Skocz do zawartości

320D Grzechotanie z okolic skrzyni biegów, dwumasa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Ostatnio po ponad dwóch latach eksploatacji dopadł mnie problem/usterka. Grzechotanie/tarcie metaliczne z okolic skrzyni biegów na luzie jak i w zakresie obrotów 830 do 1000 i 1300 do 1700 a po 1700 jest już cisza. Nie zmienia w tym przypadku nic wciśnięcie sprzęgła itd. czy stoję czy jadę to samo, pojawiło się ot tak zbiegiem okoliczności podczas tych największych mrozów myślałem, że może coś tam sobie przymarzło albo jak to w zimę wiadomo czasem jakaś osłona się odczepi itp. Zaglądałem w kanale pod spód nic nie lata, wychodziło by mi na koło dwumasowe chociaż dziwne to objawy. Wrzucam plik audio dla osłuchania, może ktoś będzie miał jeszcze jakiś pomysł :)

http://patrz.pl/filmy/320d-grzechotanie

Aha nie wiem czy to ma coś wspólnego ale ostatnio zobaczyłem na kompie 10 Controller Start-of-injection - Error Sporadic

Opublikowano
Zaglądałem tam 2 dni temu temu i było wszystko ok, wiec to nie to :/ Nie mam na razie za bardzo czasu żeby pogrzebać i osłuchać porządnie. Wrzuciłem audio aby mógł się ktoś wypowiedzieć odnośnie przypadków uszkodzenia dwumasy, czy ktoś się spotkał z takimi objawami.
Opublikowano

na dwumase to nie wygląda za moło metaliczny dzwięk

czy w związku z tym grzechotaniem pojawiły się jakie dodatkowe wibracje ,drgania nadwozia :?:

sprawdz może jeszcze koło pasowe - napisałes ze stało sie to podczas mrozów a tam jest guma

Opublikowano
Nagram czymś innym może będzie lepiej słychać, wszystkie rolki łącznie z kołem pasowym corteco i paskami wymieniałem ok 30tyś km temu. Jutro jadę na podnośnik dokładnie obejrzeć i osłuchać. Dam znać co i jak :) Co do drgań może delikatnie bardziej, bo do tego zaczął mi jakiś plastik brzęczeć.