Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
sa jakieś sposoby aby obniżyć spalanie, czy dobrym pomysłem jest instalacja sportowego filtra stożkowego czy macie jakieś strony ze skjlepami internetowymi aby obejrzeć kolekcje?? help
Opublikowano

Jedyny znany mi sposób który się sprawdza to zdjąć nogę z gazu ;)

Poza tym, czysty filtr powietrza, dobry olej, dobra geometria, dobre opony...

Opublikowano

Mysle, ze jednym ze skuteczniejszych sposobów jest: czysty filtr pow., zdjęcie relingów, umiejętna jazda, a więc, nie zabawa z obrotami, tylko taz płynna jazda, brak czestego i gwałtownego hamowania, hamowanie silnikiem. Moim zdaniem trzeba mysleć jak sie jeżdzi. utrzymywanie stałej predkości, wyprzdzac wtedy gdy jest to konieczne.

pozrawiam.

No i najlepiej założyc gaz.

Tutaj masz kalulator gazu...

http://kudys.wv.pl/lpg/

"Mężczyznę poznać nie po tym jak zaczyna, ale po tym, jak kończy..." Leszek Miller

"Czy stać nas na to, aby nas nie było stać..?" Kazimierz Marcinkiewicz

2oo> niż 4 koła

Opublikowano

Jak dla mnie jest to troszke dziwne pytanie poniewaz w zasadzie kazdy model bmw ma ekonomizer pod obrotomierzem. I obserwujac go mozna znacznie obnizyc spalanie (po to on tam jest).

Podam przyklad: moja zona dostała na urodziny odemnie nissana primere 1.6 o mocy 95KM z 94r. Z racji tego ze koncze remont mojej 320 to ostatnio ja nia jezdze (tzn primera). Moje spalanie w cyklu mieszanym to 7,5L miasto 8,5L a trasa około 6. Na 50L mozna tym autem zrobić 900km. Jak wsiadzie do niej Ola to spalanie rosnie: cykl mieszany 8,5-9L, miasto 10L, trasa 8L. Róznica w spalaniach moich i mojej zony to tylko roznice w temperamencie i prowadzeniu samochodu.

Podonie jest jak wsiadam do 320d (e46) mojego ojca. Wtedy to ja okazuje sie nie ekonomicznym kierowca. Ale moj staruszek głownie jezdzi na trasie wiec... powiedzmy ze sie usprawiedliwiam.

Opublikowano
przejechane kilometry robia swoje...i doswiadczenie...zreszta jak sie superspecjalnie czlowiek stara to najczesciej sie nie udaje hehe...poprostu trzeba wyrobic sobie sposob jazdy...
Opublikowano

Witam!

To może jeszcze ktoś zdradzi jakie techniki stosować przy automacie żeby zjechać ze "spożycia"??

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Odpowiedź: płynna jazda,hamowanie silnikiem,jazda na jak najwyższym biegu,odpowiednie ciśnienie w oponach,płynne ruszanie,pozamykane okna i szyber. :lol:
Opublikowano

Ja dodam jeszcze w miarę płynną jazdę jak najmniej hamowań dlatego trzymam większy odstęp w miarę możliwości. W przypadku gdy samochód przede mną hamuje ja moge zwolnić a nie hamować jazda jest wtedy bezpieczniejsza i płynniejsza naprawde w mieście można wtedy dużo poniżej średniej zejść. Ale nie zawsze są warunki jak jest korek albo b. duże nasilenie ruchu to trzeba jeździć jak inni :?

Ważna jest też prędkość ja staram się jeździć na najwyższym biegu odpowiednio do warunków w okolicach 2000-2200rpm.

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
Po części się nie zgadzam z Wami. Po pierwsze, jeżeli ktos kupuje sobie bmw z silnikiem np. 2,5 to musi sie liczyc z wiekszym spalaniem a nie póxniej kombinowac jak tu jeżdzić żeby spalało mniej a było szybkim wozem. Jak chcesz mieć moc to musisz za nia płacić częstszymi wizytami na stacji. Po drugie jazda na jak najwyższym biegu zamula samochód a tego też nie powinno sie robić. I po trzecie, nie masz kasy nie masz zabawy, masz kasę masz zabawe wieć samochód kupuj do własnych możliwości finansowych. Co z tego że mnie stać na kupno furki z silnikiem 4,0 ale wtedy bym wyjechał kilka razy na miesiac bo by mnie zrujnowało spalanie wieć wole mieć mniejszy silniki ale korzystać z niego i cieszyć sie jazda a nie jechac fajną furka z dużym silnikiem z wieloma konikami 50k/h na 5 biegu...bez sensu.
Opublikowano
dużym silnikiem z wieloma konikami 50k/h na 5 biegu...bez sensu.

A kto napisał, że na 5 biegu? Odpowiednio do warunków czyli np. 3 bieg 2000rpm zamiast 2 i np. 4000rpm :idea:

Poza tym co to znaczy "zamula silnik" :?:

O ile wiem temat jest o ekonomicznej jeździe a nie o "butowaniu". Czy mając duży silnik nie można jeździć ekonomicznie, taka jednostka ma wystarczająco dużo momentu i na niskich prędkościach obrotowych :D

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano

A kto napisał, że na 5 biegu? Odpowiednio do warunków czyli np. 3 bieg 2000rpm zamiast 2 i np. 4000rpm :idea:

Ale to jest zwykła jazda, a przez to oszczędna ale to chyba każdy wie więc jeżeli jest pytanie o jeszcze bardziej ekonomiczną jazdę to powinieneś zrozumieć sens mojej wypowiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano

bmw musi swoje lyknac, "radosc z jazdy kosztuje" :-)

moja w automacie pali srednio 14l gazu (teraz zima - mam ja od 3 miesiecy prawie). Obojetne czy jezdze dynamicznie, ale nie jak kamikadze, czy standardowo, czy wpatrzony w ekonomizer. roznice rzedu 0,5 uwazam za blad pomiaru. trzeba sie przyzwyczaic i cieszyc z jazdy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Spalanie zalezy przede wszystkim od sposobu jazdy autem. Moje e36 2.5 moze palic 9-10 a moze 15 po miescie. Moim pierwszym autem byl Opel Astra, ktory na poczatku palil mi 12l w miescie a po prawie 2 latach jezdzenia potrafilem tak jezdzic ze miescilem sie w 6,5l i to wcale nie jezdzilem wolno.
Opublikowano

Kyokushin:

Ja nie wiem jak ojcowie to robią że im zawsze pali mniej... mimo że my się dwoimy i troimy.

może trzeba byc ojcem, żeby wiedzieć? :twisted2: :mrgreen:

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg