Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
od spodu w misce olejowej. W ostateczności zawsze można spuścić olej i wlać z powrotem, ale wiadomo ze lepiej by było bez tego :)
Opublikowano
od spodu w misce olejowej. W ostateczności zawsze można spuścić olej i wlać z powrotem, ale wiadomo ze lepiej by było bez tego :)

Dzięki,dobrze wiedzieć na przyszłość :cool2:

Opublikowano
tak kontrolka ładowania akumulatora. Początkowo myślałem ze alternator ale ładowanie było doszedłem ze wywala mi bezpiecznik 15, a on odpowiada za alternator ale nie tylko, jakiś czujnik w ECU i właśnie czujnik poziomu oleju i coś tam jeszcze. Okazało się ze mam zwarcie we wtyczce dostało się troszkę oleju wody i innego syfu i po daniu napięcia bezpośrednio leciał z niej dymek :), wymieniłem ja ale okazało się ze dalej jest to samo wiec bankowo czujnik jeszcze opaliło :/
Opublikowano

chodzi ci o te czerwona kontrolke w ksztalcie akumulatorka?

jesli czujnik dymil to nie znaczy, ze sie uszkodzil :)

spuscic olej to chyba nie problem... wymiana czujnika tez za specjalnie nie skomplikowana... jednak bym radzil sie do tego nie dotykac. wspomniana kontrolka swieci jesli masz niedobrze dokrecone klemy na akumulatorze, ew jakas przerwa albo spiecie w przewodach. Tak jak napisales wczesniej, czyli nie dociera prad z alternatora do akumulatora....

Opublikowano
no ale skoro dymiło się z wtyczki to chyba o czymś to świadczy, nie przeczytałeś uważnie tego co pisze albo nie bardzo się znasz. przez to zwarcie w kostce wywalało mi ciągle bezpiecznik 15, która odpowiada za parę rzeczy miedzy innymi alternator i czujnik poziomu oleju. Pisałem tez ze lądowanie mam i przy alternatorze i przy akumulatorze, wiec skoro dymi się z wtyczki czujnika oleju która robi zwarcie i przez to wywala bezpiecznik i świeci się kontrolka lądowania to logiczne jest ze to to. Tyle ze akurat po za wtyczka okazało się ze pewnie tez i czujnik bo po wpięciu dalej jest zwarcie, jeśli wypnę wtyczkę z czujnika oleju i wsadzę nowy bezpiecznik, to kontrolka się nie pali i bezpiecznika nie wywala. Wiec jak myślisz co to ? :)