnie link a jakims foto).

Opublikowano
to ze ci sie wydaje ze z tyłu silnika bo pewnie po osłonach płyn leci, ściagaj plastiki, wsadź głowe pod maske i szukaj wycieku. Byc może zbiorniczek wyrównawczy, moze chłodnica, może któryś wąż, może opaska nie trzyma któraś. Nie wywróżymy ci skad kapie.
szukam
Opublikowano
najlepiej obserwuj na odpalonym i rozgrzanym silniku. wtedy tam gdzie przecieka, przecieka najbardziej.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
Kapanie gdzies z okolic tyłu silnika tak by wygladalo.

Witam!

Jeżeli wyciek jest z tylnej części silnika to proponuje sprawdzić szczelność metalowego przewodu wodnego (takie 2 wyprofilowane rurki) z przewodami od webasto nr. 2,5,6 na rysunku http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/64_0889-weze-wodyzawor-wody/vCA41056.

Te elementy mocowane są na szybkozłączki uszczelkę stanowi o-ring który z biegiem czasu traci swoją elastyczność.

W zeszłym roku miałem podobny przypadek zauważyłem plamę płynu chłodniczego pod autem, więc sprawdzam po kolei węże od chłodnicy, zbiorniczek wyrównawczy, pomę wodną, termostat główny i EGR i wszystko suchutkie.

Odpaliłem silnik zaglądam w tylną część ślinika, świecę latarką i widzę mokry wąż nr. 5 jak na schemacie, nieszczelność zlokalizowałem właśnie na połączeniu przewodów.

Cała naprawa kosztowała mnie ok. 4zł bo tyle kosztował nowy o-ring.

Po całym zabiegu należy pamiętać aby dobrze odpowietrzyć układ chłodzenia!

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano

No i mamy update,

Dzis zdjolem wszytskie obudowy i co sie okazalo...ze na srubie odpowietrzenia na kroc-cu sie plyn pojawia i kapie trochu. Dokrecenie sruby doprowadzilo do jej zerwania. Kupilem nowa w Servisie BMW za 2,8 euro (jutro instalacja).

Tak ze problem rozwiazany chyba bedzie. Dziekuje za wskazowki.

Problem: Plyn ubywa gdy cieply silnik

Cause: Sruba odpowuietrzajaca popuszcza

Solution: Wymiana sruby na nowa

Opublikowano
u mnie też te śruby odpowietrzniki przeciekały. 2 z 4 które tam są. tez wymiana na nowe rozwiązała problem. Kiepskie są te śruby plastikowe.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda