Skocz do zawartości

TDS, a paliwo jaka stacja czy jest roznica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam powoli chce wrocic do BMW na taxi zastanawiam sie miedzy roznymi samochodami ale ciaganie mnie najbardziej do BMW po uwage biore 525TDS lub 725TDS juz mialem e39 ale bylo w stanie wymagajacym doloznia "paru zl" ale wracajac do tematu mam pytanie czy wybierajac paliwo z Shell czy Orlen lub zwykla przydrozna stacja ma to jakies znacznie co do spalania auta i jak silnik bedzie chodzil??

A moze lepiej wybrac PB + LPG ??

Opublikowano

7er to raczej TDS się nie sprawdzi. Do 5er jest ok bo nie jest taka ciężka.

U mnie w mieście są 2szt e39 tds. Nie wiem jak się sprawdza bo nigdy z właścicielami nie rozmawiałem, ale po mieście spalanie pewnie nieciekawie wygląda w 2,5l silniku kiedy ropa prawie po 6zł. Na taxi jak chcesz e39 to raczej 2.0-2,5 i gaz. W mieście spalanie 2.0 i 2,8 różni się znacząco mniej więcej od 2l więcej. W trasie żadna różnica, ale taxi raczej po miastach jeździ. LPG bardzo obniża koszta.

Co do stacji to ma znaczenie. Ale jeden chwili orlen inny lotos inny BP. Ja osobiście nie mam zdania bo nie trafiłem jeszcze na złe paliwko.

Opublikowano

Ma znaczenie i to bardzo. Różnice są na polskich stacjach, tak jak pisałeś między jakimiś małymi a stacjami typu Statoil, BP....chociaż są małe stacje, które zaopatrują się w dobrych koncernach. Ja kiedyś tankując na właśnie takiej byle jakiej stacji( na szczęście do kanistra-wymiana filtra) nie lada się zdziwiłem gdyż zamiast paliwa miałem coś przypominającego zużyty olej silnikowy(po interwencji na stacji oczywiście odzyskałem kasę a sprzedawca wstrzymał sprzedaż ON).

Dużą różnicę w spalaniu odczułem tankując w Niemczech w porównaniu do polskiego paliwa(mowa cały czas o ON).

http://www.ermail.pl/images/linkbanners/eRmailBannerSmall2.jpg">

Opublikowano

ja jezdzac silnikami dci wlasnei zauwazylem roznice miedzy orlenem a shellem!!! tankujac na shellu spalnie spadlo na tych samoch odcinach o ok 15-20% jest do duzo !!! i nei mowie tu o paliwie typu verwa, gold itd

dlatego pytam sie jak to sie ma w TDS a do LPG mam jaks awersje co raz to wieksza ;)

Opublikowano
tds z powodzeniem pojedzie na orenzadzie ale na taxi to ten samochod jest za drogi i za bardzo awaryjny. m52 w gazie to lepszy pomysl ale w miescie z automatem to swoje fryknie. dobry gaz od 3 tys w gore. ja bym pomyslal nad czyms mlodym i malolitrazowym. nikt Ci teraz za wygody nie zaplaci. na lpg-forum byl taki temat i padaly ciekawe propozycje. tam tez znajdziesz myslacego gazownika. bmw raczej odpusc.
Opublikowano
mam teraz cos z pojemnoscia 1.8 a mianowicie audi a4 125KM i maskara to nie chce jechac a czesto sie gania po miescie z predkosciami bo tu dzwoni tam dzwoni, a wygody to ja potrzebuje a nie klienci:)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
tds z powodzeniem pojedzie na orenzadzie ale na taxi to ten samochod jest za drogi i za bardzo awaryjny.

Właśnie dzięki takiemu podejściu,potem są opinie że TDS jest do bani.Jak jeśdzisz na gnojówce to nie dziw się,że jest awaryjny.

Zresztą kolega miał TDS-a i wie co to jest.

Siema Krzychu,a nie myślałeś o Mietku z 2,9 td?

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Powiem Ci Paweł ze myslalem wlsnie o tym silniku ale tylko o kombi 7 osob bo moze byc czasem przydatne ;) ale do BMW mnie ciagnie bo ma to cos ...

Ale tak przegladam ceny 5er i chyba bede szukal po 2000r najchetnij kombi silnik ON najlepiej 2.0 lub ostatecznie 2.5 lub 3.0 a jeszcze mi zostaly alusy ori BMW z prawie nowymi oponami wiec bede mial spokojnie na 2-3 sezony na lato http://allegro.pl/alu-opony-7mm-azot-bmw-e39-e34-e32-e46-itd-bdb-i2380083971.html

A za pare lat e60 poniewaz w tej chwili poprostu nie stac mnie na zakup e60 i tym bardziej na utrzymanie ;)