Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich zamiezam zakupic jakies autko osobowe do ciagniecia lawetki,pzrymiezam sie do bmw 525 tds z 1994r czy ktos moze mi pradzic czy to jest dobry wybor????i jeszce jaka lawetka do tego byla by odpowiednia,jestem w trakcie kursu kat.b+e dziekuje bardzo prosze o odpowiedz?
Opublikowano
Zalezy co chcesz na tej lawetce ciagac. Jezeli samochod ma byc stricte do ciagniecia samochodow, to wolalbym raczej jakiegos wolnossacego duzego diesla, typu Mercedes W124 300D.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Powiem Ci tak, miałem kiedys passata 1,6 td, którym ciagałem wszystko i busy i lawet a na nich inne wózki...a teraz ciągaja tego passata - na sznurku..samochód z hakiem jest do ciągania lekkiej przyczepki, no lawet oczywiście też, ale rozsądnie. W parametrach technicznych pojazdu masz podane jaki maksymalny ciężar ciągniony (hamowany) za pojazdem jest dopuszczalny. najlepiej do ciągania samochodów na lawecie mieć jakiegoś busika, a to dlatego, ze mozna jeszcze do paki wrzucić troszkę części - wiem z autopsji sam jeździłem i ciagałem, kiedyś, teraz to sie moja becią wożę..głównie moje szanowne cztery litery:))

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg

Opublikowano
Moim zdaniem, to tak jakby pójść na ryby w garniturze.

Prosze Cie, nie bij mnie czymś takim...

Zależy co jest na tej lawetce, kolega nie napisał co chce przewozić. Moze jakiś motor:)

Opublikowano

łądnym zestawem byłoby X5 z jachtem jakimś niedużym albo ze skuterem śnieżnym ;)...albo X5 z Z4 na lawecie hihihii...wybaczcie, że odbiegłem od tematu ;)

ale osobiście nie ciągałbym lawety za BMW tak zawodowo ;)

POZDRAWIAM

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
moment, wiekszosc lawet ma DMC=2000kg BMW E-39 ma w dowodzie ze masa ciagnietej przyczepy = 2000 kg czyli wszystko gra. Znajomy ciaga lawete za W124 ma w dowodzie 1600kg i nie ma problemu. Innemu znajomemu VW T4 2,5 TDI nie wytrzymywal pod laweta i kupil LT
Opublikowano
Jednego razu ciągnąłem za moją siódemką lawetę po niemcach i niestety nie obyło się bez mandatu ale ze względu na stan techniczny lawety, nawet nic nie mówili że coś im nie pasuje jeśli chodzi o DMC, ale może po prostu dowalili za stan techniczny i nie chciało im się szukać czegoś innego, nie wiem.
www.sosen.pl