Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BMW e91 2008 320d N47

U mojego ojca w aucie co pewien czas zapalała się kontrolka silnika - najczęściej w piątki podczas robienia zakupów gdy jeździł na krótkich trasach (czasami później gasła). Może ze 2 razy zdarzyło się, że brakowało mocy. Po wizycie u mechanika okazało się, że źle działają czujniki (nie pamiętam jakie - jak się zdjęło pokrywę silnika to jest do nich już dostęp - http://www.bmwheaven.com/gallery/images/original/engines_182/diesel_184/4_cylinder_186/n47_199/n47d20o0_n47d20u0_aluminium_crankcase_common_rail_side_front_20090808_1204952752.jpg - znajdują się jakby pod znaczkiem bmw). Czujniki zostały wymienione i było wszystko ok przez 3 tygodnie. Teraz znowu to samo, czyli zaświeciła się kontrolka silnik (w piątek :) - ojciec przez kilka godzin jeździł na bardzo krótkich odcinkach) i kilka razy były wyczuwalne "dziury" w mocy.

Pojechał do mechanika na komputer i okazało się, że wysąpił zanik napięcia ale nie ma pojęcia co może być tego przyczyną.

Czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją lub wie co to może być?

Opublikowano
Takie objawy jak opisujesz ja mialem przy zacietych klapkach w kolektorze ssacym, mam ten sam silnik N47 tylko z 09.2007. Na poczatku pokazywlo ze przeplywomierz jest padniety,a potem wlasnie ze te klapki. Wymienilem kolektor koszt ok 1300 ori chyba juz nie pamietam. Kontrolka tez mi czasami gasla. Jedz na dobrego kompa do goscia ktory specjalizuje sie tylko w bmw albo na diagnoze do serwisu. A i dodam ze jesli to klapki to lepiej zeby sie nie urwaly...
Opublikowano
Witam. Może w piątki nie powinien jeździć autem :lol:

Hi ! Hi ! - Dobre lepsze niż dzisiejszy kabaret na Polsacie :mrgreen:

Teraz na poważnie . Trzeba zrobić konkretną diagnostykę na kompie ale takim co ma oprogramowanie do tego rocznika itp.

Dobra diagnostyka powinna pokazać co jest nie tak i zaoszczędzi Ci to wielu zbędnych wymian i kosztów .

Sam byłem pare razy u speców z autoryzacją BMW i kompletne bzdury rokowali i naciągali na koszty jednak jestem dociekliwy i pojechałem do ASO i dopiero u nich wyszło konkretnie co jest do naprawy i okazało się że to bzdeta za100 zł a nie jak u innych magików ( specjalistów od czegoś w BMW ) kilka tysięcy za naprawę i dalej bez wyników .

Wielu jest speców ale czasem lepiej jechać do ASO ( wiem , wiem , że nie zawsze ale czasem to najlepsze i najtańsze wyjście ).

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano

Dzięki za zainteresowanie.

Auto serwisowane jest w mobil klimat w katowicach. Powiem ojcu żeby jak teraz pojedzie znowu to wziął odczyt z komputera.

Problemy z mocą jak już są, a są bardzo sporadycznie to przy przyspieszaniu/ruszaniu ale ogólnie to wszystko bardzo dobrze chodzi. Jeżeli chodzi o ujemne temperatury to raczej nie bo pierwszy raz kontrolka zapaliła się bodajże w październiku, a wtedy był jeszcze +.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Trzeba uważać bo ja dochodzilęm za pomocą aso do sedna mojego problemu podczas 7 powtarzam 7 wizyt i za każdym razem werdykt był inny. Teraz na razie jest ok więc czekam czy przez nastepne kilkaset kilometrów nic nie wyskoczy. Generalnie nie wiem co pomogło - moim zdaniem u mnie nałożyły się 2 sprawy - podejrzewam że pomogło finalnie: wgranie najnowszego oprogramowania do mojego silnika 325 2,5l 2006 oraz wymiana przepływomierza.

Jadąc do ASO zabezpieczcie się na wypadek gdyby po naprawie kontrolka nadal się paliła bo na podstawie mojego przypadku jest to prawdopodobne (to są nie jednoznaczne awarie i czasami można wymienić pół auta i nic)

pozdrawiam i powodzenia

CO, GDZIE, KIEDY W MOTOSPORCIE

http://www.siescigam.pl

SKLEP Z CZĘŚCIAMI I AKCESORIAMI DO MOTORSPORTU

http://www.sklep.siescigam.pl