Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Padla mi jedna sonda na tylnim kolektorze,ale chce wymienic juz dwie odrazu.Po wyjeciu sond okazalo sie ze sa one polaczone jakims kabelkiem na lut przy wtyczkach.

Czy ktos wie po co to?Tak jes w orginale?

Jakie sondy teraz kupic?

U mnie byly:

SIEMENS

5WK9 0231

12V

1427884

dlugosc przewodow ok 87 cm- obie sa identyczne niczym sie nie roznia.

Dzieki za pomoc z gory

Pozdr

kRkRxP5.jpg

8wvNzWp.jpg

E13gxDL.jpg

Edytowane przez brownie
Opublikowano (edytowane)

Orginal ,ale jaki?

Kupilem boscha-cena ok 500zl otwieram,a na lambdzie pisze NTK Japan.

Co prawdza opakowanie boscha i oginalna plomba boscha.Wracam do sklepu pytam co jest grane-twierdza ze maja tam fabryke i ze to orginal.

Pytam ile kosztuje NTK tak z ciekawosci-odpowiedz NTK jest jeszcze lepsza od boscha i kosztuje 650zl.

http://www.eurocarparts.com/

dl.przewodu 130cm

Nie doszedlem po co jest ten dodatkowy przewod wlutowany w czarny przewod lambdy wiec robie tak samo jak bylo.

jO90PvC.jpg

Edytowane przez brownie
  • 1 miesiąc temu...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano
simensy to czesta padaja niestety ja mam i czujniki simensa i niedawno musialem wszystkie wymieniac wałka,wału kazdy nażeka na te simensa
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Uplynol troche wiecej niz rok i obie sondy do wymiany.Grzalki nie grzeja w nich,budza sie tylko przy dobrze rozgrzanym silniku i na wiekszych predkosciach obrotowych.

Byly to orginaly niby,normalnie porazka.Najgorsze jest to ze nie wiadomo co teraz wlozyc,chyba wloze uzywki.

Edytowane przez brownie
  • 5 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Uplynol troche wiecej niz rok i obie sondy do wymiany.Grzalki nie grzeja w nich,budza sie tylko przy wiekszych predkosciach.

Byly to orginaly niby,normalnie porazka.Najgorsze jest to ze nie wiadomo co teraz wlozyc,chyba wloze uzywki.

jakie sondy włozyłes w koncu kolego? jakie efekty walki z sondami?

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

To nie byly jednak orginaly,wszedzie sa oszusci trzeba bardzo uwazac przy kupowaniu sond lambda firmy bosch.Swoje zakupilem tak jak na zdjeciu w europarts mialy rok gwarancjii.

Przez przypadek doszedlem ze sprzedali mi szmelc,mianowicie przy wyjmowaniu jednej z nich przez przypadek podwinela mi sie ta czarna oslona do polowy i odslonila cztery przewody przeciete i profesjonalnie

laczone ze soba lutem i zamaskowane termozlaczkami,mniej wiecej w polowie tak zeby nikt sie nie domyslil i nie podwinol czarnej odslony.Az mi rece opadly ze takie walki moga krecic na tych sondach.Kupuja oddzielnie wtyczki i oddzielnie sondy i lutuja to do kupy maskujac ta czarna oslona.Nic nikomu nie moge udowodnic.Zangielskiego forum polecono mi sondy z USA.

Sprowadzilem orginaly z USA po ok 450 zl za sztuke plus clo i te nie sa laczone i auto smiga tak jak powinno.

Uwazajcie gdzie kupujecie sondy!

Przy kupnie zawsze rozpakujcie i oslona do gory jak sa laczone to szmelc!

Kupilem u sprzedawcy ponizej , opakowanie jest calkiem inne.

http://www.ebay.co.uk/itm/160701901705

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam po 5 latach przerwy :)

Sondy znow do wymiany :) jedna kuleje -zrobily dokladnie 75 000 km

Czujnik walu tez byl w tym samym czasie wymieniany (siemens) i tez sie skonczyl niedawno.

Chyba znow sprowadze z USA bo widze ze sie w temacie sond nic nie zmienilo.Rynek zawalony podrobkami :)

Opublikowano

Niestety po skontaktowaniu sie z powyzszym sprzedawca,

otrzymalem odpowiedz ze sprzedaje teraz sondy NGK pakowane w opakowania BOSch

poniewaz BOsch wykupil NGK i klepia to dla nich na potege (Tania sila robocza)

w Japonii.Product made in Japan :(

Znow niewiadomo co kupic :(