Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, czy któryś z kolegów spotkał się z podobnym dźwiękiem przy uruchamianiu po dłuższym postoju w temperaturze poniżej zera? na załączony filmiku temperatura -15 C trwa to ok. 30 sekund, -5 z 2 sekundy a przy plusowych z 0,5 sekundy. Wiecie co to może robić, jakieś sugestie?.

Gdy przestanie wszystko jest w porządku i następne odpalenie przebiega w normalny sposób, problem pojawia się znowu po dłuższym postoju.

Opublikowano
Brzmi trochę jak pompa wspomagania. Zaglądnij do zbiorniczka czy jest jeszcze olej, lub nie zrobiła się z niego galaretka. Jak pojawi się odgłos, pokręć trochę kierownicą i zweryfikuj czy ma to jakiś wpływ.
Opublikowano

Olej Castrol 5W30 ok 5,6 litra wlane przy wymianie oleju 2 tygodnie temu, w zbiorniczku wspomagania faktycznie jakiś dziwny (śmierdzący) płyn był ale po dwukrotnym przepłukaniu jest wlany ATF (mam zamiar jeszcze ze dwa razy przepłukać układ bo spuszczałem nie w najniższym punkcie tylko z węża za pompą wspomagania który prowadzi do maglownicy).

Dźwięk jest o tyle dziwny że powstaje TYLKO po dłuższym postoju auta i trwa jak już wyżej pisałem im cieplej tym krócej a przy kolejnych próbach odpalenia jest już wszystko git - cichutko i równiutko :)

Jak sprawdzić ten tłumik? A może to być jakaś rolka ?

Opublikowano

wlame jest tyle że jest max, miałem wymienianą mise olejową więc może i troche więcej weszło jak normalnie a może coś rozlali :)

w - 17 C

sorki za jakość :)

Opublikowano
Ja mam podobny odgłos przy dużym mrozie, ale trwa 2-3 sekundy w czasie rozruchu. Też się trochę wystraszyłem, ale podejrzewam, że to pasek wieloklinowy już starawy i trochę sztywnieje albo coś w rozruszniku przymarza.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
padła już jakaś potwierdzona diagnoza? U mnie zdarza się podobnie przez sekunde czy dwie w zimie

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

A tak swoją drogą da się zmienić dzwięk ostrzegawczy ? Bo zauważyłem, że nie które mają inne dzwięki ( nawet z tego samego roku ).

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł