Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałby na lato polakierować sobie w aucie zderzaki i progi. Ale jak tak pomyślałem o tym, to taniej wyszłoby, jakbym kupił kompresor i pistolet i zrobił to samemu. Dodatkowo zyskałbym kompresor, którym potem mógłbym dalej bawić się w lakierowanie, czy chociażby pompować koła w domu. Do tego nauczyłbym się czegoś nowego. Pewnie wielu z was powie, że nie zrobię tego tak dobrze jak lakiernik, ale tych elementów i tak nie ogląda się z bliska, więc ewentualne niedoskonałości nie będą się rzucać w oczy. I teraz pytanie natury technicznej- jakie parametry powinien mieć kompresor i pistolet żeby można ich było wygodnie używać do lakierowania? A co do samego lakierowania zderzaków- poza lakierem, muszę dodać jakiś dodatek uelastyczniający go, prawda? Ile będę potrzebował lakieru na zderzaki i progi?

Pozdrawiam, Karol

http://img837.imageshack.us/img837/3526/5vk4.jpg
Opublikowano

Kup kompresor, pistolet i będzie ok

Ja mam taki :

http://img443.imageshack.us/img443/471/imag1072800x600.jpg

http://img850.imageshack.us/img850/7749/imag1074800x600.jpg

tel. 514.99.46.99
Opublikowano

u kolegi jest słaby kompresor i umiejętności musi podszkolić bo wyszedł barane

jak chcesz malować dobrze kum dwu tłokowy nie taki jak ma kolega wyżej

lepsze ciśnienie robocze lepiej rozbije materiał i nie wychodzi baranek

oczywiście lepiej kupić sprezarke jak dać do lakiernika

to tylko progi

Opublikowano
A jedno-tłokowym kompresorem nie da się dobrze pomalować? Dwu-tłokowe są znacznie droższe i nie wiem czy jest sens wydawać więcej jak malować będę sporadycznie.
Opublikowano
bez urazy.Widze że wiedza twoja jest bardzo skromna na początek może sobie pożycz i spróbuj poco się pchać w koszty nie chce być złym prorokiem ale finał ten będzie mizerny .POWODZENIA
Darmowe Holowanie i samochód zastępczy garatis dla poszkodowanych w kolizji drogowej (Bezgotówkowo)
Opublikowano
bez urazy.Widze że wiedza twoja jest bardzo skromna na początek może sobie pożycz i spróbuj poco się pchać w koszty nie chce być złym prorokiem ale finał ten będzie mizerny .POWODZENIA

kolego daj mu szanse skoro się uparł to niech sprubuje ,

Opublikowano
Moim skromnym zdaniem niech najpierw popróbuje lakierowania sprayem z płaską dyszą i zobaczy czy się w ogóle do tego nadaje. Zobaczy czy "siedzi" mu to w ręce. znam osoby które sobie tak malują i całkiem fajnie im to wychodzi ( oczywiście nie ma co porównywać do lakierowania gunem i kompresorem ) a takie zestawy z 10l kompresorem i pistoletem z marketu do niczego się nie nadają. Chociaż znam śmiałków którzy na dziesiątce polakierowali pół auta ale wcześniej mieli doświadczenie na dużych, wydajniejszych kompresorach a lakierowali tylko z przymusu bo normalny kompresor im padł a auto czekało.
Opublikowano
Powiem tak: jeżeli chcesz sam polakierować samemu to kup kompresor: 4000zł już kupisz przyzwoity, pistolet: 400-1200zł równiez przyzwoity, przewód i złączki i kilka pierdół. I niech nikt mi nie pisze o lakierowaniu samemu bo jestem lakiernikiem i wiem jak to wszystko wygląda, ile jest pracy z tym aby to polakierować. Myślicie że to takie łatwe???? Spróbujcie sami i zobaczymy co wam wyjdzie. A takim "kompresorkiem" jak na zdjęciu to nie wiele da się zrobić niestety. A myślisz że lakier to za darmo dają w mieszalniach??? A reszta materiałów lakierniczych????
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
Opublikowano
Powiem tak: jeżeli chcesz sam polakierować samemu to kup kompresor: 4000zł już kupisz przyzwoity, pistolet: 400-1200zł równiez przyzwoity, przewód i złączki i kilka pierdół. I niech nikt mi nie pisze o lakierowaniu samemu bo jestem lakiernikiem i wiem jak to wszystko wygląda, ile jest pracy z tym aby to polakierować. Myślicie że to takie łatwe???? Spróbujcie sami i zobaczymy co wam wyjdzie. A takim "kompresorkiem" jak na zdjęciu to nie wiele da się zrobić niestety. A myślisz że lakier to za darmo dają w mieszalniach??? A reszta materiałów lakierniczych????

w szkole moj nauczyciel od technologii mówił że polakierowanie elementu to pikuś sztuką jest przygotowanie elementu pod lakier nieprawdaż :norty:

Opublikowano

Trafiłeś w sedno, ale taka mentalność polaków, że wszystko można zrobić samemu. Dla tego też napisałem, żeby spróbował najpierw sprayem i wtedy przekona się ile jest z tym roboty i czy się do tego nadaje. Mam kumpla który zajmuje się lakierowaniem i czasami mu pomagam to wiem ile to kosztuje i wiem, że nie każdy się do tego nadaje.

Opublikowano

bolo73

"w szkole moj nauczyciel od technologii mówił że polakierowanie elementu to pikuś sztuką jest przygotowanie elementu pod lakier nieprawdaż :norty "

bardzo chciałbym zobaczyć jak ten nauczyciel technologi maluje... :lol:

rękę lakiernika wyrabia się lata

Opublikowano
bolo73

"w szkole moj nauczyciel od technologii mówił że polakierowanie elementu to pikuś sztuką jest przygotowanie elementu pod lakier nieprawdaż :norty "

kolego nauczyciel a nie lakiernik :norty:

co masz na mysli o wyrabianiu ręki ( siłownia) nie znam lakiernika pakera :cool2:

lakiernicy których znam raczej chodza na szkolenia a nie na pakernie

Opublikowano
bolo73

kolego nauczyciel a nie lakiernik :norty:

co masz na mysli o wyrabianiu ręki ( siłownia) nie znam lakiernika pakera :cool2:

lakiernicy których znam raczej chodza na szkolenia a nie na pakernie

bardziej chodzi o nabranie wprawy ,opanowanie pistoletu i o doświadczenie a nie o siłownie.

Opublikowano

bolo73 a ja tak zapytam czy jesteś taki głupi sam od siebie czy Ci ktoś za to płaci?

ja wiem że nauczyciel ale skoro tak twierdzi że malowanie to taka pestka to chciałbym zobaczyć go w akcji

myślisz że malowanie to o jest wziąć machnąć w prawo lewo i gotowe? :mad2: o tuż nie...

Opublikowano
bolo73 a ja tak zapytam czy jesteś taki głupi sam od siebie czy Ci ktoś za to płaci?

ja wiem że nauczyciel ale skoro tak twierdzi że malowanie to taka pestka to chciałbym zobaczyć go w akcji

myślisz że malowanie to o jest wziąć machnąć w prawo lewo i gotowe? :mad2: o tuż nie...

jacy niektórzy qrwa sa upierdliwi, autor postu pytał o możliwość pomalowania małym kompresorem zderzaka i progów a niekórzy sypią mądrościami na temat lakierowania (chociaż nikt o to nie pytał)

do kolegi KARAMBOLa nie wiem czy jestes lakiernikiem czy widziałeś jak sie lakieruje najpierw sprubój pomalować z małego kompresora a potem się wypowiadaj,

znam lakierników którzy małym kompresorem ogarną próg czy zderzak -oczywiście malowanie maski czy innego większego elementu odpada

Opublikowano
Widzę że opinie są dość mocno podzielone. Chyba jednak zdecyduje się dać pieniądze lakiernikowi, żeby zrobił to za mnie. Będę miał pewność że będzie dobrze, a nie skończę z ohydnym malowaniem i kompresorem którym będę pompował tylko koła rowerze.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Widzę że opinie są dość mocno podzielone. Chyba jednak zdecyduje się dać pieniądze lakiernikowi, żeby zrobił to za mnie. Będę miał pewność że będzie dobrze, a nie skończę z ohydnym malowaniem i kompresorem którym będę pompował tylko koła rowerze.

i to jest najlepsza decyzja w tej sytuacji :)