Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam zastanawiam sie nad zasadnością jazdy na

Gaźie czy to sie opłaca... No patrzcie:

na Gaźie pali 15 litrów gazu 15 x 2,20 =33zł

Etelina 95 12 Litrów X 3,70 = 37zł!!!! tak jeździmy cieszymy się że tak tanio ... dobijamy BMW kupujemy częsciej filtr świece itd ale to sie w mordę nie opłaca oszczędzam 4 złna 100 km!!! na 1000 km 40 zł na 10000 km 400zł z czego ze 100zł trace na przegląd gazu itp czyli zysk 300zł na 10000 km!!!

no chyba ,że źle liczę spalanie BMW na Benzynie więcej spali niż12 litrów ale z tego co wiem to 20 % więcej na gaźie spali

kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5
Opublikowano

nie tak do końca ale coś wtym jest:

benzyny pali 18l x 3.7 = 67 zł

gaz 19l x 2.2 = 42 zł

oszczędność wynosi 25 zł na 100 km

250 zł na tysiąc kilometrów

2500 zł na dziesięć tysięcy kilometrów

może nie jest to wiele ale jak robię 2000 km. miesięcznie jest to odczuwalne.

oczywiście 540iV8 przy sekwencyinym wtrysku.

czasami się mylę
Opublikowano

528 na sekwencji KME

10,5 L benzyny po 3,75

11,o L gazu po 1,93

ceny u mnie w Ostrowi

przebieg rzędu 5000 km miesięcznie, kalkuluje się i to dobrze

BMW 528i, vito 110 CDi,

Zajazd pod Sosnami, Małkinia

Bar Sosenka, Rockwool polska, Małkinia

Zajazd Chodowiak, Chodów k/Siedlec

Opublikowano
no tak przy sekwencji to inaczej.... mi tak teoretycznie wychodzi bo nie wiem jeszcze ile benzyny spali :)
Opublikowano
a filtry i świece i tak wymieniam co 15 tys, nawet jak na benzynie jeździłem, dochodzi zatem koszt filtra gazu u mnie ok. 70 zł na 8-9 tys km i przegląd

BMW 528i, vito 110 CDi,

Zajazd pod Sosnami, Małkinia

Bar Sosenka, Rockwool polska, Małkinia

Zajazd Chodowiak, Chodów k/Siedlec

• Członkowie klubu
Opublikowano
I jeszcze jedno: lepsza psychika i samopoczucie = LPG do pełna 113PLN a na Pb = 290 PLN :mrgreen: :worried:

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

LPG - pali mi 16-17 zima wiec ok 35 pln na 100 km - przebiegi tylko w miescie

PB pali mi w taka pogode 15l wiec to koszt ok 55 pln wiec mam 20 pln na kazde 100 km oszczednosci, 100 pln na 1000, 1000pln na 10000 itd...mi tam sie oplaca :)

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano (edytowane)
No patrzcie:

Etelina 95 12 Litrów X 3,70 = 37zł!!!! tak jeździmy cieszymy się że tak tanio ...

od kiedy 12x 3,7 = 37 złotych bo chyba mam nieważna mature z matmy ....??

Edytowane przez KUJON

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
No patrzcie:

Etelina 95 12 Litrów X 3,70 = 37zł!!!! tak jeździmy cieszymy się że tak tanio ...

od kiedy 12x 3,7 = 37 złotych bo chyba mam niewarzna mature z matmy ....??

Z matmy pewnie ważną ale z polskiego to już niekoniecznie :wink:

Pozdrawiam :!:

SPRZEDAM

Komplet zderzaków BMW F30 Sport Line

Komplet zderzaków BMW Z4 E89

Opublikowano
no fakt :oops: o czym innym myślałem to jak ja to policzyłem :) pewnie myślałem o moim golfie 2 :) hehe
Opublikowano

Mi na sekwencji też sie nadal opłaci bo na gazie pali tylko 1 -1,5Lwiecej ,więc nadal warto :cool2:

Zresztą tak jak napisał marcosz lepsze samopoczucie na stacji bak gazu 45L=92zł a bak benzyny do pełna 52L=195zł róznica 100zł.

A skoro w jeździe nie ma różnicy to po co przepłacać :D

Jeśli BMW jest chorobą ,to ja nie chcę wyzdrowieć.

Mój mały czarny Diabełek 323Ti compact

Opublikowano

W dużych pojemnościach chyba najwyraźniej widać tą opłacalność.

Benzyny pali 15 l x 3,8zł = 57zł

LPG pali 17 l x 2,03 = 34,5zł .... różnica 22,5zł na 100km czyli na 10000tyś km oszczędność wynosi 2250zł.

Niezapominajcie o tym że, wystarczy jedna wycieczka do naszych zachodnich sąsiadów gdzie paliwo jest droższe i instalacja zwraca sie dużo szybciej.

I tak jak mówią koledzy, to lepsze samopoczucie na stacji. Pełny zbiornik benzyny to u mnie 342zł a gazu to 152zł :8)

Wszystkie te wyliczenia dotyczą instalacji sekwencyjnej Prins'a

Opublikowano

Wiecie co panowie....

ja kupiłem 320i z sekwencyjną instalacją, ale jas ie mge się przestawic na gaz. Leje benzol z białorusi-92 oktany (ta polska co niby ma 95 i tak ma niecałe 92...a przecież Polska benzol bierze z Białorusi a ta z Rosji)

Benzol mam po 3.1o zł. i naprawde szkoda mi silnika aby smigac na gazie, moze gaz jest lepszy na miasto, ale jakis nie leje w bak. jezdze na benzolu z Białorusi, bo mi sie opłaca i na jedno wychodzi co na gazie a przy okazji silnik tak sie nie niszczy..

mam pytanie czy w zwiazku z tym, iz nie uzywam instalacji gazowej to może się cs jej stać....?

"Mężczyznę poznać nie po tym jak zaczyna, ale po tym, jak kończy..." Leszek Miller

"Czy stać nas na to, aby nas nie było stać..?" Kazimierz Marcinkiewicz

2oo> niż 4 koła

Opublikowano
a ja w te mrozy będe tylko na bęnzynie smigał a na wiosne jak spadnie cena gazu do 2 zł bo tak zapewne bezie to przejde na gaz a następna instalacja to CNG!!! 6000zł jedna stacja jest w Gdańsku ale litr 90 gr :):) a stacji nabudują..
Opublikowano
W dużych pojemnościach chyba najwyraźniej widać tą opłacalność.

Benzyny pali 15 l x 3,8zł = 57zł

LPG pali 17 l x 2,03 = 34,5zł .... różnica 22,5zł na 100km czyli na 10000tyś km oszczędność wynosi 2250zł.

J E L I T O to ile Ci w koncu ta BMka pali? Bo kiedyś czytałem że chwaliłeś się spalaniem na trasie, przez Warszawe z korkami i spalaniem gazu 12l...

Pozdrawiam

Opublikowano
a ja w te mrozy będe tylko na bęnzynie smigał a na wiosne jak spadnie cena gazu do 2 zł bo tak zapewne bezie to przejde na gaz a następna instalacja to CNG!!! 6000zł jedna stacja jest w Gdańsku ale litr 90 gr :):) a stacji nabudują..

W CNG nie ma pojęcia litr, bo to gaz sprężony a nie jak LPG ciekły, także tam tankujęsz m3, teraz tylko przeliczyć wartość energetyczną m3 i litra benzyny i bedziesz miał przelicznik czy mona te wartości porównywac czy nie

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No patrzcie:

od kiedy 12x 3,7 = 37 złotych bo chyba mam niewarzna mature z matmy ....??

I z polaka też... (bez urazy)

Ogólnie, jak zakładałem LPG, to przebitka była dwukrotna (nawet wliczając zużycie Pb przy rozgrzewaniu), a granica zwrotu inwestycji przy 20Mm... Teraz przebitka to paręnaście procent, a zwrot po... ponad 50Mm. Niestety kaszana... Jednym się pocieszam, że instalacja mi się dwukrotnie już zwróciła.

Barto, dobrze piszesz, a z tego, co wyczytałem, to spalanie CNG jest takie samo liczbowo, jak Pb, tylko, że Pb w litrach, a CNG w m3 :/

Kai
Opublikowano

tak naprawdę jak napisał jeden z przedmówców naprawdę LPG opłaca sie przy dużych pojemnościach.

koszt sekwencji praktycznie niezależnie od silnika jest taki sam (jakieś grosze różnicy), dlatego różnica następuje dopiero od ilości spalanych litrów.

jeżeli miałbym silni palący ok. 12 litrów benzyny to nigdy bym się nie zdecydował na LPG.

jeżeli mój pali 18-19 litrów to już jest taka różnica,że mi się opłaci.

i do tego najważniejsza sprawa, jeszce bym przebolał nawet spalanie benzyny ok. 18 litrów ale lekka naoga na pedale gazu strasznie mnie wk....rwiała, a teraz swoboda.

a teraz jest zupełnie inna psychika i luz na sercu :twisted2: :twisted2: :twisted2:

czasami się mylę
Opublikowano
J E L I T O to ile Ci w koncu ta BMka pali? Bo kiedyś czytałem że chwaliłeś się spalaniem na trasie, przez Warszawe z korkami i spalaniem gazu 12l...

Tak to była średnia z długiej trasy ok 500 km + przejazd po wawie w godzinach szczytu. A spalanie które podalem teraz dotyczy tylko miasta i krótkich odcinków.