Skocz do zawartości

M40, 1.8i E36 1993r falowanie obrotów, lewe powietrze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam pewien problem ze swoją E36 1.8i 1993r. o co chodzi: falują mi obroty, czasem nawet od 400 do 1000 obrotów/min. wymieniałem na nowy krokowca - nic nie dało. Sprawdziłem przepływkę - efekt taki sam. Przytkałem układ dolotowy powietrza przy przepływce silnik nie zgasł, więc domyślam się że lewe powietrze. Posprawdzałem wszystkie gumowe elementy od dolotu itp poszukując jakiś dziurek, sparciałych elementów ale okazało się wszystko jest ok. nie mam pomysłu co mógłbym we własnym zakresie sprawdzić i ewentualnie naprawić... auto zachowuje się na benzynie jak i na gazie tak samo. PROSZĘ POMOCY
Opublikowano (edytowane)
moze lewe powietrze ssac z weza odmy ja mialem bardzo popekany ten waz izolacją i wtedy zobaczyszs może być terz do wymiany wąż odmy też lubi popękać Edytowane przez jedynakk
jedynakk
Opublikowano

Witam,mam identycznie.obroty falują od 400 do 1000 obrotów.Autko model identycznie ten sam.Dołączam się do prośby kolegi i proszę o pomoc.

Gdy odpalam na benzynie(zimny silnik) obroty falują po przełączeniu na gaz obroty są równomierne.Gdy odpalam auto na ciepłym silniku na benzynie dalej falują:(

Co może być przyczyną??

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam Ponownie. Problem niestety pozostał i nadal szukam rozwiązania. Zresetowałem kompa, jest troszkę lepiej ale nadal ta przypadłość pozostała. Mało tego, zauważyłem że auto trochę muli na wyższych obrotach tak jakby się męczył nie ma siły jechać, na PB i LPG identycznie. Przyszła mi myśl do głowy że może z zapłonem coś się dzieje, może się rozregulował, może cewka na wykończeniu już jest... co myślicie?
Opublikowano
Witam. Moja cierpliwość sie skończyła. W piątek auto idzie na warsztat. Jak powiedzą co było przyczyną usterki podrzuce na forum. Pozdro
Opublikowano
Witam,mam identycznie.obroty falują od 400 do 1000 obrotów.Autko model identycznie ten sam.Dołączam się do prośby kolegi i proszę o pomoc.

Gdy odpalam na benzynie(zimny silnik) obroty falują po przełączeniu na gaz obroty są równomierne.Gdy odpalam auto na ciepłym silniku na benzynie dalej falują:(

Co może być przyczyną??

Pozdrawiam

przeplywka lub krokowy bym obstawial. skad jestes??

Opublikowano
wez pod uwage ze mechanik moze w jajo cie robic aby zarobic, nie zawsze mechanik ma racje :mrgreen:
Opublikowano
Ja tam swoje 1.8 M40 wyremontowalem i jestem zadowolony.Jak sie ma BMW to sie nie powinno oszczedzać. Fakt faktem jezli ktos jest zwyklym użytkownikiem i nie ma dostepu do zniżek na czesci to jest lipa bo to drogie dziadostwo to wszystko ale jak sie ma znizki to zadna usterka w aucie nie jest grozna ;)