Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie mam pytanie . Jeździłem z miernikiem w samochodzie żeby sprawdzić prąd ładowania . Po uruchomieniu samochodu ładowanie jest w granicy 13,8v-13,9v włączę świtała radio wzmacniacz jest tak samo dołożę szybę ogrzewaną , klime , nawiew na maxa ładowanie spada do około 13v ale podczas jazdy jest 13,7v-13,8v jak dołożę jeszcze halogeny i długie potrafi spaść do 11v podczas jazdy tak samo . Mam instalacje gazową i podgrzewane lusterka . Teraz moje pytanie – czy alternator po prostu nie wyrabia przy tak dużym obciążeniu czy coś w nim padło ?
Opublikowano

Mam podobnie na ciepłym silniku jak stoje w korku to ładowanie mi spada, na zimnym jest ok.

Wymieniłem alternator plus akumulator i bez zmian.

=======================

BMW 528i e39 Sedan M-PAKIET, 99r benz+gaz

Opublikowano

Nie każdy jeździ z miernikiem ale podejrzewam że isy mają coś porypane z chłodzeniem alternatora, po prostu go brak.

A te spadki napięcia masz na ciepłym czy zimnym silniku?

Czy masz osłone pod silnikiem?

=======================

BMW 528i e39 Sedan M-PAKIET, 99r benz+gaz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Już nie przesadazjćei że alternator nie wyrabia. Alterantor daje prąd rzędy 70-80 amper. To spokojnie starczy na zasilanie klimatyzacji, wszystkich lamp i jeszcze powinno zbieć na kilka rzeczy. Być możę szczotki alternatora są już zużyte i nie przewodzą jak należy. Podjerzewam że starczy wymienić regulator ze szczątkami i problem zniknie.

No i na pusto powinno ładować ponad 14v do 14,4. Przy standardowym obciażeniu nie może spraść poniżej 14v. Nawet jak dołożysz klimę, halogeny, ogrzewanie, audio na maksa i co tam sobie wymyślisz, na wolnych możę spaść poniżej 14v, ale po podazowaniu już do 1200-1500 powinno podejść spowrotem w okolice 14-14,1.... A jeśli po odpaleniu masz poniżej 13,8 bez obciazenia to moim zdaniem jest lipa.

PZDR>