Skocz do zawartości

325 wymiana silnika na taki sam albo inny.co i jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wczoraj cos mi walneło w silniku przy zapalaniu i silnik musze drugi kupic bo slychac co i raz jakies metaliczne stukniecia.Niechce wkrecic sie na obroty tylko faluje i niema sily ruszyc i od razu gasnie przy prubie ruszania.Chce kupic drugi silnik mam teraz m50b25 i taki sam mam do kupienia ale niewiem czy musze cos oprócz samego silnika dokupowac? jakies wiazki czy komputer? wogóle sie na tym nieznam i niemam o takich rzeczach bladego pojecia! a jesli bym kupował inny silnik 2.5 to co wtedy musze z tym silnikiem kupowac rzeby to wszystko chodziło jak nalezy? wytłumaczcie mi dokladnie bo chandlarz tego niezrobi a w sobote chyba jade po ten silnik.z góry dziekuje za pomoc.Niechciałem zakladac tego tematu bo o swapach jest ich pełno ale niemogłem znalesc dokladnej odpowiedzi na te pytanie
Opublikowano
Kupuj bez obawy sam silnik.Jeżeli kupisz kompletny z wiązką to bardzo dobrze.Podpinasz swój komputer ze starego i ma śmigać jeśli mowa o M50B25
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
acha no mam własnie do kupienia ten m50b25 to powiem zeby dal z tą wiązką.A jesli bede bral inny to silnik i wiązka i cos jeszcze?
Opublikowano
Tylko jaki masz silnik Vanos czy nie . Komputery się różnią. Więc kup ten sam a jak ten drugi to musisz mieć komputer
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
no ja mam z vanosemi zaraz zapytam goscia czy on tez ma z vanosem anajlepiej to powiem niech da i komputer i wiązke i niewiem co jeszcze ale tak zeby mi to chodzilo i zadzialalo bez komplikacji
Opublikowano
fracet mowi ze ma z vanosem ten silnik i mówie ze chce z wiązką a on twierdzi ze niewie jak ona wyglada:/ ma ktos jakies foto tej wiazki zebym mu wyslał?
Opublikowano
najlepiej jak by mi ktos podeslał na priv swój nr tel zebym mogł zadzwonic i wtedy sie wypytac co mialbym brac z tym silnikiem bo jade po niego jutro(sobota) z rana,mial bym silnik przed oczami to wtedy bym sie ze wszystkim ugadał.Krzyknol mi 1200 za goły silnik bez osprzetu m50b25 z vanosem
Opublikowano
a jak mam poznac czy ten silnik jest z wiązką czy nie? co do nr vin to po nim nic niesprawdze bo juz w niej silnik raz był wymieniany.prosze o nr tel kogos kto ma o tym pojecie zebym mogł przy tym zakupie sie skontaktowac i dowiedziec czy wszystko mam co potrzeba.Z góry dzieki za pomoc
Opublikowano

Wiazka to przwody elektryczne zakonczone jedna lub dwiem okraglymi wtyczkamai i dwoma ockami :D te cale okablowanie ma byc niepociete i tyle o ile silnik inny jak jak M50TU :D

Zreszta jaki jest sens kupowania drugiego przed zajrzeniem do pierwszego :duh: ale jakby co to odkupie stary stary silnik :8)

Opublikowano
dlatego ze słychac co raz jakies metaliczne stukanie,czyli cos tam sie w nim urwało,niechce sie wkrecic na obroty i niema siły ruszyc tylko faluje na obrotach i coraz w nim cos stuka raz na jakies minute cos tam w nim uderza.dlamnie to koniec silnika chociaz nieznam sie az tak dobrze ale jeszcze mechanik ma dzis tam zajzec.a narazie jeszcze niepojechałem po ten drugi
Opublikowano
teraz dzwonil do mnie kumpel co ma e34 kombi z tym samym silnikiem z vanosem i sprzedaje ją na czesci bo ma drugie auto i chce mi ją sprzedac za 1500całą i tu co do silnika mam pewnosc ze niejest zajezdzony bo znam wlasciciela wiec chyba ja kupie jesli nawet mój silnik okaze sie dobry bo kazałem zeby jednak go rozkrecili i sprawdzili co z nim jest:)
Opublikowano

witam

ja na moim przykładzie bym kupił dokładnie powtarzam dokładnie ten sam silnik,miałem m43 1,6 silnik się zagazował i kupiłem M43 1,8 niby nic takiego wszystko to samo??????? tak mnie zapewniał sprzedający,po włożeniu silnika okazało sie ze nawet nie dychnie ,trzeba było kupić całą wiązkę elektryczną z okablowaniem i kompem taK że doszło mi 500 stówek dodatkowo,teraz mam w końcu 1,8 ale już bez gazu - decyzja należy do ciebie

pozdrawiam

Opublikowano
ja cały czas mówie o kupnie m50b25 czyli taki sam jak mam obecnie:) wszystko sie okaze w poniedzialek jak rozbiorą i zobacza co sie stało z tym moim silnikiem bo powiedzieli mi w warsztacie ze to niekoniecznie musi byc koniec silnika:) a nawet jesli bede kupował to tylko z tą wiązką tak jak mi w temacie powiedziano:)
Opublikowano

Kolego sluchaj uwaznie bo sie napalasz jak glupi na to co ci pisza :mad2:

Jak kupisz M50tu25 czyli z vanosem taki jak masz to nie bierz wiazki bo jest zbedna i niepotrzebnie wydasz kase

jak inny to z wiazka i osprzetem co dokladnie to musze wiedziec ktory silnik bys chcial wlozyc

dwa z e34 to wiazka jest lekko inna bo inaczej akcesoria sa umieszczone pod maska i inna obudowa kabli

do tego w przypadku silnika z e34 to konieczne bedzie zamontownie twojej starej miski olejowej i smoka, plus taki ze ta z e34 ci zostanie a jest dosc wartosciowa i szybko sie sprzeda wiec ja bym bral wlasnie z e34 jak nie patrzec to miska ze 200 zl zwroci :D

Opublikowano
dzieki wielkie za wyjasnienie wszystkiego:) teraz mam juz jakies pojecie ale tak jak mówiłem to wszystko bede wiedział w poniedziałek bo wtedy rozbiorą mi ten silnik i bede wiedzial wszystko co jest z nią grane:) jutro napisze co tam odkryją w tym silniku i bede czekał na wasze kolejne wskazówki:) pozdrawiam
Opublikowano
a wiec dzis mechanicy rozebrali całą gore silnika i wszystko jest ok a ten metaliczny dzwiek dochodzi z okolic tłoka(moze sie urwal?) bede wiedzial jutro:/
Opublikowano
wczoraj mechanik podawal mi jakie numery wyczytal na silniku i niebyło tam nic o m50 b25 tylko podal mi takie: 1738566b i znak "fi"84 potem jeszcze odnalazł 36720499 i 25 6 s 2. poprzedni własciciel mowił ze jest wsadzony silnik m50b25 vanos ale pisaliscie tu ze z vanosem ma oznaczenie m50tu25 i teraz juz zgłupiałem bo mam do kupienia m50b25 z vanosem.po numerze vin tez nic niezdzialam bo raz juz silnik byl wymieniany.pomózcie mi bo jutro chce kupic ten silnik
Opublikowano

Oj nie zna sie typ na Bawarkach :duh:

FI a dokladnie przekreslone O i cyfa 84 ktora zaywazyl pod kolektorem dolotowym miedzy 3 a 4 cylindrem mowi ze silnik to 2,5 litra a dokladniej jaka jest srednica cylindra :wink: w tym przypadku 84 mm

a czy vanos czy nie to numer nic nie powie bo glowice so zamienne kwestia czy masz obudowe walkow z wypukloscia czy nie :D