Skocz do zawartości

320i Dziwny objaw z obrotami przy ruszaniu i zatrzymaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam mały problem z moją bawarką mianowicie czasami mam tak że jak dojeżdzam do świateł i zatrzymuję się to czasami obroty mi spadną poniżej 500,bywa i tak że jak ruszam to nie ma płynnego ruszenia tylko jest zdławienie i dopiero zaczyna jechać. Byłem na kompie i żadnego błędu,autko dobrze przyspiesza,stabilne obroty na biegu jałowym.Byłem też na regulacji lpg co pokazało zbyt bogatą mieszankę,mam do wymiany dolot(guma) jest popękany i na chwilę obecną obwinełem go izolacją,dolot oczywiście już zamówiłem i będzie na dniach.Świece zmieniłem filtr powietrza zmieniony cewki ok,został mi filterek lpg jak pisałem i dolot

_________

Poprawiłem tytuł. Proszę zapoznać się z tym: viewtopic.php?f=68&t=120678 . Następnym razem będzie ostrzeżenie. /mattiss

Edytowane przez mshk
Opublikowano
Czasami to mam podczas normalnej jazdy że zamuli się i nie chce przyśpieszyć,dopiero jak przełącze na pb i po chwili na lpg i jest ok
Opublikowano
to na benzynie jest ok tak.nie doszukuj się niespraności najpierw wymień gumę dolot musi być szczelny. A później myśl dalej jak napisałem wcześniej później możesz sprawdzić jeszcze tps i popraw tytuł www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=68&t=120678

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano
Dziś zobaczyłem że w środku dolotu mam jakąś dziwną substancję przypominającą pb bądz olej,ciężko określić dokładnie.Czym to może byś spowodowane?
Opublikowano
Jeśli odma jest nieszczelna to może to mieć wpływ przy ruszaniu i ewentualnie dlwawienie podczas jazdy?,jakie są przyczyny uszkodzonej odmy.Bo jak pisałem troszkę mam w dolocie na ściankach oleju,Nie jest duża ilosc ale widoczne zwpocenie,to samo jest w przepustnicy. Możliwe ze i przeplywka może być przychlapana olejem?
Opublikowano
Jeśli odma jest nieszczelna to może to mieć wpływ przy ruszaniu i ewentualnie dlwawienie podczas jazdy?... Możliwe ze i przeplywka może być przychlapana olejem?

nieszczelna odma może mieć wpływ a co do przepływki to zależy jak bardzo jak dużo tego tam masz mogło przepływkę zamulić tak samo jak krokowca warto przeczyścić i przepustnicę

ale zastanawia mnie czemu na kompie nic nie wyszło bo to wina może tylko dolotu nieszczelnego a ty się doszukujesz najpierw musisz mieć szczelny dolot a dopiero później można myśleć co dalej

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano

Wahania obrotów przy dojeżdżaniu do świateł są często właśnie nieszczelnym dolotem spowodowane (musi być idealnie szczelny).

Można też zauważyć że znacznie bardziej obroty falują przy zwalnianiu gdy masz włączone odbiorniki prądu (podgrzewanie szyby, dmuchawa), pewnie dlatego że alternator bardziej obciąża.

U mnie występował z dwa lata temu problem taki że jadąc i dodając dość gwałtownie gazu auto na chwilę się zamulało, nieraz nim szarpło kilka razy i jechało normalnie. U mnie to występowało na LPG jak i benzynie, po wymianie lambdy problem momentalnie zniknął.

Jeszcze taką rzecz zaobserwowałem, jak odłączysz akumulator to kasują się parametry ECU, później musi podczas jazdy sam sobie je na nowo "poukładać w głowie".

I np jeśli podłączyłem akumulator i śpieszyłem się do pracy-nie dałem mu pochodzić kilka minut na wolnych obrotach w miejscu tylko zaraz po odpaleniu jechałem, obroty przy dojeżdżaniu do świateł spadały do takich wartości że niedużo mu do zgaśnięcia brakowało. Po wielu dniach dopiero sam sobie wydumal że trzeba coś z tym zrobić i sobie nastroił parametry.

Jeśli natomiast silnik był nagrzany, odłączyłem mu aku, skasowały się parametry ECU, podłączyłem, odpaliłem, auto się momentalnie przełączyło na gaz, dałem mu pochodzić z pięć minut na postoju to problemów z falowaniem później nie było (albo były minimalne).

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Mam identyczne objawy jak twoje. Możesz napisać czy zrobiłeś dolot i czy jest poprawa ? U mnie problem występuje zarówno na Pb i LPG z tym że na gazie o wiele częściej. Dolot też mam delikatnie tłusty - wyczyszczona przepustnica i krokowy i bez poprawy, błędów brak.

Kolego ufo000000 czy lambda wyrzuciła ci błąd na kompie ?