Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam problem ze swoim autem.

Dane:

BMW e36 - m40 - 1.6 - 1992r

Problem polega na tym, że auto chodzi idealnie na postoju i przy normalnej jeździe, ale po dodaniu gazu gdzieś koło 4,5 - 5 tyś obr. Niezależnie czy w ruchu czy na postoju, auto nagle zaczyna chodzić jakby nie na wszystkie gary i obroty spadają... Musze szybko ruszać pedałem, żeby nie zgasło. Potem przez dwie, trzy sekundy chodzi jak traktor i wraca wszystko do normy.

Dzieje się tak na gazie, oraz benzynie. W czym może być problem? Panowie, potrzebuję waszej pomocy!

Pozdrawiam!

Opublikowano
Pomyslałbym że walek rozrządu jak to w m40 bywa,ale caemu przez chwile chodzi jak traktor.A jak spalanie,moze cos z sondą sie dzieje i czy dolot masz szczelny.
Opublikowano
krokowy do wymiany na 90% bo nie moge na odległość stwierdzić na 100%

Krokowiec odpowiada za regulacje biegu jalowego, za utrzymywanie obrotów na właściwym poziomie.

Ja bym bardzie przyglądał się własnie w stronę układu dolotowego lub wydechowego. Posprawdzaj uszczelki i rury gumowe, którymi dochodzi powietrze do silnika (odma, guma od przeplywomierza, gumy od krokowca). Przyjrzyj się ale solidnie w jakim stanie masz uszczelki na dolocie i wylocie.

Być może przy wysokich obrotach silnik zasysa zbyt dużo powietrza?!

Co do wylotu - masz katalizator?

Przyjemność zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia ;)
Opublikowano

Żeby wypalić katalizator to trzeba się postarać. Możesz sprawdzić potrząsając katalizatorem góra-dół, bo czasami przy wypalaniu zaczyna on po prostu latać w środku.

Dlaczego pytałem o katalizator, bo może się on zapchał i przy wyższych obrotach układ wydechowy nie daje rady odprowadzić spalin, i one sprężają się u Ciebie pomiędzy kolektorem wylotowym a katalizatorem i auto się "dusi".

Możesz to sprawdzić na stacji diagnostycznej wykonując pomiar zawartości spalin w "wydychanym powietrzu" :wink:

I porządnie przyjrzyj się wszelkim uszczelkom na kolektorze dolotowym + podłączenie pod kompa nie zaszkodzi :cool2:

pozdrawiam.

Przyjemność zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia ;)