Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

moze ktos bedzie mogl mi pomoc zdiagnozowac problem jaki pojawia sie w mojej beemce. auto to 528iA z 96 roku z przebiegiem 250tys. kilka tygodni temu wracajac w nocy z pracy na wylaczonym asc zrobilem kilka zakretow bokiem gdyz padalo i bylo slisko ;) i wyskoczyl mi jakis blad (ktorego nie moge odczytac bo moj wyswietlacz jest na wymarciu, wiem tylko ze komunikat jest dosc dlugi i konczy sie chyba na nn albo mn) po czym skrzynia biegow pracowala tylko na 4 biegu. dojechalem do domu, postawilem auto na parkingu i tyle. rano wrocilem i wszystko bylo ok. ale od 2 dni problem zaczal wracac. przejade kilkaset metrow po czym slysze gong, wyswietla sie komunikat i skrzynia znowu wchodzi na 4 bieg, tip tronic nie dziala, podczas jazdy skrzynia uzywa tylko 4 biegu, wsteczny dziala ok, choc troche szarpie przy zmianie z D na R :/

co to moze byc, gdzie zaczac szukac??

zastanawialem sie juz wczesniej czy zmienic olej w skrzyni czy nie, gdyz znajomy z aso powiedzial mi ze dobrze jest wymienic olej co 100tys km

Opublikowano
Prawdopodobnie ten komunikat to " GETRIEBEPROGRAMM " jesli masz jezyk niemiecki lub " Transmission Failsafe Program " po angielsku skrzynia pracuje w trybie awaryjnym
Opublikowano

zgadza sie, to bedzie ten komunikat.

auto mam od niedawna i dopiero staram sie je doprowadzic do stanu takiego w jakim powinno byc. ogladajac auto z dolu widzialem ze gdzies tam sie cos poci w okolicach skrzyni, mozliwe ze oleju ubywa...

co radzicie odnosnie wymiany oleju?? kupic filtr, uszczelke i go wymienic?? jesli tak to zalac olejem z aso czy innym?? jako ze jestem zwolennikiem valvoline to tez myslalem zeby wlasnie tym olejem z serii max life zalac ta skrzynie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tego co pamiętam to do tych ZFów leje się olej klasy ESSO LT 71141 (jeżeli jest zielona tabliczka), jest kilka tanich zamienników.
Opublikowano
Teraz nie ma już esso, jest mobil LT 71141 -- mobil wykupił esso. Moj kolega ma na zbyciu ten olej, bo kupił bańkę 20l.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest kilka innych odpowiadających temu Esso. Zobacz w Inter Cars. Jakiś m.in Maxxus był, ale nie pamiętam symbolu. Poszukaj na forum, pisałem o tym kilka lat temu.
Opublikowano
wlasnie wrocilem z kompa - trzeba wymienic czujnik obrotow skrzyni, wiec i przy okazji olej pojdzie nowy. musze kupic czesci i zobaczymy co bedzie po wymianie.