Skocz do zawartości

e46 320d chyba cos mi wpadlo do silnika.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Przy zakladaniu kolektora zgubilem podkladke metalowo-gumowa. Grubosc 8mm i srednicy 19mm. Mogla wpasc do któregoś z kanalów dolotowych - jeden jest otwarty. Oczywiście jej nie znalazlem mimo prob roznych. Probowalem szukac, swiecic, nagrywac telefonem, wyssac odkurzaczem z kanalow i nic. Czy ona mogla wpasc do cylindra? Ile zaworow ma m47n i czy jest tam duzo miejsca nad zaworami. Na ile mm otwieraja sie zawory? Dziekuje z gory za pomoc. Edytowane przez Silan
Opublikowano
Mam ją!!!!!!!!!!!!!!!:-) a właściwie widze ale kit z nią mam zapasowy kolektor.
Opublikowano
mialem kiedys podobny przypadek ale lezala na oslonie.Ale serce szybciej zabilo :lol:

U mnie podobnie... jednak moja wpadła do silnika. Dłubałem w 5 i 6 dolocie zakrzywionym drutem ale nic nie znalazłem, nie byłem

pewien, czy ona tam w ogóle wpadła. Już miałem zakładać kolektor ale coś mnie tknęło, żeby jeszcze raz spróbować, no i wydłubałem

tę uszczelkę metalowo-gumową, aż mi nogi ugięło :D

--

pozdrawiam

nelson

Opublikowano

Myślę, że dobry sposób to odkurzaczem i rurką gumową od akwarium fi 15mm. jak się włoży do dolotów to aż gwiżdze.

Ta podkładka jest lekka i powinno ją zassać. Moja nie wpadła, ale myślę że by wyszła. Ja obawiałem się że mogła wpaść do cylindra przez otwarty zawór a wtedy odkurzacz by nie pomógł chyba choć wtedy ciągnie przez drugi dolot i wir jest niesamowity.

Jak znów zakładałem to znów nie chciał wejść i znów jedna podkładka mało nie wpadła, tym razem przedostatnia - zatrzymała się na szpilce. Mi ta wtyczka przy przegrodzie utrudniała włożenie i to dlatego - po jej wypięciu było łatwiej, ale nie łatwo - trzeba naprawdę uważać.

Co do szukania to dobrym rozwiązaniem był telefon neo v oklejony taśmą i włączoną kamerą z lampą - ma autofokus więc dobrze łapie ostrość i na sznurku lub pręcie można zaglądnąć w kilka miejsc.

Opublikowano

Silan a kolektor po co zrzucałeś, bo z tego co pamiętam klapki juz wyrzucałeś ?

Koło pasowe ogarnięte ?

http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1
Opublikowano
Miałem podobny przypadek. Podczas zakładania kolektora spadla gdzieś ta gumowo – metalowa podkładka. Nie wiedziałem czy wpadła do silnika czy nie. Szukałem wszędzie, sprawdzałem drutem, kamerką, magnesem przegubowym, odkurzaczem aż w końcu zaryzykowałem i zapaliłem silnik :shock: . Silnik pracuje prawidłowo a podkładki do dzisiaj nie znalazłem :roll: .