Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Sprawa wygląda następująco. Auto to E60 530D 2004r. Stan właściwie kolekcjonerski, 130k oryginalnego przebiegu. Auto wprowadziłem pół roku temu do garażu, chodziło jak szwajcarski zegarek. Wróciłem dzisiaj do kraju, wsiadam i chce jechać (akumulator był odłączony), auto kręci ale nie zapala. Po chwili wyskoczył błąd pompy paliwa. Jak to możliwe, że pompa uległa uszkodzeniu w stojącym aucie? Próbowałem kilkukrotnie ale nie zapalił. Czy można coś tu kombinować czy faktycznie mogła paść pompa? Problem w tym, że auto stoi na poziomie -2 i jeśli go nie uruchomię to czeka mnie niezłe kombinowanie żeby tego kolosa wyholować na górę...

Marcin.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Pompa może być ok. Może to wina sterownika pompy lub DDE albo poprosztu bezpiecznika...

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano

Witam.

Częstą przyczyną awarii pompki paliwa są zapieczone szczotki,u Ciebie by się zgadzało bo auto długo nie było używane.Nie wiem czy w e60 pompka progowa jest w tym samym miejscu co w e39 ale chyba tak,jak tak to spróbuj postukać nogami w podłogę, nie z nerwów :lol: tylko po to żeby ruszyć szczotki(często pod wpływem wstrząsów zaskakują)jak nie pomoże to możesz jeszcze młotkiem postukać od spodu w podłogę na wysokości nóg kierowcy.Mój kolega miał awarię pompki w e39 530d w lesie na parkingu,odkręcił nawet plastikową osłonę od spodu i postukał bezpośrednio w pompkę co pomogło i dojechał 200km do domu ale na drugi dzień już nie odpalił.

Może będziesz miał szczęście i dojedziesz chociaż z parkingu do warsztatu. :cool2:

9

• Członkowie klubu
Opublikowano
Nie wiem czy w e60 pompka progowa jest w tym samym miejscu co w e39 ale chyba tak,jak tak to spróbuj postukać nogami w podłogę

W E60 jest jedna pompka elektryczna w baku.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
Nie wiem czy w e60 pompka progowa jest w tym samym miejscu co w e39 ale chyba tak,jak tak to spróbuj postukać nogami w podłogę

W E60 jest jedna pompka elektryczna w baku.

Właśnie przed chwilą o tym przeczytałem, no cóż...jutro muszę szukać odpowiedniego holownika...mam nadzieję, że mi nie wyrwie połowy przodu auta podczas holowania na mega stromym podjeździe w moim garażu :)

PS. Gratuluje wyjątkowej kolekcji aut!