Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam.mam duzy problem w mojej kombi e46 2003r 318d.otoz od czasu wymiany wahaczy,piasty,tarcz z przodu i klockow mam bicie na kierownicy przy hamowaniu!gdy kupilem auto nic takiego sie nie dzialo.podczas wymiany wahaczy z przodu mechanik zauwazyl ze tarcze i klocki sa do wymiany oraz prawa piasta kola.od tego momentu kiedy na cisne pedal hamulca powyzej 60km/h mam bicie na kierownicy,gdy hamuje ponizej 60km/h bicie jest niewyczuwalne.najgorzej gdy chce delikatnie przyhamowac np. ze 100km/h do 80km/h bo jesli mocno tak do 50km/h jest o wiele mniejsze.sprawdzilem tarcze i klocki sa ok,felgi i opony tez,nie ma zadnych luzow na zawieszeniu i ukladzie kierowniczym,nawet piasty mialem u tokarza i gdy zaklada na zegary tarcze z piasta jest ok.juz na prawde nie wiem co to moze byc...aha z tylu tez wymienilem tarcze i klocki!najbardziej dziwi mnie to ze przed naprawa zawieszenia i hamulcy nic nie bilo na kierownicy a po wymianie zaczelo sie to gó....!!!jesli ktos zna przypadek lub moze cos podpowiedziec to prosze o pomoc bo juz nie wiem co to moze byc!
Opublikowano
sprawdz sruby w kołach. Ja tak mialem jak ostatnio zmienialem opony na letnie. Pojechalem na majowke i w drodze wyczulem bicie na kierownicy. myslem ze swozen. A okazalo sie ze dwie sruby slabo trzymaly i do tego 2 obok siebie. Ze starosci gwint juz im sie posypal... moze to
BUNIA :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymieniałeś tylne tuleje wahaczy(motylki)? Jak wymieniałeś wahacze to pewnie bez nich, najłatwiej podnieść auto i poruszać kołem, wtedy wyczujesz luz na nich. W moim przypadku one były winne biciu kierownicy przy delikatnym hamowaniu, jak biła kierownica podczas mocnego hamowania - w moim przypadku drążek kierowniczy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
wymienilem kompletne wahacze z tulejami i sworzniami.kola i sruby odpadaja gdyz przy zakupie auta wymienilem wszystkie sruby w przednich kolach.mozna powiedziec ze wjechalem na warsztat z zawieszeniem i hamulcami do roboty bez wibracji a wyjechalem naprawionym autem z wibracja...zagadka...chyba do znachora pojade!!!
Opublikowano

a moze ciezarki z felg ci spadly...

co do srob to sprawdz je pozadnie podokrecaj... moglo sie zdarzyc ze zle kupiles lub chinskie. A moze jakas lipna tarcze masz

Opublikowano
sruby mam dobre,tarcze tez dobre trw i sprawdzane na zegarach i sa ok.kola mam wywazone a sruby dokrecone kluczem dynamometrycznym......
Opublikowano
sruby mam dobre,tarcze tez dobre trw i sprawdzane na zegarach i sa ok.kola mam wywazone a sruby dokrecone kluczem dynamometrycznym......

zawsze sprawdź ręcznie.

ja kiedyś po zmianie opon musiałem sam dokręcić bo były za słabo i rzucało

Opublikowano
bije na kierownicy zawsze gdy hamuje powyzej 60km/h,im delikatniejsze hamowanie tym mocniejsze bicie,najmniej bije przy ostrym hamowaniu np od 110-60km/h a najbardziej przy np 80-60km/h...sruby na pewno sa dobrze dokrecone.mechanik nawet porownywal na zegarach stare wyszlifowane piasty z nowymi SKF i wychodzi taki sam wynik tj.jak najbardziej w normie......
Opublikowano
Może to zapiekajace się tłoczki hamulcowe ?

moze masz racje moze to ten kierunek dla kolegi... moze ma zle zamontowane klocki ... sprawdz czy tarczy ci nie scina.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Panowie jednak cudów nie ma:)pojechalem do innego mechanika...po godzinie wymienil piaste,ktora byla zalozona miesiac temu i fabrycznie byla krzywa...tarcza po tamtej stronie tez byla krzywa i jak reka odjal:)dzieki wszystkim za pomoc:)