Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich jako ze jestem nowy na forum :D

oto moj problem: po odpaleniu przez około 20 sek. silnik jak by przerywał na rozgrzanym silniku tego problemu nie ma... i jeszcze co myślicie o dźwięku silnika jest z nim wszystko ok??

oto filmik--->

Opublikowano
Co do przerywania to może być usterka jedna z wielu. Ale ewidentnie słychać grzechotanie Vanosa na wolnych obrotach - może masz już stary i przepracowany olej?
Opublikowano
Co do przerywania to może być usterka jedna z wielu. Ale ewidentnie słychać grzechotanie Vanosa na wolnych obrotach - może masz już stary i przepracowany olej?

Sprawa wyglada tak ze jak kupiłem ja to poprzednia włascicielka nie maiła pojecja jaki jest w niej olej, po czym znalazłem w bagażniku małą butelkę po oleju LIQUI MOLY 0W - 30 i Facet w sklepie tez mi taki doradził wiec taki nalałem. dodam ze mieszkam w Irlandii i tu mrozów takich jak w pl nie ma,

od wymiany przejechałem jakies 2500km i załwazyłem ze jak było chłodniej na dworze to zaczeła lekko kopcić na biało, ubytek oleju minimalny (mogę powiedzieć zerowy) i ten dzwiek jak by lekkie szumienie nie było tego wcześniej przed wymiana

co radzicie :?: wymiana oleju na inny... nie bedzie tego grzechotania Vanosa?

Opublikowano

0W-30 to do klimatu zimnego.

Liqui Molly 5w40, ale w pełni syntetyczny będzie tu najbardziej odpowiedni.

Opublikowano
wiec jesli zmienie olej wycie Vanosa ustanie czy raczej tylko wymiana :?: dużo ludzi mowiło mi zebym nalał 10w 40 ale posłuchałem sie modrego pana z sklepu dodam ze przebieg to 140000mil wiec 224000km
Opublikowano
Vanos na pewno sie wyciszy bo aż tak to on nie chałasuje.. 10W40 nie jest zalecany przez producenta do tego auta.
Opublikowano
czy przy wymianie oleju z Liqui Molly 0w-30 na 5w-40 nie przydał by sie moze srodek do płukania silnika? tak profilaktycznie bo zastanawiam sie ze nie wiem co ta kobieta lała wczesniej... "dajmy przykład ona lała 10w-40 ja nalałem -->0w-30 a teraz przejde na 5w-40" hmm...
Opublikowano
nie kolego nie rób żadnych płukanek bo jeśli wcześniej było tak jak piszesz
dajmy przykład ona lała 10w-40 ja nalałem -->0w-30 a teraz przejde na 5w-40"
to ten Twój olej 0w-30 zadziałał jak płukanie silnika wiec nie kombinuj, płukankę zalecają jak idziesz w drugą stronę z 10w--->5w lub 0w chociaż jak zrobiłem takie przejście od razu bez płukania
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
A wiec już olej wymieniony:) silnik został zalany Castrolem 10w 40 mechanik mówił ze on "x" czasu temu wymieniał w niej olej i głowy nie da odciąć ale rękę tak :cool2: ze to było 10w 40
Opublikowano
A wiec już olej wymieniony:) silnik został zalany Castrolem 10w 40 mechanik mówił ze on "x" czasu temu wymieniał w niej olej i głowy nie da odciąć ale rękę tak :cool2: ze to było 10w 40

I jak Vanos? Cisza?

Opublikowano

I jak Vanos? Cisza?

Hej no jest lepiej ale nie jest tak na samym poczatku jak go kupowałem :roll: chodził bardzo cicho...