Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od pewnego czasu mam taki problem z autem po umyciu lub w czasie deszczu e34 520I 1996r traci prąd, najpierw pojawiają się kontrolki ABS, Airbag potem gaśnie radio na koniec światła i już nawet niema prądu na świecę (auto gaśnie) po jakimś czasie np 15 minutach da radę odpalić jak aku się trochę zregeneruję a jeśli się osuszy to wszystko wraca do normy... dodam że próbowałem już dwa razy zlokalizować problem u elektromechanika on stwierdził najpierw pierściąki w alternatorze ,potem że to szczotki a problem dalej powraca. nie wiem czy to będzie miało coś wspólnego ale bezpiecznik nr 3 Lichthupe (3) (licht-świat3o hupe-trąbka,klakson) topi się ale nie przepala ... no i jeszcze na to wszystko dzisiaj zgasło mi podświetlenie licznika km, zegary są normalnie oświetlone.Bardzo proszę o jakieś wskazówki gdzie szukać problemu.

Opublikowano
Wyjmij zegary i sprawdź wszyskie przewody wygląda na to , że gdzieś ci robi się zwarcie , na wszelki wypadek sprawdź masę.
Opublikowano

Ciekawe zwarcie :)

Woda podczas deszczu penetruje przód auta,podszybie,progi i podwozie.Podczas mycia tylko przód i podszybie.W podszybiu w zasadzie nic nie ma,wiązka z komory silnika chyba idzie pod spodem,ale trzeba by sprawdzić czy odpływ jest drożny.Ja bym szukał w wiązkach do reflektorów przeciwmgielnych,reflektorów,kierunkowskazów i klaksonu,tam bywa bardzo mokro.Ale najpierw sprawdź czy próg od strony kierowcy jest cały,nie dziurawy, oraz czy pod tylną kanapą jest sucho podczas jazdy w deszczu.

Opublikowano
czytałem kiedyś gdzieś o podobnej sytuacji. Sprawdź odpływ w pudle z bezpiecznikami i z drugiej strony tam gdzie masz kompa. Z tego co dobrze pamiętam to komuś zalewało komputer właśnie bo nie miał drożnego odpływu i działy się takie różne cuda.

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano

Sprawdz jaki masz pobor praducos ci w znacznym stopniu pobiera prad jesli masz ewidentne zwarcie to od razu bedzie palic bezpieczniki natomiast u ciebie topi bezpieczniki byc moze przez jakis moduł przekaznik - bezzpiecznik nr 3 ma połaczenia i to musiasz zaczac sprawdzac:

Check module pin 8 etyczka X18

licznik

park heating

obc pin9

chime module pin3(3pinowe wejscie) pin4(4 pinowe wejscie)- gong obc nad lewa noga w osłonie

aha jesli masz w kabinie sucho sprawdz tez pod siedzeniem tylnym to pozostaje tylko maska check module tam mozesz miec wode lub gdzies przewody przetarte

Opublikowano
sprawdzałem odpływy wszędzie wyglądają na drożne, puszka z bezpiecznikami i z komputerem suchutka, pozostaje chyba sprawdzić te wyżej wspomniane moduły.
Opublikowano
najprosciej to wymien bezpiecznik na nowy wyjmij check module z pod maski i zobacz czy bedzie sie topił czy nie jak juz wszystko inne sprawdziłes :)
Opublikowano
Może wybrałeś za duży bezpiecznik i dlatego się topi. Sprawdź wszystkie przewody od świateł i stan izolacji. Na moje oko to tam coś robi zwarcie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mnie to wygląda na problem z alternatorem.Robiłeś coś przy nim,wymieniałeś?
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.