Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam witam.

Mam pytanko dotyczące czujnika temperatury w mojej bmw :( na elektronicznym wyświetlaczu tuż pod stanem przejechanych km wyświetla mi się -40C :shock:

a przy prawym kole od spodu dynda kabelek czy to ma jakiś związek ?? bo jestem zielona w tym temacie. Dzięki z góry za pomoc

Poprawiłem tytuł za ciebie autorze mam nadzieje że ostatni raz :norty:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=72&t=117890

Opublikowano
Tak ma to związek ,bo tam gdzie teraz wiszą kabelki powinien byc czujnik temp.zewnętrznej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Prawdopodobnie nie masz czujnika, dlatego takie wskazanie, albo masz przerwany kabelek idący do niego.

Czujnik powinien być tam, gdzie wystaje u ciebie kabelek, umocowany jest w osłonie od spodu przed kołem.

Opublikowano
A ja mam pytanko.Otoz posiadam 2 sztuki E39 i w kazdej z nich brakuje mi czujnika :( Tylko ze w 2.8 1997r znalazlem 2 przewody (bez wtyczki)w miejscu gdzie powinien znajdowac sie czujnik, a w 3,0 TD 2001r znalazlem wolna wtyczke z 4 przewodami w tym 2 masowe (brazowe).Moje pytanie brzmi: czy to mozliwe ze moje beemki mialy 2 rozne czujniki czy poprostu mam jakis burdel w kablach? Czy moglby ktos mi zrobic fotki przewodow i wtyczki jaka idzie do czujnika,bo na allegro znalazlem tylko dwu przewodowe,a chcialbym miec pewnosc zanim wydam pieniazki.
Opublikowano
A czy muszę kupić oryginalny czujnik czy mogę go czymś zastąpić bo jak znam życie to Polak potrafi ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Różnie bywa z tymi czujnikami, czasem będzie działał, czasem nie, czasem pokazuje dobrze, czasem zaniża/zawyża temperaturę.

To jest podobnie jak z czujkami ABS-u, jak się uda :mrgreen:

Poszukaj jakiejś używki, jeśli cena nowego jest wygórowana, oczywiście sprawdź czy działa, no chyba że wolisz ryzykować i iść w zamienniki, ew. jakieś ciekawsze mody :norty:

Opublikowano
plus jak Ci kable wiszą, to znaczy że urwany masz czujnik włącznie z kostką. Poszukaj od kogoś ori z kostką .. Najlepiej i najpewniej ; )
Pozdrawiam Blacharzy.
Opublikowano
Poszukaj jakiejś używki, jeśli cena nowego jest wygórowana, oczywiście sprawdź czy działa, no chyba że wolisz ryzykować i iść w zamienniki, ew. jakieś ciekawsze mody :norty:

Proponuje tylko ori choć by używke,ale nie zamienniki--wiem z własnego doświadczenia.

PS> temat przydatny ale prosze o poprawny tytuł :wink: POzdr Dani

Opublikowano

Dziękuje wszystkim moim kolegom,przyjaciołom,koleżanką,przyjaciółką i przede wszystkim zarządowi BKP za danie szansy.Jeżeli już to zeszło w tym kierunku(temat),nie robie tego jak i moje zwierzchnictwo dla władzy i cwaniactwa tylko dla naszej wspólnej wygody,porozumienia i przede wszystkim pomagania sobie--po to jest ten klub i forum userów.POzdr gorąco wszystkich,dziękuje i bądżmy sobą.

PS<<< jetsem tym kim byłem :cool2: >>> i będe :cool2: ,,,ale przyjaciele szanujmy dobre imię śmigła,klubu,marki BMW i nas samych. :P

Zapomniałbym prosze autora o poprawienie tytułu,bo jest póki co przydatny i łatwy do znalezienia. :wink:

Opublikowano

A czy Ktos moglby mi powiedziec gdzie mam szukac przewodow od czujnika ? Tzn. skad wychodza,w ktorym miejscu wiazki? Nie mam czujnika w miejscu gdzie powinien sie znajdowac i nie moge nigdzie namierzyc przewodow :? Chdzi o E39 3,0 M57 2001r

Bede bardzo wdzieczny jezeli ktorys z Szanownych kolegow rzuci okiem na swoje autko i udzieli mi pomocy :D

Opublikowano

To oblookaj dobrze. U mnie jak rozwaliło się nadkole i szarpnęło za czujnik to wystrzeliło go z kablami do góry i tam się gdzieś zaplątał. Także wydawało mi się, ze urwało je i nie ma ale jak poszukałem to okazało się, że jest wysoko gdzieś zaplątany w bebechy. Generalnie kabelki do czujnika temperatury zewnętrznej ida w okolicy osuszacza od klimy - jak spojrzysz od dołu po zdjęciu nadkola to zobaczysz taką srebrną puchę (coś jak filtr paliwa tyle że spód/dno ma wypukłe/ półkoliste). W tej okolicy od góry schodzą właśnie w dól kabelki do czujnika i tam ich szukaj.

Pzdr.

Opublikowano
Wiem co to osuszacz :) Lukalem juz tam od gory i od dolu,sciagalem dolot powietrza i lecialem po wiazkach ale nic nie znzlazlem. Jak bede mial chwilke to pojade na kanal i poswiece na to troszke wiecej czasu.Chcialbym tylko wiedziec w ktorej wiazce ida i mniej wiecej w ktorym miejscu z tej wiazki wychodza (czy na dole gdzies przy halogenach,czy gdzies u gory).
Opublikowano
To oblookaj dobrze. U mnie jak rozwaliło się nadkole i szarpnęło za czujnik to wystrzeliło go z kablami do góry i tam się gdzieś zaplątał. Także wydawało mi się, ze urwało je i nie ma ale jak poszukałem to okazało się, że jest wysoko gdzieś zaplątany w bebechy. Generalnie kabelki do czujnika temperatury zewnętrznej ida w okolicy osuszacza od klimy - jak spojrzysz od dołu po zdjęciu nadkola to zobaczysz taką srebrną puchę (coś jak filtr paliwa tyle że spód/dno ma wypukłe/ półkoliste). W tej okolicy od góry schodzą właśnie w dól kabelki do czujnika i tam ich szukaj.

Pzdr.

Jak najbardziej Manolito ma racje kolego,pojedż od tego osuszacza po kablach do osłony pod nadkolem wewnętrznym prawego koła.POzdr.

PS<< u mojej buni też jakiś uchamrał kabel i miałem dwie poprawki z rozrywki,to było to za zakupie tej buńki. :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie kabelki od czujnika idą razem z kabelkami od halogena, więc sobacz może tam :wink: