Skocz do zawartości

e39 po lifcie - kasowanie inspekcji oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stary nowy temat, ale osobiście nieźle się naszperałem żeby to znaleźć. Mnóstwo opisów dla wersji przed liftem, bardzo mało (i błędne) dla wersji po lifcie. A więc...

1. wciskamy lewy przycisk pod zegarami (nie puszczać)

2. zapłon na pierwszą pozycję (ciągle trzymając przycisk) - zaczyna mrugać RESET

3. puszczamy lewy przycisk od razu naciskamy go drugi raz i trzymamy kilka sekund aż się skasuje inspekcja.

4. zapłon OFF, i przy następnym uruchomieniu wszystko gra

Acha i najważniejsze - nie zapomnijcie żeby przed skasowaniem wymienić olej :)

Ps. Inspekcja np. w 530dA ustawiona jest co 22000 więc - jeśli chcemy się sugerować wskazaniami komputera to trzeba założyć że lejemy olej zalecany przez producenta !!!

Opublikowano
Trzeba było to napisać w dziale zrób to sam. Jak dobrze pamiętam jest tam podobny temat dotyczący kasowania inspekcji olejowej.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Macie poniżej instrukcję według której inspekcja kasuje się na milion procent, bo sam u siebie kasowałem. Za pierwszym razem podejrzewam, że Wam nie wyjdzie - mi się udało dopiero za trzecim, bo wszystko trzeba robić dość szybko. Także próbujcie aż do skutku, najlepiej jak ktoś ma laptopa to wyjść z komputerem do auta (ja tak zrobiłem :norty: )

Wyłączyć zapłon

Wcisnąć i przytrzymać przycisk od kasowania przebiegu

Ustawić przełącznik zapłonu w pozycji 1 (CZYLI POZYCJA 1 TO PRZEKRĘCONY KLUCZYK, ALE NIE GOTOWY DO ODPALENIA - KONTROLKI SIĘ NIE ŚWIECĄ)

Po 5 sekundach pojawia się OIL SERVICE albo INSPECTION razem z informacją reset albo re

Zwolnić przycisk

Wcisnąć i przytrzymać przycisk

Po kolejnych 5 sekundach informacja reset zaczyna migać.

Zwolnić przycisk

Ponownie nacisnąć i puścić przycisk

Wyświetlony został nowy okres przeglądu.

Nacisnąć i puścić przycisk END przeglądu.

Wyłączyć zapłon

To działa we wersji z dwoma przyciskami i dużym wyświetlaczem pod licznikiem, nie wiem czy działa w aucie z jednym przyciskiem.