Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

jak w temacie co moze byc przyczyna innej daty produkcji wybitej w dowodzie rejestracyjnym a inna po rozkodowniu nr VIN chodzi o samochod znajomego E46 data produkcji w dowodzie rej. 2001 a po VINie 1999...

Opublikowano

W dowodzie jest podana data produkcji czy rejestracji??

EDIT:

Faktycznie na ostatniej stronie jest data produkcji. Tam niestety różne cuda są wpisywane. Data produkcji to data z VIN.

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W Polsce oznacza to najczęściej przekręt w przeszłości i pewnie tak jest w tym przypadku.
Opublikowano
Jedyna i własciwa data produkcji jest w nr. VIN tylko,że kiedyś nie było dostępu do jego rozkodowania, więc można było sobie wpisywać różne bajki.
Opublikowano
za granicą raczej się stosuje datę pierwszej rejestracji, i jeśli taka jest w dokumentach, a po ściągnięciu do PL wyrabia się dokumenty na tej podstawie, to potem mamy "odmłodzone sztucznie" auto. Dla handlarzy wiadomo to korzystniejsze, da się drożej sprzedaż auto.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
Dokładnie, wałek powszechnie znany i lubiany. Nawet chyba teraz jak sprowadzasz to możesz podać datę produkcji 2015r. A najczęściej zdarza się to przy imporcie z USA.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No teraz już nie, bo stacje diagnostyczne mogą mieć duże problemy w sytucji gdy nie ustalą daty produkcji i wpiszą sobie z nieba. Akurat auta z USA mają naklejki z datą produkcji i jest to łatwe do ustalenia, gorzej jest w przypadku aut z Europy i tu wydziały komunikacji często zwracają się do stacji diagnostycznych o ustalenie w 100% lub skorygowania daty produkcji w sytuacji gdy np data pierwszej rejestracji to styczeń.

Co nie zmienia faktu, że nie rozumiem po co w Polsce ciągle jest utrzymywana data produkcji. Myślę, że to nacisk lobby dealerów nowych samochodów bo mogą baranów naciągać na te niby okazje z minionego rocznika i tłuką kasę na koniec roku. :)

Opublikowano

Niby masz racje, bardziej miarodajny byłby przebieg, ale w Polsce... :D

Też kiedyś miałem samochód "ze stycznia" w dowodzie, a był listopad poprzedniego roku. Najlepsze, że wpisali 1 stycznia, a wiadomo, że 01.01 jest zawsze wolny, więc nie mogło być rejestracji w tym dniu, ale wszystko wszędzie się przyjmowało. Przewalili mnie, potem ja przewaliłem następnego właściciela, on oszukuje sąsiada i kumpli i wszyscy są zadowoleni :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bo stacja diagnostyczna nie ma zbytnio możliwości sprawdzenia daty produkcji i pierwszej rejestracji w przypadku auta z USA. Wystarczy, że usuniesz naklejkę i czarna dziura. :)

W normalnym kraju jak np. w Niemczech w przypadku auta, które nie ma w dowodzie rejestracyjnym (albo w ogóle nie ma dowodu jak z USA) niezbędnych danych, należy udać się do ASO, na podstawie VINu ustalić wszystkie dane samochodu (czasami trwa to kilka dni bo ASO niemieckie musi pełne dane dostać z BMW USA) i dopiero auto przechodzi pierwszy przegląd. W Polsce jest jak zwykle burdel, bo jak jest burdel to można kombinować. I w tym przypadku widać, że wszystkim taki układ pasuje.

Opublikowano
Mam ciekawy temat - E61, sprowadzone z DE, w dowodzie i karcie pojazdu wbity rok 2009, według VIN'u 2007-11-30. Pobieżnie posprawdzałem kilka części będących w samochodzie (daty produkcji 2008/2009). Według VIN'u wyposażenie się zgadza. Sprawdzałem numer VIN na kielichu i na nalepce koło drzwi - zgadza się. Pod przednią szybą powinien być numer VIN (bo jest tylko puste oczko)? Gdzie jeszcze można odnaleźć numer VIN w E61? Co o tym sądzicie ?
Opublikowano
Panowie, ile jeszcze mozna pisać że data zejscia auta z taśmy, jest zawarta w nr. VIN. Nie ma innej daty produkcji samochodu, wszelkie inne kombinacje są niezgodne ze stanem faktycznym.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam ciekawy temat - E61, sprowadzone z DE, w dowodzie i karcie pojazdu wbity rok 2009, według VIN'u 2007-11-30. Pobieżnie posprawdzałem kilka części będących w samochodzie (daty produkcji 2008/2009). Według VIN'u wyposażenie się zgadza. Sprawdzałem numer VIN na kielichu i na nalepce koło drzwi - zgadza się. Pod przednią szybą powinien być numer VIN (bo jest tylko puste oczko)? Gdzie jeszcze można odnaleźć numer VIN w E61? Co o tym sądzicie ?

Kolego. Ale do czego zmierzasz bo nie kumam??? Masz nadzieję, że to auto jest faktycznie 2009 rok? :) Jak zwykle cena okazyjna i sam sobie wmawiasz, że wszystko jest ok z tym samochodem? :)

Opublikowano

Kolego. Ale do czego zmierzasz bo nie kumam??? Masz nadzieję, że to auto jest faktycznie 2009 rok? :) Jak zwykle cena okazyjna i sam sobie wmawiasz, że wszystko jest ok z tym samochodem? :)

Ciekawi mnie co to za rzeźba jest ;)