Skocz do zawartości

530d czujnik temperatury, dziwne wskazania

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W związku z tym, że moje autko złapało ostatnimi czasy jakiegoś doła na wysokich obrotach, zrobiłem mu jazde próbną z podpiętym kompem, i odczyt błędów.

Sprawdzałem z kolegą wszystkie parametry silnika, i jest dziwna rozbieżność ze wskazaniami temperatury, a mianowicie:

-Inpa pokazuje temperaturę cieczy chłodzącej ok 92 stopnie po rozgrzaniu silnika, i to samo wskazanie jest w testach na zegarach, termostat dobry, węże gorące, niby wszystko okej

-obok znajduje się wskazanie temperatury silnika, które cały czas pokazuje 19 stopni z drobnym wahaniem :shock:

Czemu wskazania są różne? Zakładam że w silniku są przynajmniej 2 czujniki temp., czyżby padł ten drugi i zaniżał wartość? Błędu jako tako nie ma.

Poza w/w usterką wyskoczyły błędy obu zaworków podciśnieniowych (turbo i EGR), oraz turbina przeładowuje o ok 0.4 (tłumacze to uszkodzonym zaworkiem), ale nie widzę jako tako powiązania ze sobą.

Gdyby ktoś mógł mi wyjaśnić o co w tym chodzi, bo szczerze mówiąc nawet nie wiem gdzie szukać tych czujników.

Opublikowano

Gdyby ktoś mógł mi wyjaśnić o co w tym chodzi, bo szczerze mówiąc nawet nie wiem gdzie szukać tych czujników.

U mnie jest to samo, też byłem zdziwiony :mrgreen: Ten drugi pomiar czujnika w inpie 19* pochodzi z czujnika który jest pod filtrem kabinowym (w tej białej skrzynce gdzie kompy silnika,przekaźnik świec żarowych itp.) Główny czujnik podwójny jest w głowicy element nr 6 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DP81&mospid=47559&btnr=11_2315&hg=11&fg=15 temperatura dla kompa i zegarów :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czyli mam rozumieć, że ten czujnik mierzy ale temperaturę sterownika? :shock:

Kurcze, na to bym nigdy nie wpadł :duh:

Dzięki za pomoc :cool2: