Skocz do zawartości

e46 330xd 240 PS trefne paliwo - czyszczenie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie chce powielać wątków ale prośba o opinie , tak jak napisałem w wątku o paliwach zalałem ostatnio strasznego syfu i z wolnych obrotów jak przyśpieszałem to dosłownie robiło się z tyłu za mną ciemno

viewtopic.php?f=17&t=189836

oddaje w przysżłym tygodniu samochód na przegląd i zastanawiam się czy nie zlecić dodatkowo czyszczenie odmy , też zastanawiam sie nad tymi magicznymi środkami czyszczącymi wtryskami , praktycznie nic nie robiłem w tym kierunku od 4 lat , tankowałem i jeździłem - a paliwa sami wiecie jakie mamy w Polsce

czy zwyczajnie dać sobie spokój i lać dobre paliwo z shella i samo się wyczyści ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja bym póki co lał dobre paliwo i obserwował. Dodatki paliwowe tak jak lubią pomóc, tak często lubią jeszcze bardziej popsuć.
Opublikowano

czy magiczny środek ze stacji za 20zł może w czymś pomoc?? NIE - a najwyżej tylko efekt placebo.

Lepiej np. wymieniać filtr paliwa 2x częściej niż lać te cuda.

Opublikowano

Co do środków do czyszczenia wtryskiwaczy, to tu cena nie jest kompletnie żadnym wyznacznikiem, bo nie jest to technologia z NASA...

Odnośnie samego działania to ja leje co kilka baków jakiś środek i spadły u mnie korekcje na wtryskiwaczach.

Jak kupiłem samochód na jednym wtryskiwaczu dochodziło do ~2,4 na dwóch wtryskiwaczach okolice 1,5.

Po kilkunastu bakach i iluś tam środkach do czyszczenia na żadnym nie przekracza 1.

Samochód przez cały czas chodził wzorowo i nie było żadnych objawów. Jedynie korekcje spadły.

Nigdy nie leje żadnych paliw premium tylko zwykły ON, bo to pic na wodę.

Opublikowano
Co do środków do czyszczenia wtryskiwaczy, to tu cena nie jest kompletnie żadnym wyznacznikiem, bo nie jest to technologia z NASA...

Odnośnie samego działania to ja leje co kilka baków jakiś środek i spadły u mnie korekcje na wtryskiwaczach.

Jak kupiłem samochód na jednym wtryskiwaczu dochodziło do ~2,4 na dwóch wtryskiwaczach okolice 1,5.

Po kilkunastu bakach i iluś tam środkach do czyszczenia na żadnym nie przekracza 1.

Samochód przez cały czas chodził wzorowo i nie było żadnych objawów. Jedynie korekcje spadły.

Nigdy nie leje żadnych paliw premium tylko zwykły ON, bo to pic na wodę.

Kolego a jaki konkretnie lejesz ? gadałem niedawno z kumplem co ma audi 3l w deaslu i mówił mi że leje od czasu do czasu środki do czyszczenia wtrysków i to mu pomaga, nie polecił mi konkretny bo ten który leje polecili mu z forum Audi , wy konkretnie jaki lejecie ?

on jak podobnie kolega mówi że ten środek pomaga , mniej kopci lepiej silnik chodzi po takim czyszczeniu

Opublikowano

kiedys koles do mnie podjechal na sprawdzenie korekcji wtryskow (e91), powiedzial ze wyjezdzil caly bak na jakims srodku do czyszczenia wtryskow. przed wlaniem tego mial korekcje na jednym wtrysku 2.8, jak do mnie podjechal wartosci nie przekraczaly 0.5.

Jakub - woda z czystym piaskiem i plynem do mycia naczyn zmyje kazdy brud z rak jak grzebales w aucie.

Opublikowano
Kolego a jaki konkretnie lejesz ?

Różny zależy, gdzie sobie przypomnę by takie cudo kupić :).

Jak w markecie to STP :), jak w sklepie motoryzacyjnym to np. valvoline.

Wg mnie wszystkie te środki mają prawie identyczny skład i jakichś dużych różnic nie będzie.

Większość z nich to głównie 80-90% nafty plus np. izoproyl i inne magiczne dodatki.