Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Planuje kupno 540i z 1997r :mrgreen: i chcialbym dowiedziec sie na co zwrocic uwage. Jakis czas temu pytalem o dobry silnik do e39 i niemal wszyscy zgodnie powiedzieli mi ze wszystki cuda z aluminiowymi blokami typu m52,m54 nie sa najlepszym rozwiazaniem :doh: Zdecydowalem sie wiec na m62. Jak jezdzi to na gazie i czy ma jakies typowe przypadlosci typu wyskakujacej jedynki w 520. Z gory przepraszam jesli taki temat byl juz poruszany na forum, nigdzie nie moglem sie dokopac.
The ultimate driving machine
Opublikowano

Wiadomo ze e39 z silnikiem M62 lepiej jezdzi niz z silnikami M52 czy M54.

Silniki M52 i M54 nie na darmo przez kilka lat uznawane byly za najlepsze na rynku samochodowym. Nie mysle wiec ze sa jakimis gorszymi rozwiazaniami . Wymienione silniki na pewno ustepuja M62 osiagami, ale na pewno sa mniej zawodne, bardziej oszczedne i charakteryzuja sie lepsza kultura pracy, 6-cyl w rzedzie jest chyba najbardziej optymalna budowa silnika.

Opublikowano

Tu bym polemizował Łukasz - zapytaj chocby robertabmw , a on wie w temacie wiecej niz my obaj razem wzieci - powiedział mi ,ze M62 to jego nr 4 na liscie najbardziej wytrzymałych silników BMW - zaraz po M30, M50 i potworach S38.

A co do kultury pracy , to M62 ustepuje tylko M70 i M73. To nie M60 :D

snared- poszukaj o 540 na forum. W wątku Lost Soula , który jest ostatnio na czasie tez jest duzo inforamcji. Przejrzyj tez posty o E38 740 - z silnikiem M62 4.4

( dla rozjasnienia - od 09/98 - M62 z vanosem :D - co dla 4.4 dodało 20 Nm i polepszyło krzywą momentu - 440 Nm osiagane przy 3600 rpm a nie 420 przy 3900 )

Opublikowano
czytalem ale nic konkretnego nie wyczytalem. zna ktos moze liste wyposazenia seryjnego??
The ultimate driving machine
Opublikowano
Tu bym polemizował Łukasz - zapytaj chocby robertabmw , a on wie w temacie wiecej niz my obaj razem wzieci - powiedział mi ,ze M62 to jego nr 4 na liscie najbardziej wytrzymałych silników BMW - zaraz po M30, M50 i potworach S38.

A co do kultury pracy , to M62 ustepuje tylko M70 i M73. To nie M60 :D

Nie watpie w ogromna wiedze :modlitwa: Robertabmw . IMO na pewno na temat silnikow BMW wie wiecej niz wszyscy razem na tym forum :worried:

Gdybysmy zapytali jednak 20 osob podobnych Robertowibmw to czy lista najlepszych silnikow wygladalaby tak samo?

BTW zerknij na chociazby liste WARD-a najlepszych silnikow w poszczegolnych latach.

Opublikowano

zerkałem zerkałem ale nie zapominaj, że na liscie TOP TEN bywały tez i M60- M62 :D

1995, 1996 - M60 B40

1997 - M62B44

:wink:

Opublikowano

:cool2: hehe dokładnie :D :wink:

P.S. dzięki za fajnego linka :mrgreen:

P.S. Zauwazyłem ciekawą rzecz- w jednych źrodłach w latach 1995-1996 razem z M60 B40 na liscie Top Ten Ward'a jest wymieniana jednostka M52 B28 a w innych 3.0 litrowy, 240 konny silnik z amerykanskiej wersji M3 :worried:

Łukasz, wiesz cos o tym ?

Opublikowano
miło, że na szcycie M52b28, ale i tak powoli też będę się rozglądał za M62b44, przy czym moim ukierunkowaniem jest dźwięk, po prostu zakochałem się w v8 ostatnio

BMW 528i, vito 110 CDi,

Zajazd pod Sosnami, Małkinia

Bar Sosenka, Rockwool polska, Małkinia

Zajazd Chodowiak, Chodów k/Siedlec

Opublikowano
Zastanawia mnie fakt dlaczego M60 było na szczycie dopiero w 1996 roku...przecież montowali je już w 1992. w 1996 było M62.
Opublikowano
:cool2: hehe dokładnie :D :wink:

P.S. dzięki za fajnego linka :mrgreen:

P.S. Zauwazyłem ciekawą rzecz- w jednych źrodłach w latach 1995-1996 razem z M60 B40 na liscie Top Ten Ward'a jest wymieniana jednostka M52 B28 a w innych 3.0 litrowy, 240 konny silnik z amerykanskiej wersji M3 :worried:

Łukasz, wiesz cos o tym ?

Nie mam pojecia, jak do tej pory nie interesowalo mnie az tak bardzo ktory silnik jest lepszy. Wydaje mi sie ze w informacjach wkradl sie jakis blad i stad ta roznica. Byc moze sie myle. :wink: