Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam prośbę o pomoc w zlokalizowaniu źródła dziwnych dźwięków z okolicy silnika po uruchomieniu "na zimno". Dźwięk (delikatne terkotanie, brzęczenie itp) narasta w miarę obciążania silnika np klimatyzacją, włączeniem "D" w aut. skrzyni biegów. Po ok 1 minucie pracy na postoju i delikatnym wzroście temp. silnika wszystko wraca do normy. Podejrzewam pompę podciśnieniowa (już zamówiona bo trochę z niej kapie), napinacze łańcucha rozrządu, lub elementy wydechu. Proszę o ewentualne pytania. Problem dotyczy silnika 150KM (przed liftem) i przebiegu 65 tys.
Opublikowano

Kolego wiesz nie pamiętam jaki to był numer,natomiast sprawa jest taka że w tych autach były wkładane dwa różne alternatory 150A i bodajże 120A

dlatego musisz sprawdzić jaki masz altek by kupić odpowiednią rolkę.

Koszt ori rolki 270 zeta a wymiana 5 minut jeśli posiadasz odpowiedni klucz :cool2:

U ciebie też pasek się telepie :?:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki za informację. Kilka dni temu byłem bliski wymiany oleju w skrzyni i szukania tam przyczyny tego dźwięku, ale po tym jak ustaliłem, ze całkowite wyłączenie klimy zdecydowanie likwiduje ten dźwięk, a włączenie powoduje powrót dźwięku tylko na mniejszą skalę niż włączenie R lub D, zacząłem szukać gdzie indziej i jak pisałem obstawiałem pompę podciśnieniowa. Trochę to dziwne, ze włączenie R lud D powoduje hałas alternatora. ale widocznie wzrasta wtedy pobór prądu i inny tryb pracy alternatora, szczególnie, ze jak piszesz w rolce jest sprzęgło. Wieczorem sprawdzę jaki mam model alternatora, a przy okazji parę kropli WD40 i test na zimno jutro rano. Pisałeś, że potrzebny specjalny klucz - możesz coś bliżej. Pozdr. ZW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymiana rolki alternatora zdecydowanie zlikwidowała hałas. Kupiona w sklepie z banera za mniej niż 50% ceny ASO - a ten sam producent. Jeszcze raz duże dzięki za podpowiedź. :D