Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam . Latem w wakacje wymieniłem na nowy zbiorniczek wyrównawczy chłodnicy ponieważ był pęknięty . Wszystko było ok. do teraz , gdy przyszły wielkie mrozy jak auto stoi to cieknie na łączeniu zbiorniczka z chłodnicą , gdy silnik się nagrzeje to przestaje . Trochę to dziwne gdy przyjdzie wysoka temp. ciśnienie to jest ok. a jak zimny to delikatnie cieknie , czyżby uszczelka na zbiorniczku była do niczego ?
Opublikowano
No właśnie tak mi się wydaje . Rano wszystko mokre , przejechałem silnik się nagrzał sucho , wystygnie i zaczyna kapać .
Opublikowano
Uszczelki mam nowe oryginalne , kupiłem jak za pierwszym razem ciekło ale wtedy okazało się , że zbiorniczek jest pęknięty a nowy kupiłem z uszczelkami . Wtedy był inny objaw zimny nic nie kapało , ciepły ciekło.
Opublikowano
Nowe to głupie co napiszę ale w jakimś stopniu logiczne Może ta uszczelka jest walnieta pod wpływem niskiej temperatury może się kurczy i rozszczelnia a kiedy temperatura rośnie to się uszczelnia

no niestety ale tak własnie się dzieje a wyminana uszczelki jeżeli będziesz miał dużo szczęścia powinna wystarczyć do końca tej zimy,a w przyszym roku temat powróci.Dodam że ja dodatkowo jeszcze uszczelniłem silikonem i wytrzymało rok.Dopóki temperatura nie spadała poniżej -10"C,nic nie ciekło ale im bardziej robiło się zimno tym bardziej ciekło a ta noc była wyjątkowa i zeszło wszystko ze zbiorniczka.

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

Pare razy to przerabialem.Jak juz sie rozszczelni to ciezko jest sobie z tym poradzic.W poprzednim e36 chyba ze 3 razy to rozbieralem.W koncu sie wkurzylem i oringa na zbiorniczku owinąlem zwyklą izolacją i wcislem to razem.Dwa lata wytrzymalo.Potem auto sprzedalem ale mysle ze dalej sie trzyma.Teraz w kombi zrobilo mi sie to samo.Ale teraz zamiast izolacji uzylem teflonu.Narazie jest sucho.

Wiem ze to druciarstwem zalatuje i nie namawiam nikogo do powielania tej metody ale ja jestem z efektu zadowolony.

Opublikowano

Zbiorniczek Febi był razem z jedną uszczelką na dole i oringiem u góry (na dole było miejsce na dwie uszczelki tak jak tu http://allegro.pl/zbiornik-wyrownawczy-bmw-e34-e34-e36-e39-316-318-i2063032467.html )

Teraz robiłem test , przyszedłem do auta i plama przejechałem się rozgrzałem silnik i stałem pod sklepem 30min na uruchomionym silniku i ani kropla nie poleciała . Mam jeszcze oryginalną nową uszczelke tak myśle czy zbiorniczka nie założyć na dwie uszczelki i dać jeszcze czerwonego sylikonu . Szkoda mi wymieniać całą chłodnice ponieważ jest oryginalna i w idealnym stanie.

Opublikowano
Nie mogę znaleźć tego tematu kolego bo tam koledzy odradzali wymiany samego zbiorniczka bo to krótkoterminowe odwlekanie i darmowa praca wolałbym komplet założyć i mieć pewność że nie puści ale kolega wyżej pisał że dwa lata śmigał jak sam uszczelnił

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano
Dzięki kolego ale używki na pewno nie kupię , mogę mieć chłodnice nówkę Nissensa za 300zł więc wole pewniaka z gwarancją . Jak na razie dzisiaj edukuje się nad moją , wyciągnąłem moją , zbiorniczek jest ok. uszczelka taka sobie więc dałem nową plus ten uszczelniacz http://strefaokazji.com/produkt/373/500/ARTYKULY_BUDOWLANE/Sylikony_Kleje_i_Folie_w_plynie/SILIKON_WYSOKOTEMPERATUROWY_SAUDAL_MOCNY_280_STOPNI_PLYNNA_USZCZELKA.html na razie wszystko schnie . Zobaczymy jak nie pomoże wtedy nówka .
Opublikowano
A więc Panowie jak na razie od tygodnia spokój nic nie cieknie :lol: . Jak ktoś się będzie bawił w uszczelnienie zbiorniczka najpierw dokładne oględziny zbiorniczka i chłodnicy . Pęknięcia nieraz są bardzo słabo widoczne :!:
Opublikowano
Witam koledzy! też założyłem wczoraj ten temat,ale ja będę robił za miesiąc,jak uda ci się zrobić wcześniej to daj znać.
Klema
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie , zrobiłem 1500 km i chłodnica dalej trzyma , zero ubytków mam nadzieje , że będzie dalej trzymała .