Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

niedawno zaczełem lać benzyne i ropę na orlenie bo ma bliżej niż do statoila, ale nigdy juz tam nic nie kupię!! BMW (benzyna) stoi w garażu więc nie ma problemu z odpalaniem, Sprinter razem z koparką stoją pod wiatą (oba na ropę) i rano sprinter nie odpala przy -23, po południu -15 odpalił to poszedłem też sprawdzić jak tam w koparce i nie odpala!, wziełem latarkę i patrzę do zbiornika a tam LÓD!!!, nie jakaś cieniutka warstwa, ale przynajmniej 1cm i sądze ze gdybym próbował go rozbic prętem to by nie dało rady

więcej tam nie zatankuje :mad2: i Wam też radzę

Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano

to rześ normalnie AMERYKE ODKRYŁ :D

ja tam od czterech lat nie tankuje!!!!!

a więcej od chwili jak zajechałem u nich pod dystrybutor zalałem paliwa ale już nie odpaliłem bo syf był w paliwie!!!!

Opublikowano
Ja mam do ORLENU 1 km, a nie tankuję tam nigdy, ostatni raz jakieś...hm..7 lat temu, do Auchana 6 km, do Staoil 1 km, i do Shela 1 km, a do BP jakieś 3 km, ale tankuje w...domu (od ruskich) dolewam do ON trochę benzynki i bez problemu się jeździ (fakt, że auto w garażunocuje), ale nawet po kilku godzinach pod blokiem przy tych mrozach nie było problemu z jazdą czy odpalaniem, a waiss po tankowaniu w renomowanej międzynarowowej stacji stanął wczoraj w warszawie pod ambasada Chin i do radia dojechał juz taxi..hm..ciekawe jaka to stacja, tym bardziej, że pan redaktor obiecał nawet dziasiaj na Zetce,. ze nie odpusci i będzie temat drążył:))

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg

Opublikowano

Paliwo ogólnie wszędzie trafia to samo, problem jest tylko z rozcieńczaniem paliw przez stacje...

W Shellu podobno jest monitoring 24h, gdyż mają czujniki w zbiornikach.

Jakby Orlen uspranił swój system to też możnaby było tam tankować... :wink:

P.S.

Kupiłem tam raz płyn do spryskiwaczy do -20st. a zamarzł mi przy -3 :mad2:

Poszukujemy tunerów !!

Forum samochodowe, forum motoryzacyjne, forum tuningowe

http://samochody.kei.pl/zdjecia/logo_phpBB2.gif

Randki: dates

Opublikowano

el Presidente piszesz:

Dolewajcie świetny uszlachetniacz o nazwie DIESEL SKYDD, butelka 1litrowa jest na 1000 l ON, koszt 30 zł i spisz spokojnie.

a ja radzę tzrymać się bardziej porad konstruktorów BMW i dolewać jak napisali w instrukcji nafty lub zwykłej E95 do ON, zadnych uszlachetniaczy!!! Chyba nie mają w interesie konstruktorzy BMW żeby ich samochody nie jeździły zimą? Poza tym gdyby jakies uszlachetniacze były lepsze od najprostszej metody (dolewka benzyny) to czy BMW nie wymysliłaby swoich uzdatniaczy do ON?

Więcej mocy:

Opublikowano
Paliwo ogólnie wszędzie trafia to samo, problem jest tylko z rozcieńczaniem paliw przez stacje...

W Shellu podobno jest monitoring 24h, gdyż mają czujniki w zbiornikach.

Jakby Orlen uspranił swój system to też możnaby było tam tankować... :wink:

P.S.

Kupiłem tam raz płyn do spryskiwaczy do -20st. a zamarzł mi przy -3 :mad2:

Statoil np. wynajmuje zewnętrzną, niezależną firmę badającą jakość paliw. Dzięki temu przekręty na tych stacjach są raczej rzadkością. A jeżeli jakość paliw odbiega od normy to taka stacja jest automatycznie zamykana.

Opublikowano

Ja tankuje tylko na ORLEN'ie :wink: Jak do tej pory nia mam im nic do zarzucenia, co ciekawe STATOIL "nawalił" w moim wypadku.

Tankuje ON verva, moja subiektywna ocena jest taka że oprocz ceny :mad2: różnica jest w kulturze pracy co do zwykłego ON. Mam pewne powody aby tankować na ORLEN'ie w swojej okolicy, w trasie TYLKO Shell.

Jestem chyba zielony...ale pierwsze słysze o dolewkach benzyny do diesel'a :jawdrop:

Łukasz

E30 316 BAUR TC (w renowacji)

Opublikowano

U mnie na BP zatankowałem gaz to spalił mi rekordową liczbę 17/100.

Tydzień po tym, znowu jestem na BP. Spotykam kolegę co ma Matiza. Miał nie tęgą minę, bo do butli 30L, podczas gdy zazwyczaj mu wchodziło 24-25L weszło mu tym razem 33L.

Opublikowano

Ukasz napisał:

Jestem chyba zielony...ale pierwsze słysze o dolewkach benzyny do diesel'a

a ja to robie odkąd kilkanascie juz chyba lat jeżdżę dieslami i przeczytałem kiedyś, kiedyś w instrukcji Mercedesa, teraz proponuję zajrzeć do instrukcji BMW (dopiero niedawno ją kupilem i zaraz zajrzałem do instrukcji z ciekawości jak ją eksploatować w zimie) -> str.100, część :użytkowanie zimą:

Temperaturę krzepnięcia oleju napedowego można obniżyć dodając nafte.

Zawartość-

nafty ON

zimowy letni

10% -20 -9

30% -26 -15

50% -31 -25

Wyjątkowo, aby uniknąć wytracania parafiny, mozna dodać do 30% normalnej benzyny - dla samochodów z katalizatorem tylko bezołowiowej. Sposób ten pogarsza jednak zużycie paliwa i zachodwanie pojazdu.

rozumiem to w taki sposób, ze pali mi trochę więcej, ale odpala i jedzie, no oczywiście wszystko jejst kwestią gustu jak ktoś woli stawiać na ON z dodatkami z renomowanych stacji to jego wola, jego samochód i jamu najwyżej nie odpali...

Więcej mocy:

Opublikowano

PS. Cytat z tej samej strony instrukcji:

Niedopuszczalne jest stosowanie środków polepszajacych płynność, gdyż mogą one powodować usterki w ukladzie paliwowym.

i nie zamierzam z BMW poleizować na ten temat

Więcej mocy:

Opublikowano
Tankowałem na różnych stacjach i dla mnie najlepsza jest BP. Jak zatankowałem gaz na orlenie to powyżej 3tyś obrotów nie chciał silnik się wkręcać i była różnica między PB a LPG . Na gazie BP strzałka idzie jak oszalała do odcięcia. PB na ORLENIE tez jest jakies trefne. Leję tylko 98 a odczucia jakbym nalał 90. Masakra. Nie polecam ORLENA!!!!!!!
Opublikowano

A mi się wydaje, że to jest indywidualna sprawa. Nie można generalizować, że wszystkie stacje Orlenu, Statoil czy BP są złe. Ja u siebie tankuję zawsze w Orlenie a w trasie różnie ale zawsze na dużych stacjach. Orlen, Jet, Statoil.

Jak na razie sie nie naciąłem.

No raz. Ale to było 11 lat temu i jeszcze jeździłem Polonezem :norty:

SPRZEDAM

Komplet zderzaków BMW F30 Sport Line

Komplet zderzaków BMW Z4 E89

Opublikowano

Ja tam tankuje gdzie popadnie i jeszcze się jakoś nie sparzyłem :)

Na Orlenie tankuje dosyć często bo mam do niego 300 metrów :) I jakoś nigdy nic złego się nie działo. O bym zapomniał raz nalałem cos co nie przypominało benzyny do Fiata Doblo ale to było na Primie

http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano
Ja od kilku lat tankuję na automatycznych Neste i nigdy nie miałem żadnych problemów (a trochę tego paliwa przerabiam w V8 :P ). Z ON też zawsze było OK.
"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
Ja tam tankuje gdzie popadnie i jeszcze się jakoś nie sparzyłem :)

Dokladnie :D ja nie wiem skąd się biora te opowieści typu "zatankowałem i już nie odpaliłem" albo "ujechałem kawałek od stacji i stanął" wracając do tematu ile razy jestem w Warszawie (conajmniej raz w miesiącu) to wracając trasą na Lublin zawsze tankuję na ORLENIE (kilkanaście kilometrów od miejscowości Zakręt mają tani gaz itp) i NIGDY nie miałem żadnych problemów.

Inna sprawa, że kiedyś w Auto - Świecie była drukowana lista stacji z najgorszym paliwem i jeśli chodzi o stacje firmowe ORLEN pojawial się najczęściej.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
Ja tankuje na 3 stacjach Statoil, Shell lub BP. Nie tankuje na Orlenie bo nie spodobała mi sie afera ORLENU i nienawidze komisji śledczych ;) No i teraz mówicie że najgorszej jakości mają tam paliwo więc dochodzi kolejny argument :P
http://img27.imageshack.us/img27/1430/10008058vw.jpg
Opublikowano

Ja się niestety zraziłem do Shella i zdania nie zmienię - tez sie trafiają "firmowi" kanciarze.

Z Orlenem nigdy nie miałem problemów. ( ale moi znajomi i owszem ) .

Opublikowano
i tak tankujac na shellu zwykle paliwko a nie vpower to tak jak byscie tankowali na orlenie bo tylko vpovery sa sprowadzane z niemiec a reszta to w polsce jest kupowana od petrochemii

Nie od Petrochemi a od Rafineri Gdańskiej :!: , która zresztą dostarcza zarówno do BP jak i do Statoil, wiedz wszystko zależy od kierownictwa stcji czy leją wode czy nie :!:

Opublikowano

Czasami mam wrażenie, że te opowieści ze stacjami to jakaś teoria spisku... wśród moich znajomych, rodziny itp. jeszcze nigdy się nie zdarzyło, żeby ktoś miał problemy z paliwem... owszem... zapewne trzeba unikać jakiś prywatncyh tanich stacyjek... ale z większymi firmowymi nigdy nie było problemu ;) a tak na marginesie to tankuję sobie na BP ;) zachęciła mnie karta z punktami..i tak jakos zostało :) poza tym...paliwko w bardzo rozsądnej cenie..ostatnio po 3.66 za pb95 :D w Krakowie :D

Pozdrawiam!

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
Zawsze mnie bawią historyjki i anegdotki o wyższości jednych stacji nad drugimi, ktoś kto choć trochę miał do czynienia z handlem paliwami teraz tarza się ze śmiechu po podłodze :roll2: Otóż w naszej kochanej Polsce nasz kochany naród kupuje paliwo markami, jedni kupią paliwo Shell inni paliwo BP, w większości przypadków pochodzące z jednego kurka, ale wieczorem przy wódce każdy powie że jego paliwo jest lepsze :mad2: Reklama i marka stacji czyni cuda. Ale wszędzie zdarzają się wpadki, gorsze dostawy itp. itd. bez względu na marke stacji, a przekręty są takie że nawet się nie śni, ale o tym się nie mówi głośno :nienie: bo to nie leży w interesie osób bezpośrednio zainteresowanych. Jeśli ktoś uważa że ma najlepszą recepte na jakość paliwa i dostanie je tylko na Statoil bo oni mają firme czy coś tam od jakości to powodzenia :cool2: .
M3 - I K E R
Opublikowano
i tak tankujac na shellu zwykle paliwko a nie vpower to tak jak byscie tankowali na orlenie bo tylko vpovery sa sprowadzane z niemiec a reszta to w polsce jest kupowana od petrochemii

Z niemiec sprowadzana jest w cysternach tylko Shell V-Power Racing 99 ,i dlatego kosztuje 5zł a wszystkie pozostałe paliwa V-power są kupowane w Polsce w jedej z naszych rafinerii i już sam Shell dodaje dodatek i tak powstaje V -power 95 i 98.

Jeśli BMW jest chorobą ,to ja nie chcę wyzdrowieć.

Mój mały czarny Diabełek 323Ti compact