Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam. Kupiłem tydzień temu BMW E46 318d 116KM i przyszły mrozy i moja wina bo nie sprawdziłem na jakim płynie chłodniczym jeździł poprzedni właściciel. Przyszedł mróz i auto przymarzło, u mechanika odmarzło, wymienił płyn i nic nie cieknie odziwo a wyglądało to nie ciekawie:( wszystko pali, jeździ, płyn nigdzie nie wycieka tylko jak sie depnie na 5 biegu pow. 110-120 km/h to rośnie temp płynu chłodniczego...jak sie zwolni to spowrotem wraca na 90st, a jak sie da wyższe obroty na 2,3 biegu to jest normalnie 90st...wiec moje pytania jaka jest tego przyczyna??? i jak to naprawić???? Edytowane przez marek2042
Opublikowano

Zależy jak mocno zamarzł.

Można obstawiać złe odpowietrzenie, uszkodzone lopatki pompy wody...lub najgorsze glowicy.

Opublikowano
a jakie są objawy uszkodzenia głowicy lub pompy wody ?? może być tak że traci moc przez to?? czy można z tym jeździć do czasu naprawy??? i jakie są te koszty??
Opublikowano

Uszkodzona pompa wody nie "wyrabia" się przy wyższych prędkościach bo nie ma czym pompować. Uszkodzona głowica powoduje przedostawanie się ciśnienia do układu, zapowietrzanie i kłopoty z przepływem. Stąd gotowanie sie płynu.

Zacząłbym od najprostszej rzeczy czyli porządnego odpowietrzenia.

Opublikowano
to może teraz należy odpowietrzyć cały układ i zobaczyć czy znowu sie będzie grzało, jeśli tak to szukać innych przyczyn. Zauwarzyłem też że samochód jest osłabiony, a pompa paliwowa też mogła sie uszkodzić???
Opublikowano
Pompa paliwowa nie. Zacznij od sprawdzenia ukladu chłodzenia czy np węże chłodnicy nie są zbyt twarde.
Opublikowano
chyba jak pojade na jakiś warsztat to będą wiedzieli o co chodzi, tylko ja też nie chce być zielony żeby mi zaraz pół silnika nie kazali wymieniać;/