Skocz do zawartości

Przekładka Silnika z e34 520i z 95r do 520i z 91r Pytania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

To mój pierwszy temat na tej stronie wiec z góry przepraszam za błędy.

Otóż posiadam BMW E34 520i z 91r. i mam też silnik z takiego samego modelu lecz z 95r. Czy możliwe jest przełożenie silnika, czy też trzeba zmieniać także komputer. Pytam ,ponieważ znajomy prawie mechanik twierdzi ,że komputer musi zostać zmieniony.

I pytanie nie dotyczące tematu. Jak sprawdzić czy silnik jest z Vanosem czy bez.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Sorki za zawracanie głowy. Źle zrozumiałem znajomego. Chodziło o to ,że ja nie mam Vanosa a tamten silnik jest z Vanosem.

Więc nici z przekładki :(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
do vanosa potrzebujesz kompa oraz wiązki silnika od vanosa
http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano
Właśnie to już przeczytałem:( podobno jeszcze jakieś czujniki, niektórzy piszą ze pompę paliwa... i droższa usługa u mechanika :( w cenie tej wymiany to chyba bym sobie innego vanosa kupił :p
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak kupisz kompa Siemens to musisz wszystkie czujniki przy silniku mieć takie same Siemensa, jak Bosch to Bosch.. a o pompie to pierwsze słyszę :roll: pompy wszystkie takie same
http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano
A to takie buty :D na forach różne rzeczy wypisują jak choćby o tej pompie na 3 lub 4 forach pisali. Dzieki za informacje ,bo ja jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o tematy mechaniki :(
Opublikowano
A możecie mi polecić jakiegoś dobrego i niedrogiego mechanika w okolicach Wrocławia który by się tym zajął. Bo ten ,który się zajmował to nie wiem czy naprawde się nie zna czy chce tylko pieniądze ode mnie wyciągnąc. A silnik poprzedni zajechałem na gazie :(
Opublikowano
LPG to paliwo gorsze od benzyny i jest zasiarczone (korozja). Np. benzyna 98 jest w zasadzie bezsiarkowa. Efektem spalania LPG jest korozja i erozja. Przewlekłe spalanie zwłaszcza zubożonej mieszanki prowadzi do wzrostu temperatury, przegrzewania się i wypalenia denka tłoka, wypalenia gniazd zaworowych, nadpalenie głowicy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko uboga mieszanka niszczy silnik,nie ma znaczenia czy jeździmy na gazie czy benie efekt będzie taki sam-wypalone gniazda zaworowe.Ale jak się "oszczędnie" jeździ na gazie to trzeba potem wsadzić w głowice.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.