Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni,

Przy zamykaniu drzwi kierowcy szyba oddaje dziwny trzask, tak jakby zatknęła się z czymś twardym. Odgłosu tego nie ma (albo jest nieodczuwalne) w przypadku, gdy drzwi od strony pasażera są otwarte. :shock: ??

Wspomnę, że ustawienie szyb jest takie, że przy otwieraniu zamka, szyby się nieco opuszczają, a później po zamknięciu drzwi, dosuwają.

Jaki może być tego powód? uszczelka? ustawienie domykania szyb?

z góry dzięki, pozdrawiam.

Opublikowano
Zdejmij boczek i zobacz na uszczelki w których chodzi szyba, u mnie jedna się poprostu całkiem wysunęła z szyny i sobie na dole leżała (w wodzie należy dodać i obrastała glonami :D )
Opublikowano
Sprawdź śruby trzymające boczek,u mnie był podobny dźwięk jak wymieniłem te śruby na inne ale dałem ciutkę za długie i haczyło.Druga sprawa to przy wymianie jedna mi spadła do środka ,zamiast wyjąć boczek i ją odnaleźć olałem to i założyłem następną,potem pojawił się ten dźwięk bo śruba która spadła do środka drzwi a ja ją olałem zatrzymała się właśnie na szynie ;)
Opublikowano
Jest jeszcze taka opcja, że ostatni ząbek w prowadnicy Ci się wyrabia/wyrobił i w ostatnim obrocie silniczka zębatka przeskakuje, u kumpla tak własnie było. :)
Opublikowano
Ja bym obstawiał prowadnice, te plastikowe kwadraty białe. U mnie się wyrobiły i wypadały dając taki właśnie dzwięk.

Właśnie o te prowadnice chodzi....To sa takie plasticzki ze stalowa klamra, z czasem sie wyrabiaja.Co prawda mam compacta ale te halasy co opisales idealnie pasuja do tego co ja mialem u siebie,tylko u mnie bylo to na lekko uchylonej szybie,wszystkiemu winne byly te plastikowe prowadnice 40zl w intercars:)

Opublikowano
zamów sobie ślizgi 2szt, prawdopodobnie zaraz któryś pęknie, na temat wymiany użyj :search: