Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie ten moduł (najtańszy z ebay) działa już ponad rok, więc chyba mogę go polecić jako sprawne rozwiązanie. Densiona też mam i sprawuje się równie dobrze. Może mam szczęście, a może dlatego że jest podpięty pod światłowód i zasilanie (emuluje zmieniarkę i działa jako usb/ipod/iphone interfejs) więc nie ma nic wspólnego z CANem. Mowa o gateway 500, być może inne produkty/moduły video densiona łączą się przez can.

Nie wiem czy istnieje takie rozwiązanie które spełni twoje wszystkie oczekiwania. Z jednej strony chciałbyś jakość oryginału a z drugiej zrobić to za jak najmniejsze pieniądze. Najprostsza ‘no-name’ kamerka kosztuje ~20PLN, jeśli jest zintegrowana z podświetleniem rejestracji to trochę więcej (chociaż nie wiem jak to pasuje i świeci), jeśli z przyciskiem otwierania klapy to już nawet ~200PLN, a jeśli jest to oryginalna kamerka Alpine lub Kenwood to cena jest +500PLN. Mam nadzieję że osiągniesz swój cel za 200PLN. Jak chcesz to mogę zrobić zdjęcie jak to wygląda u mnie, w setupie za ~750PLN.

Swego czasu, też szukałem informacji na temat zakodowania kamerki w e9X. Być może w e60 takie kodowanie działa, bo kamera cofania była opcją dodatkowego wyposażenia. W e9X takiej opcji nie było, dlatego wątpię żeby dodanie 3AG do VO było w ogóle możliwe. Jeśli się nie mylę to już był taki temat na forum i tej opcji nie udało się dodać w e9x. Poza tym wybrałem moduł video bo oferuje trochę więcej: można podłączyć więcej niż jedną kamerę, zewnętrzny odtwarzacz, moduł TV itp. oraz posiada wyjście video np. na monitory w zagłówkach.

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Nie wiem czy istnieje takie rozwiązanie które spełni twoje wszystkie oczekiwania. Z jednej strony chciałbyś jakość oryginału a z drugiej zrobić to za jak najmniejsze pieniądze. Najprostsza ‘no-name’ kamerka kosztuje ~20PLN, jeśli jest zintegrowana z podświetleniem rejestracji to trochę więcej (chociaż nie wiem jak to pasuje i świeci), jeśli z przyciskiem otwierania klapy to już nawet ~200PLN, a jeśli jest to oryginalna kamerka Alpine lub Kenwood to cena jest +500PLN. Mam nadzieję że osiągniesz swój cel za 200PLN.
Panowie, ja mówie o koszcie samego urządzenia - nei kamery. 68USD to jakieś 250 PLN. Sama kamera wyniesie drugie tyle :)

Szykowałem się na to:

http://www.sklep.hadron.pl/product-pl-4786-Modul-AudioVideo-IN-do-BMW-CIC-kamera-cofania-tuner-DVB-T.html

lub to:

http://www.xcarlink.co.uk/product.php?productid=327&cat=16&page=1

za ok 1500 PLN

Jednak "video overlay" już kiedyś miałem w innym aucie i nie urzekł mnie. Wolał bym tego uniknąć.

Jak chcesz to mogę zrobić zdjęcie jak to wygląda u mnie, w setupie za ~750PLN.
Bardzo chętnie! A gdybyś jeszcze dął radę zrobić dodatkowo video w działaniu - było by wspaniale! :)
Opublikowano

Krótki filmik jak to działa u mnie: https://www.youtube.com/watch?v=6rYfWfNKM6A&feature=youtu.be

Być może mogłem nagrać z lepszą rozdzielczością bo na youtube jakość taka sobie, chociaż w telefonie jest o wiele lepiej.

Obraz z kamery jest trochę rozciągnięty bo mam ustawione w module 'ultra wide' mode. Jeśli przełączę na format 16:9 wtedy obraz byłby bardziej naturalny ale zajmował by tylko około 2/3 ekranu - nie mam PiP więc prawa część ekranu była by pusta. Na filmiku można zauważyć że widok z kamery włącza się z małym opóźnieniem. Nie wiem jak na to wpływa sam moduł a jak podłączenie kamery pod światła stopu (przez przekaźnik). Nie miałem okazji tego sprawdzić ale wydaj mi się że światła stopu włączają się z pewnym opóźnieniem tak aby nie mrugały podczas przełączania z P na D w automacie.

Opublikowano

Oczywiście światła cofania - nie wiem skąd ta pomyłka.

Być może ten moduł tego nie ma bo bez przekaźnika na włączonym silniku kamera w ogóle nie działa. Mimo podłączenia przez przekaźnik jakość obrazu jest troszkę lepsza na wyłączonym silniku. Mam zamiar podłączyć jakiś stabilizator napięcia, może coś pomoże.

Sent from my D5803 using Tapatalk

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Znalazłem w Internecie informację, że mogę podpiąć kamerę cofania pod istniejący tuner TV i wyświetlić obraz z kamery zamiast i tak nie działającej już TV (cyfryzacja w Polsce). Ktoś wie coś na ten temat?
Do odważnych świat należy!!!