Skocz do zawartości

BMW 525 93r. Sedan , problem z elektryka ! pomocy !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie ! tak jak w temacie mam problem z elektryka a dokladnie jakis czas temu wycieraczki elektryczne szyby + centralny zamek ( raz działało - raz nie działalo ) az w koncu przestało całkowicie . moje pytania :

co to moze byc ?

czy moze to jest moduł komfortu ? - jesli tak to gdzie on sie znajduje ?

prosze o pomoc !

Opublikowano
To bezpiecznik 80A na grubym czerwonym przewodzie idącym od akumulatora,przy samym aku.On jest niewymienny i aluminiowy,a lubi pęknąć od drgań bo swoje lata ma.Najlepiej w miejsce po nim wkręcić blaszkowy bezpiecznik o tym samym amperażu kupiony w ASO.
Opublikowano
gdzie dokladnie znajde ten bezpiecznik ?:> czyli moduł komfortu to nie jest napewno ?

Na pewno to umrzemy.

Radio ci działa?

Napisałem przecież - na kablu przy aku.

Opublikowano
szyby ,wycieraczki,central od tygodnia nie dziala juz calkowicie z radiem nie mialem zadnych problemow - teraz przy odpaleniu prosi o kod po wpisaniu dziala normalnie ( radio)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chłopie ogarnij się.Przy klemie plus czerwony kabel czarna obudowa tam siedzi ten bezpiecznik.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
sprawdzilem - macie racje , gdy ruszam tym czerwonym kablem wycieraczki działaja teraz pozostał mi tylko dylemat czy problem tkwi w kablu czy w bezpieczniku ;) dziekuje bardzo za pomoc ! pozdrawiam !
Opublikowano
sprawdzilem - macie racje , gdy ruszam tym czerwonym kablem wycieraczki działaja teraz pozostał mi tylko dylemat czy problem tkwi w kablu czy w bezpieczniku ;) dziekuje bardzo za pomoc ! pozdrawiam !

W bezpieczniku na 100%,tego kabla nie da się tak łatwo zmęczyć.

Opublikowano
czyli blaszkowy bezpiecznik 80a powinien pomoc

Nie wiem jak jest rozwiązany ten bezpiecznik w Twoim aucie,wymieniałem takie coś w 525 z 88r i tam był niewymienny.Usunąłem jego resztę i przykręciłem odpowiednią blaszkę do nitów rurkowych pozostałych po tym bezpieczniku.Trochę druciarskiej zabawy było ;)

Nie zapomnij dobrze zaizolować tego miejsca bo możesz zjarać auto,sugeruję podwójną rurę termokurczliwą.

Opublikowano

sluchajcie poruszałem tym " czerwonym kablem " od aku i wszystko działało aż do dzis , wchodze do samochodu a tam nie ma pradu wogole .

czy wymiana tego kabla załatwi sprawe? ( zastapił bym go takim samym kupionym na szrocie ) czy musze kupic dokladnie od takiej samej bmki ?

z gory przepraszam za takie dziwne pytania ale jestem zielony w takich tematach i poczatkujacy ;)

Opublikowano
Całego kabla nie wymienisz jak się na tym nie znasz! Ten kabel przechodzi na drugą stronę auta i ma rozgałęzienie na wszystkie odbiorniki,wymiana by była skomplikowaną i ryzykowną operacją dla nie-elektryka.Zrób porządek z tym bezpiecznikiem i tyle.
Opublikowano

Proszę o pomoc - objawy podobne tj: [520i]

przygasa światło w kabinie lub wogóle się nie pali, cb pod zapaliczkę się nie chce włączać, radio świeci i gra, szyberek tylko się uchyla ale gdy chcę otworzyć to po 1cm opada z sił i nie idzie, oświetlenie bagażnika tak samo.

Raz jest a raz nie ma.

Natomiast Ładowanie akumulatora na silniku jest powyżej 14v, w spoczynku 12,68v.

To także są objawy tego dużego bezpiecznika przy aku?

Opublikowano
Teraz się narobiło... bezpiecznik 21 pod maską wymieniłem na inny sprawny i światełka ożyły ALE wycieraczki umarły, pompa pryska wodą dalej... bezpiecznik na + od aku jest rozbieralny i tam siedzi taka blaszka ale to chyba nie to... co robić??
Opublikowano
Zamieniłem miejscami dwa sprawne bezpieczniki 7,5a numer 1 i 7 i wycieraczki także ożyły, szyberek nadal tylko uchylny bo nie ma siły się otworzyć na szeroko ... bezpieczniki wcześniej sprawdzane miernikiem i napięcie było, więc nie rozumiem, skrzyneczka suchutka ... co to jest?
Opublikowano
Jak rzeczony bezpiecznik 80A jest pęknięty to jednym z objawów jest brak mocy w podnoszeniu szyb czy otwieraniu szyberdachu.Sprawdź go dokładnie,poruszaj,przyglądnij się przez lupę czy nie ma pęknięcia.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bezpiecznik cały, wyjęty , przebadany itp. Problem nie tkwi w nim ani w bezpiecznikach. Szyberek nadal tylko uchylny ale nie otwierany, objawy jak dawniej - tyko ruszy się jakieś 1-2cm i stop. Silnik odpalony i bez tak samo. :( Pomóżcie proszę...

btw jak do zegarka idą w wiązce tylko trzy kabelki to o termometrze mogę zapomnieć? i jak naprawić podświetlenie zegarka?

Opublikowano
Bezpiecznik cały, wyjęty , przebadany itp. Problem nie tkwi w nim ani w bezpiecznikach. Szyberek nadal tylko uchylny ale nie otwierany, objawy jak dawniej - tyko ruszy się jakieś 1-2cm i stop. Silnik odpalony i bez tak samo. :( Pomóżcie proszę...

btw jak do zegarka idą w wiązce tylko trzy kabelki to o termometrze mogę zapomnieć? i jak naprawić podświetlenie zegarka?

Jeśli masz analogowy zegarek to nie masz czujnika temperatury. Żeby naprawić oświetlenie musisz go najpierw wyjąć. Wyciągasz radio i odciągasz dźwigienkę u góry zegarka (powinno wyjść chociaż ostatnio ledwo wyszaroałem mój przy rozmontowanej tapicerce), z tyłu obudowy widać gdzie są żarówki. Odkręcasz bodajże 2 śrubki i je wymieniasz :).

A co do szyberdach to może coś go blokuje? Gdzieś ociera, albo coś?

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

Opublikowano

tego się obawiałem, zegarek mam na wskazówki ale wyjąć to nie tak łatwo jak mówisz gdyż radio mam tak zakotwiczone iż pół deski mi musieli by zabrać razem z nim... ale w zderzaku przednim po lewej mam jeden czujnik...

Wracając do szyberka to macie pomysł wtedy jak wypiąć z niego podsufitkę i przesunąć w tył bezinwazyjnie?

Opublikowano
Podsufitka trzyma się na zatrzaskach + kilka śrubek. Musisz odkręcić uchwyty, zdiąć szkiełko z lampki, odkręcić przesłonki i raczej sterowanie od dachu (nie wiem jak jest z elektrycznym, w manualnym była chyba 1 śruba w korbce).

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321